-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 13

Tarnybas sudomino ligoninės pirkinys: Kaune pacientai vežiojami prabangiu „Lexus“

„Lexus RX 400H“ rinkoje priskiriamas prestižiniams visureigiams. Tokį savo namų kieme tikriausiai norėtų matyti ne vienas eilinis lietuvis. Tokio vežioti sunkiai sergančius ligonius prisireikė ir VšĮ Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninei. Analizuotas tiek Specialiųjų tyrimų, tiek Viešųjų pirkimų tarnyboje, galiausiai šio automobilio pirkimas buvo palaimintas Kauno valdžios.
 Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės „Lexus“
Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės „Lexus“ / Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės nuotr.

Pirkinys už 16 493 eurus

Vasario 1 d. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) gavo anoniminį pranešimą, jog Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė įsigijo jos poreikių neatitinkantį „Lexus“ automobilį, kuriuo nuolat vežiojama įstaigos direktorė.

Suprasti akimirksniu

  • Nurašė vieną automobilį, įsigijo kitą. „Lexus“ atsiėjo 16 493 eurus
  • Pagal pirkimo techninę specifikaciją automobilis turėjo būti ne senesnis nei 2008 metų, jo variklio darbinis tūris 2,5 - 3,5 kub. cm
  • Pirko „Lexus“, nes jis buvo pigiausias bei taupiausias iš pasiūlytų
  • Pasiūlymus teikė trys tiekėjai

STT, išnagrinėjusi šiame pranešime pateiktą ir papildomą informaciją, duomenų, kurie galėtų būti vertinami kaip korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų požymiai, nenustatė.

Susipažinus su ligoninės pateiktais dokumentais, buvo nustatyta, kad 2014 m. balandį ligoninė patvirtino paraišką lengvojo automobilio viešajam pirkimui. Buvo nutarta nurašyti arba parduoti automobilį „Mitsubishi Space Vagon“ bei vykdyti supaprastintą mažos vertės pirkimą apklausos būdu, apklausiant tris tiekėjus.

Pagal lengvojo automobilio pirkimo techninę specifikaciją automobilis turėjo būti ne senesnis nei 2008 metų, jo variklio darbinis tūris 2,5 - 3,5 kub. cm. Kvietimai pateikti pasiūlymus buvo išsiųsti keturiems tiekėjams. Pasiūlymus pateikė UAB „Prex“ – automobilis „Subaru Impreza GHWrx“, UAB „Adarna“ – automobilis „Audi A6 C7“, UAB „MJM Motors“ – automobilis „Lexus RX 400“ ir UAB „Darsena“ – automobilis „Volvo XC70“.

Pirkimo laimėtoja pripažinta UAB „MJM Motors“, pasiūliusi automobilį už mažiausią kainą – 56 900 Lt (16 493 eurai).

Iš STT – į VPT rankas

STT išvadoje teigiama, jog atsižvelgus į lengvojo automobilio techninėje specifikacijoje nurodytą reikalavimą variklio darbiniam tūriui, didžioji dalis rinkoje esančių lengvųjų automobilių jo neatitinka, todėl galimai buvo apribota galimybė teikti konkurencingus pasiūlymus.

Taip pat STT atkreipia dėmesį į tai, kad „Lexus RX 400” rinkoje priskiriamas prestižiniams dideliems visureigiams, tokiu būdu galimai buvo pažeistas Viešųjų pirkimų įstatyme nurodytas pirkimų tikslas – pirkti, racionaliai naudojant tam skirtas lėšas.

Dėl to, kas išdėstyta, STT kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą. Ši, išanalizavusi informaciją, taip pat pateikė savo atsakymą dėl to, ar tikrai buvo poreikis įsigyti prabangų visureigį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė

Kadangi ši tarnyba nagrinėja tik rizikingiausius viešuosius pirkimus, o „Lexus“ įsigijimas nebuvo priskirtas prie tokių, Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės sandoris nebuvo atrinktas įvertinimui.

Tarnyba perdavė šį klausimą spręsti Kauno miesto savivaldybei, kaip ligoninės steigėjai.

Savivaldybė: direktorė neprasižengė

Kauno miesto savivaldybės meras balandžio 18 d. sudarė komisiją, kuri, išnagrinėjusi visą informaciją ir dokumentus nenustatė, kad ligoninės direktorė Stanislava Jancevičienė būtų netinkamai vykdžiusi jai pareigybės aprašymu paskirtas funkcijas.

Automobilis buvo pasirinktas iš trijų tiekėjų, atsižvelgta tiek į mažiausią pasiūlytą kainą, tiek ir į automobilių techninę specifikaciją, o ne į klasę.

Išvadose pabrėžiama, kad automobilis buvo pasirinktas iš trijų tiekėjų, atsižvelgta tiek į mažiausią pasiūlytą kainą, tiek ir į automobilių techninę specifikaciją, o ne į klasę. Automobilis „Lexus RX 400“ buvo ne tik mažiausios pasiūlytos kainos, bet ir labiausiai atitiko įstaigos poreikius.

Komisija pasiūlė ją suformavusiam Savivaldybės merui nepradėti įtariamo darbo drausmės pažeidimo tyrimo VšĮ Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės direktorei S.Jancevičienei, kadangi komisija nenustatė, jog ji būtų padariusi darbo drausmės pažeidimą.

Tačiau pačiai direktorei rekomenduota, siekiant skaidrumo organizuojant viešojo pirkimo procedūras, sudaryti galimybes teikti konkurencingus pasiūlymus didesniam tiekėjų ratui.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė

Savivaldybės meras komisijos siūlymui pritarė.

Turi tris automobilius

Sprendimą įsigyti „Lexus“ sutiko paaiškinti ir pati S.Jancevičienė. Anot jos, 2014 metų balandį turimas automobilis „Mitsubishi Space Vagon“ sugedo, todėl reikėjo nuspręsti, ar investuoti į šio automobilio remontą, kuris būtų atsiėjęs daugiau nei rinkos kaina tokio paties automobilio, ar įsigyti naują lengvąjį automobilį. Buvo nuspręsta pirkti.

Ligoninei, jos teigimu, transporto priemonės yra reikalingos tokiems pagrindiniams poreikiams patenkinti: transportuoti ligonius iš ligoninės į kitas gydymo įstaigas atlikti specialiems tyrimams, kuriuos ligoninė atlikti pacientams pati neturi galimybės; transportuoti ligonius, siekiant suteikti jiems socialines paslaugas tokias kaip pavyzdžiui, – suorganizuoti ligonių pristatymą komisijai, kuri nustato ligoniams specialiųjų poreikių lygį ir kt.;

atsigabenti įvairias prekes, kurios yra reikalingos ligoninės funkcijoms vykdyti; esant poreikiui, transportuoti ligoninės darbuotojus atlikti tiesioginių darbo funkcijų ne ligoninės ribose ir kt.

„Pacientus tenka vežti dažnai. Pati turiu vairuotojo pažymėjimą ir savo asmeninių poreikių tenkinimui naudoju asmeninės nuosavybės teise valdomą automobilį „VW Passat“. Įstaiga turi dar dvi transporto priemones – „Ford Transit FT 280” (2006 m.) bei „Fiat Scudo“ (2009 m.). Esant reikalui, administracija gali naudotis turimais automobiliais”, – paklausta, ar pati asmeniškai naudojasi naujuoju pirkiniu, atsakė S.Jancevičienė.

Pasirinko dėl taupumo

Pasiteiravus, kodėl ligoninei prireikė būtent tokio prestižinio visureigio, direktorė ėmė pasakoti apie dažnai gabenamas sunkias prekes.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė

„Techninėje specifikacijoje, nustatant variklio darbinį tūrį, buvo atsižvelgta į ligoninės poreikį. Buvo planuojama, kad automobilis bus naudojamas ūkio bei kitiems ligoninės poreikiams tenkinti.

„Lexus“ pasirinktas ne tik dėl mažiausios kainos, bet ir dėl kuro sąnaudų taupumo, kadangi įsigytas automobilis yra varomas benzinu-elektra, yra saugus.

Ligoninėje dažnai reikia atvežti sunkių prekių, prikabinti priekabą. Vežant sunkius krovinius didesnio darbinio tūrio variklis ir kitos mechaninės dalys mažiau dyla, rečiau genda ir sunaudoja mažiau kuro, todėl pasirinktas ne mažesnio darbinio tūrio kaip 2,5 kub. cm. variklis“, – patikino ji.

S.Jancevičienės teigimu, trijų tiekėjų siūlymų pakako, o „Lexus“ pasirinktas ne tik dėl mažiausios kainos, bet ir dėl kuro sąnaudų taupumo, kadangi įsigytas automobilis yra varomas benzinu-elektra, yra saugus, mažiau teršia aplinką.

„Ligoninės pagrindinis tikslas yra išgydyti pacientus, apsaugoti jų sveikatą, todėl, esant galimybei, norėjome įdėti maksimalias pastangas į saugesnės aplinkos sukūrimą.

Visi ligoninės automobiliai yra apytiksliai vienodo naujumo bei pritaikyti ligoninės poreikiams tenkinti. Jie naudojami kasdien. Pažeidimų pirkimo procedūroje nenustatė nė viena tikrinusi instancija“, – pabrėžė direktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius