Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 12

Tarp higienos normų neatitikusių maudyklų – ir Palangos bendrasis paplūdimys

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras, vertindamas gautus liepos mėnesio pirmos pusės maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatus, informuoja, kad kai kuriose maudyklose vandens kokybė neatitiko Lietuvos higienos normos HN 92:2007 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ reikalavimų, todėl maudytis juose nėra saugu.
Palangos paplūdimys
Palangos paplūdimys / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Informacijos apie maudyklų vandens kokybę liepos mėnesio pirmoje pusėje nėra gauta iš Varėnos, Tauragės, Utenos ir Zarasų rajonų.

Norime atkreipti dėmesį, kad vandens kokybė neatitiko Lietuvos higienos normoje HN 92:2007 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ nustatytų mikrobiologinių parametrų šiose maudyklose: liepos 2 d. buvo nustatytas 1,4 karto didesnis negu leidžiama higienos normoje žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml vandens Palangos bendrojo paplūdimio, Rąžės upės žiotyse – daugiau kaip 1,3 karto, liepos 3 d. Visagino ežere – 1,2 karto. Pakartotinai atlikus tyrimus liepos 8 d. Palangos bendrojo paplūdimio ir Rąžės upės žiočių maudyklose, nustatyta, kad vandens kokybė atitiko higienos normos reikalavimus.

Taip pat nustatyta, kad rasta didesnis, nei leidžiama higienos normoje, žarninių lazdelių ir/ar žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius vandenyje prie šių poilsio zonų: Panevėžio mieste Nevėžio upėje Parko g. (liepos 1 d.), Panevėžio rajone Smilgių tvenkinyje (Liepos 8 d.), Plungės mieste Babrungo upėje (liepos 1 d.), Kėdainiuose Nevėžio upėje (liepos 5 d.), Kaišiadorių rajone Kiemelių ežere (liepos 2 d.), Raseinių rajone Dubysos upėje ties Daugokų kaimu (liepos 9 d.), Šiaulių rajone Kairių ežere (liepos 8 d.). Tad šiose vietose nerekomenduojama maudytis.

Maudyklų vandens kokybė vertinama pagal 2 mikrobiologinius parametrus: žarninius enterokokus ir žarnines lazdeles. Atsižvelgiant į higienos normos reikalavimus, žarninių enterokokų turi būti ne daugiau kaip 100 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens, o žarninių lazdelių – ne daugiau kaip 1000/100 ml vandens. Vadovaujantis Lietuvos higienos normoje HN 92:2007 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybės“ įtvirtintomis maudyklų vandens kokybės stebėsenos nuostatomis, nustačius trumpalaikę taršą, per 72 valandas turi būti paimtas papildomas mėginys vandens kokybės tyrimams atlikti, kuris patvirtintų taršos įvykio pabaigą, ir dar vienas mėginys praėjus 7 dienoms po trumpalaikės taršos pabaigos. Institucija, atsakinga už paplūdimio administravimą, turi užtikrinti, kad maudymosi sezono metu informacija visuomenei paplūdimyje būtų skelbiama aktyviai ir operatyviai.

Visuomenė turi būti informuojama ir supažindinama su informacija apie vandens kokybę per žiniasklaidą, savivaldybių interneto svetainėse, taip pat stenduose prie paplūdimių turi būti skelbiami naujausi vandens kokybės tyrimų rezultatai bei rekomendacija nesimaudyti ar draudimas, jei nustatyta tarša.

Informaciją apie maudyklų vandens kokybę kiekvienoje apskrityje rasite Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos cento interneto svetainės skiltyje „Aplinkos sveikata – Maudyklos“, kuri atnaujinama iš karto gavus informaciją iš savivaldybių ir laboratorijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius