Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 28

Tarp Lenkijoje minimų Didžiojo pabėgimo dalyvių – ir Lietuvos karo aviatorius R.Marcinkus

Lenkijoje minimos vadinamo Didžiojo pabėgimo iš nacių karo belaisvių stovyklos metinės. Prieš 65-erius metus su kitais belaisviais iš nacių nagų ištrūko ir Lietuvos karo aviatorius kapitonas Romualdas Marcinkus.

Karo belaisvių pabėgimo iš stovyklos Stalag Luft 3 metinės nuo penktadienio iki sekmadienio minimos Lenkijos Žaganės mieste. Minėjime planuoja dalyvauti atstovai iš visų 14 valstybių, kurių kariai buvo šio išsivadavimo plano dalyviai, teigiama Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

Tarp Didžiojo pabėgimo organizatorių buvo ir Lietuvos karininkas kapitonas Romualdas Marcinkus, karo aviatorius, stiprinęs ir garsinęs Lietuvos karines oro pajėgas.

Antrojo pasaulinio karo metais R.Marcinkus tapo Prancūzijos karinių oro pajėgų karininku ir kovėsi prieš vokiečius, dalyvavo mūšiuose dėl Anglijos. Per vieną operacija vokiečiams pašovus lietuvio lėktuvą, jis pateko nacių nelaisvėn ir buvo įkalintas sąjungininkų lakūnams belaisviams skirtoje stovykloje.

R.Marcinkus su grupe kitų kalinių dalyvavo organizuojant sąjungininkų pabėgimą iš stovyklos. Išsilaisvinimo planą ruošė 600 žmonių, tačiau tik 80-čiai iš jų 1944 metais naktį iš kovo 24-osios į 25-ąją pavyko pačių po žeme iškastu tuneliu ištrūkti iš stovyklos. Tarp jų buvo ir R. Marcinkus.

Vokiečiams paskelbus paiešką, beveik visi bėgliai, taip pat ir R.Marcinkus, buvo sugauti nacių ir Hitlerio įsakymu sušaudyti.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius