Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 15

Tautinių mažumų ir pavardžių rašymo įstatymai – vėl parlamento darbotvarkėje

Antradienį Seimas vėl ketina imtis nagrinėti daug diskusijų keliančius Tautinių mažumų bei Vardų ir pavardžių rašymo įstatymų projektus, kurie įteisintų originalią pavardžių rašybą nelietuviškais rašmenimis bei leistų platesnį lenkų kalbos vartojimą viešajame gyvenime.
Seimas
Seimas / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 1 Seimas

Šie projektai buvo ir praėjusios savaitės Seimo posėdžių darbotvarkėse, bet buvo atidėti.

Valdantieji anksčiau yra ne kartą žadėję paramą koalicijos partnerės Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) inicijuojamam Tautinių mažumų įstatymo projektui. Jis, be kita ko, leistų dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles tautinių mažumų gyvenamose teritorijose.

LLRA atstovo Jaroslavo Narkevičiaus inicijuotas projektas, kuriam Seime po pateikimo buvo pritarta 2010 metais, siūlo grąžinti anksčiau galiojusią Tautinių mažumų įstatymo redakciją. Projektas numato, kad tautinių mažumų kompaktiškai gyvenamose vietovėse valstybės įstaigose ir organizacijose greta valstybinės kalbos gali būti vartojama ir tautinės mažumos kalba, taip pat šalia lietuvių kalbos leidžiami užrašai tautinės mažumos kalba.

Į antradienio darbotvarkę įtraukti ir du alternatyvūs projektai dėl vardų ir pavardžių originalios rašybos dokumentuose. Valdančiųjų socialdemokratų parengtas projektas originalią pavardžių rašybą lotyniško pagrindo rašmenimis leistų pagrindiniame paso puslapyje, o grupės Seimo narių inicijuotas projektas siūlo originalią rašybą įteisinti papildomame puslapyje. Pastarojo iniciatoriai tvirtina, kad jų pasiūlymas – kompromisinė išeitis, nes lengviau suderinamas su lietuvių kaip valstybinės kalbos statusu ir iš to kylančiais reikalavimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius