-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 07 17

Tautinių mažumų įstatymo projekte neliko straipsnio apie dvikalbius gatvių pavadinimus

Seimui rudenį liks tik vienas balsavimas, kad būtų priimtas daug diskusijų sukėlęs Tautinių mažumų įstatymas. Tiesa, finišo tiesiąją įstatymas pasieks kitoks, nei norėjo jo rengėjai iš Lenkų rinkimų akcijos. Ketvirtadienį svarstęs pataisas projektui Seimas pritarė konservatorių pataisoms, pagal kurias iš įstatymo išbrauktas dvikalbių lentelių ir ne lietuvių kalbos naudojimas viešame gyvenime gausiai mažumų gyvenamose savivaldybėse.
Lenkų protesto akcija Vilniuje
Lenkų protesto akcija Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Po svarstymo tokį pataisytą projektą palaikė ir opozicija, ir dalis valdančiųjų – iš viso 82 Seimo nariai. Prieš buvo tik 7 parlamentarai, 11 susilaikė.

Ketvirtadienį priimtos pataisos numato, kad tautinės mažumos kalba šalia valstybinės leidžiama skelbti tik tautinių mažumų bendrijų ir organizacijų įregistruotus informacinius pavadinimus, o tautine kalba į vietos įstaigas galės kreiptis tik tie, kurie valstybinės kalbos nemoka.

Įstatymas liko tuščias, jo nebereikia nė lenkų bendrijai, – apibendrino D.Kuodytė,

Po pergalės balsavimuose dėl pataisų konservatorius Andrius Kubilius net pasiūlė įstatymą priimti skubos tvarka.

Rankų nenuleidžia

Tačiau skubos tikrai nenorėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai. Jie neslėpė pasipiktinę, kad įstatymas šitaip iškarpytas, ir tikino dar neprarandantys vilties grąžinti nuostatas dėl dvikalbių lentelių ir ne lietuvių kalbos paskutinėje įstatymo priėmimo stadijoje rudenį.

„Įvyko tai, kas turėjo įvykti anksčiau. Mes parodėme, kokias teises matome savo artimiesiems, Lietuvos piliečiams. Kairieji irgi parodė savo veidą. Bet palaukime rudens – priėmimo. Bus galimybė dar labiau susiaurinti teises ir parodyti už kokią valstybę esame – diktatūrišką vienkalbę ar demokratišką“, – kalbėjo Jaroslavas Narkevičius.

Kairieji irgi parodė savo veidą, – pyko J.Narkevičius.

Konservatorius Vytautas Juozapaitis atkreipė Lenkų rinkimų akcijos atstovo dėmesį, kad jis pats taip pat balsavo už šį įstatymo projektą ir svarstė, ar paskui toks kalbėjimas apie tikrąjį veidą rodančius kairiuosius nėra „politinės šizofrenijos išraiška“.

Tokio įstatymo nebereikia ir lenkams?

Liberalė Dalia Kuodytė aiškino, kad po priimtų pataisų Tautinių mažumų įstatymas tapo absoliučiai beprasmis.

„Išbraukus deklaratyvias frazes ir kitų įstatymų apibrėžtus dalykus jis liko tuščias, jo nebereikia nei lenkų bendrijai“, – pažymėjo ji siūlydama Seimui rudenį verčiau svarstyti Vyriausybės rengiamą Tautinių mažumų įstatymo projektą, kuris rengiamas ne tik lenkams, bet ir visoms kitoms Lietuvoje gyvenančioms tautinėms bendrijoms padedant.

Vytautas Matulevičius prašė Seimo narių nebūti tokiems kategoriškiems ir pagalvoti pirmiausia apie Lietuvos santykius su Lenkija: „Norėčiau, kad neprisidėtume prie įtampos skatinimo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius