Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 31

Tautodailininkė Laisvė Ašmonaitienė: Tradicija marginti kiaušinius plinta, tačiau dekoravimo simbolių reikšmes visi seniai pamiršo

Velykos, viena pagrindinių krikščioniškojo pasaulio švenčių, Lietuvoje neatsiejama nuo įvairiausiomis spalvomis dažytų, įmantrių margučių. Jų ant lietuvių velykinio stalo dar nepakeitė šokoladiniai kiaušiniai, o marginimas vašku kasmet darosi vis populiaresnis, tvirtina tautodailininkė Laisvė Ašmonaitienė, šią tradiciją tyrinėjanti jau ketvirtį amžiaus.
Kiaušinių marginimas Verkių regioniniame parke
Laisvė Ašmonaitienė kiaušinių marginimo seminare Verkių regioniniame parke / Verkių ir Pavilnių regioninių parkų nuotr.
Temos: 2 Kiaušiniai Velykos

Įvairiais magiškais ženklais kiaušiniai buvo dekoruojami nuo neatmenamų laikų. Tačiau šiandien kiaušinius marginame tik Velykų, krikščioniškosios Kristaus prisikėlimo šventės, proga. O ir kokią žinią neša magiškieji dekoravimo ženklai, jau pamiršta.

Prasmė pamiršta, tradicija likusi

Tautodailininkė L.Ašmonaitienė, paklausta apie simbolių, kuriais marginami Velykų margučiai, reikšmę, tik šypsosi – magiškąją dekoravimo prasmę ji vertina skeptiškai. 25 metus šią tradiciją tyrinėjantį tautodailininkė drąsiai tvirtina, kad net giliausiame Lietuvos kaime seniausi žmonės, kasmet marginantys kiaušinius, nežino ornamentų, kurie kasmet papuošia jų margučius, reikšmės.

„Jie taip margina, nes taip yra išmokę, jiems taip gražu. Galima kalbėti apie visokius ritualinius dalykus, iki mūsų dienų atėję paukščių pėdelės, saulės ženklai. Čia didelio proto nereikia norint suprasti, kad tai yra gyvybės, derliaus simboliai, kad anais laikais žmonės juos raižė turėdami ir tikėdami tais magiškais ženklais. Šiandien tai tik dekoras, nors ir smagu, kad jis išlikęs iki mūsų laikų“, – kalbėjo L.Ašmonaitienė.

Anot tautodailininkės, yra teorija, kad marginimas į Lietuvą atėjo iš slavų, nes latviai tokios tradicijos neturi, Vakarų Europoje ši tradicija irgi jau nepuoselėjama, ten Velykų kiaušinius pakeitė šokoladiniai. „Tai viena iš nedaugelio, gal net vienintelė sakralaus meno šaka, atėjusi iš žmogaus žmogui, ne iš knygų išmokta. Tai labai gili vertybė ir mes galime ją perimti gyvai“, – džiaugėsi moteris.

Labiausiai kiaušinių marginimo puoselėtojus džiugina tai, kad jau daugiau nei dešimtmetį ši tradicija plinta. „Kai tik pradėjau tyrinėti, judėjimas buvo labai mažas, mažai kur belikęs, tik dalyje Dzūkijos. O dabar reikalai pasitaisė. Aš pati prieš kiekvienas Velykas turiu krūvą seminarų, ateina ir tie patys žmonės tobulintis, ir nauji. Tas dalykas turi savotiško magnetizmo, nes žmogus gali neturėti didelių meninių polinkių, bet margučius marginti jis gali, pojūtį turi. Marginimas vašku yra toks dekoras, kuris išeina absoliučiai visiems“, – teigė L.Ašmonaitienė.

Dažymas, marginimas vašku, skutinėjimas

Lietuvoje populiarūs trys velykinių kiaušinių dekoravimo būdai: ankstyviausias būdas, paplitęs daugiausia Šiaurės, Vidurio Lietuvoje, yra dažymas, taip pat marginimas vašku ir skutinėjimas.

Gražiausiai, sudėtingiausiu raštu vašku kiaušiniai marginami Suvalkijoje ir Dzūkijoje, nors ši technika mėgstama ir Žemaitijoje. Anot L.Ašmonaitienės, vašku marginti margučiai valgomi pirmąją Velykų dieną, kadangi ši technika nereikalauja daug laiko.

Verkių ir Pavilnių regioninių parkų nuotr./Kiauainių marginimas Verkių regioniniame parke
Verkių ir Pavilnių regioninių parkų nuotr./Kiaušinių marginimas Verkių regioniniame parke

„Šiandien turime tokį truputį iškreiptą požiūrį, kad žmogus tris-keturias valandas margina vieną kiaušinį, o paskui padeda jį į sekciją. Bet kuo tuomet skiriasi Velykos nuo paprastos dienos? Juk tuo ir skiriasi, kad gali valgyti tą ypatingąjį margutį. Mano šeimyna tai pačius gražiausius valgo pirmąją Velykų dieną. Aš daugiausia marginu vašku ir vienam kiaušiniui skiriu nuo 5 iki 10 minučių, o ne valandą ar pusdienį“, – kalbėjo L.Ašmonaitienė.

Tautodailininkės teigimu, pasirinkti dažus, kuriais bus dažomi vašku išmarginti kiaušiniai, nėra lengva. Esą iš natūralių labiausiai paplitęs dažymas svogūnų lukštais, tačiau jų nuoviras gražiai nukanda kiaušinio lukštą tik verdant, bet vašku išmargintus kiaušinius dažyti reikia šaltuose dažuose. Tad tenka rinktis anilinius dažus.

Tradicinės raudona ir juoda spalvos

Anot L.Ašmonaitienės, tradiciškai lietuviai margučius dažydavo raudonai ir juodai. Raudona spalva būdavo išgaunama verdant svogūnų lukštus, kuo stipresnis nuoviras, tuo ryškesnė spalva.

Verkių ir Pavilnių regioninių parkų nuotr./Kiauainių marginimas Verkių regioniniame parke
Verkių ir Pavilnių regioninių parkų nuotr./Kiaušinių marginimas Verkių regioniniame parke

Juodai būdavo dažoma juodalksnių žieve, tačiau šis būdas turi savų paslapčių, kurių tautodailininkė neslepia neįminusi – esą ir dabar kiaušinius sugebama nudažyti blizgančia juoda spalva, bet arba žmonės neatskleidžia kokio nors komponento, arba juodalksnių nuovirą verda kažkokiame ypatingame, sename puode. „Esu daug kartų bandžiusi taip dažyti, bet nė karto nesigavo“, – prisipažino L.Ašmonaitienė.

Kiaušinius marginimui L.Ašmonaitienė pataria paruošti iš anksto. Prieš verdant juos reikia nuvalyti, nušveisti antspaudus, pamirkyti, kad išryškėtų visi skylimai.

Kur kas daugiau laiko ir kruopštumo reikalauja nudažytų kiaušinių skutinėjimas. Tautodailininkė tikina, kad tuo būdavo užsiimama antrąją Velykų dieną, o dailiausiai išskutinėtų margučių nebevalgydavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius