2011 04 27

Tebeegzistuoja per 40 prieštaraujančiais Konstitucijai pripažintų teisės aktų

Seimas, Prezidentūra, Vyriausybė neskuba įgyvendinti per 40 Konstitucinio Teismo (KT) sprendimų dėl Konstitucijai prieštaraujančių įstatymų, dekretų ar nutarimų.
Lietuvos Konstitucija
Lietuvos Konstitucija / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Dalis jų priimti dar 1993-iaisiais, teigia dienraštis.

KT savo tinklalapyje skelbia sąrašą teisės aktų, paties KT pripažintų prieštaraujančiais Konstitucijai, kurie nebuvo pakeisti, papildyti ar panaikinti. Sąraše – 43 įstatymai, nutarimai ar dekretai.

Pats KT teigia, kad „galbūt ir nėra gyvybiškai svarbu“ keisti kai kuriuos teisės aktus, kurie pripažinti kaip prieštaraujantys Konstitucijai. Taip pasakyta apie vadinamuosius individualaus arba vienkartinio taikymo įstatymus, dekretus ar nutarimus, pavyzdžiui, dėl apdovanojimo, pilietybės suteikimo, asmens paskyrimo ar nepaskyrimo eiti pareigas, pritarimo sutarčių projektams.

„Tokie teisės aktai faktiškai nustoja galios juos pritaikius“, – nurodoma KT pastabose prie sąrašo neįgyvendintų savo nutarimų.

Be to, atkreipiamas dėmesys, kad visi teisės aktai, pripažinti neatitinkančiais Konstitucijos, nebegali būti taikomi teisinėje praktikoje, taigi, faktiškai jau nebegalioja.

Tačiau „tvarkos vardan“ teisinėje sistemoje Seimui, Vyriausybei ir prezidentūrai rekomenduojama vis dėlto padaryti taip, kad KT nutarimai būtų visiškai įgyvendinti ir visi Konstitucijai prieštaraujantys teisės aktai pataisyti ar panaikinti.

Taip iš Lietuvos teisinės sistemos būtų išvalyta realiai negaliojantys ir netaikomi įstatymai.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Julius Sabatauskas pripažino, kad „yra tam tikrų bėdų dėl KT nutarimų įgyvendinimo“.

„Teisinės sistemos švarumo prasme tai, be abejo, sukelia visokių minčių, nes joje iš tikrųjų yra visokiausių rudimentų – jau nebetaikomų, pripažintų prieštaraujančiais Konstitucijai, bet vis dar egzistuojančių pačioje sistemoje“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius