Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 24

Teisė siūlyti vieną VTEK narį – „valstiečių“ staigmena „Transparency international“ Lietuvos skyriui

Ketvirtadienį Seimas nusprendė toliau svarstyti „valstiečių“ ir konservatorių parengtas įstatymų pataisas, kuriomis numatoma depolitizuoti Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) ir Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK). Vieną VTEK narį politikai nutarė leisti parinkti „Transparency international“ Lietuvos skyriui (TILS), tačiau pačios organizacijos nuomonės apie tokią galimybę nė neatsiklausė.
Agnė Širinkienė, Ramūnas Karbauskis, Tadas Langaitis
Agnė Širinkienė, Ramūnas Karbauskis, Tadas Langaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Transparency international“ Lietuvos skyriaus (TILS) vadovas Sergejus Muravjovas pripažino, kad politikų siūlymas jam buvo staigmena.

„Suprantu šį kolegų politikų pasiūlymą kaip komplimentą, tačiau tai buvo staigmena, nes aišku, kad tai yra labai atsakingas vaidmuo ir mes organizacijoje turėtume apie tai padiskutuoti ir suprasti, ar tikrai galėtume prisiimti šią atsakomybę“, – 15min sakė S.Muravjovas.

Iš tikrųjų mes nematėme reikalo tartis iš dalies ir dėl tos priežasties, kad nesusidarytų įspūdis, kad mes kažką proteguojame ir su kažkuo derinamės, – sakė A.Širinskienė.

Anot jo, prieš teikiant tokį pasiūlymą politikai su TILS nesusisiekė ir organizacijos nuomonės neatsiklausė. Atsakomybės nevyriausybininkai kratytis neketina, tačiau S.Muravjovui kyla klausimų, ar suteikti valstybės neišlaikomoms organizacijoms tokias galias tikrai yra gera mintis.

„Galima pajuokauti, ką reikės daryti, jei, pavyzdžiui, TILS nustotų veikti Lietuvoje arba bankrutuotų? Ar tai reikštų, kad reikia keisti įstatymą? Manau, kad tai puiki proga rimčiau pasikalbėti apie nevyriausybinių organizacijų vaidmenį mūsų visuomenėje“, – sakė jis.

Pasak jo, pati idėja įtraukti nevyriausybininkus į demokratinius procesus yra gera, tačiau tuo pačiu reikia pripažinti, kad jų finansinis tvarumas nėra savaime suprantame duotybė.

Taip pat, pasak S.Muravjovo, ko gero, turėtų būti nustatyti reikalavimai ir visuomeninių organizacijų veiklos skaidrumui bei atstovo VTEK atrankos principai, tačiau kol kas, pasak jo, tai labiau rūpi TILS, o ne politikams.

„Organizacijos, kurios dalyvauja tokiame procese turi laikytis aukščiausių skaidrumo ir atskaitingumo reikalavimų. Aišku, kad dėl tų standartų ir reikalavimų taip pat reikia diskutuoti, nes vargu, ar norime nežinoti, kaip tos organizacijos veikia, ar rizikuoti sukurdami sąlygas į tokias svarbias pareigas patekti žmonėms, kurie buvo atrinkti pagal abejotinus kriterijus“, – kalbėjo S.Muravjovas.

Asmeninio archyvo nuotr./Sergejus Muravjovas
Asmeninio archyvo nuotr./Sergejus Muravjovas

Nesitarė bijodami, kad bus apkaltinti protegavimu

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Agnė Širinskienė, su kolegomis teikusi minėtas pataisas, pripažino, kad siūlymas leisti vieną VTEK nario kandidatūrą teikti TILS su pačia organizacija nebuvo derintas.

„Iš tikrųjų mes nematėme reikalo tartis iš dalies ir dėl tos priežasties, kad nesusidarytų įspūdis, kad mes kažką proteguojame ir su kažkuo derinamės. TILS vertiname kaip patikimą organizaciją, kuri aktyviai dalyvauja įvairiuose skaidrinimo procesuose, dėl to buvo toks pasirinkimas. O jie protestuoja?“ – 15min teiravosi A.Širinskienė.

Anot jos, klausimų dėl TILS galimybių išgyventi „valstiečiams“ nekilo, nes tai yra tarptautinė organizacija, kuri dirba ilgą laiką.

„Tokio nuogąstavimo didelio mes iš tikrųjų neturėjome ir nenorėjome jų ar įžeisti, ar kažką blogai padaryti, bet siekėme, kad derinimo nebūtų, kad neatrodytų, kad čia kažkas vyksta dėl protegavimo ar susitarimų. Norėjome išreikšti pasitikėjimą jais“, – aiškino Seimo narė.

Pasak jos, siūlymas vieną VTEK narį leisti teikti nevyriausybinei organizacijai kilo atsižvelgus į kitų Europos valstybių pavyzdžius.

Tačiau kuriose valstybėse nevyriausybininkams suteikiama teisė teikti kandidatus į valstybines institucijas A.Širinskienė ekspromtu nurodyti negalėjo. Ji sakė, kad tai galės pasakyti tik vakare, pasižiūrėjusi į popierius.

Narystė NVO – privalumas, o partijoje – kliūtis

A.Širinskienė tikina, kad šiuo siūlymu politikai nori parodyti, kad pasitiki visuomeninėmis organizacijomis ir laiko jas tiesioginiais visuomenės atstovais.

Ji patikino, kad visuomenininkams nebus taikomas ir atšalimo laikotarpis. Tai reiškia, kad TILS į VTEK galės teikti ir savo nario kandidatūrą.

„Narystės organizacijoje klausimas nėra apribotas. Nėra įpareigojantis, bet bus draudimas būti partijos nariu trejus metus iki skyrimo“, – teigė A.Širinskienė.

Ši nuostata, pasak dabartinio VRK nario teisininko Jono Udrio, gali prieštarauti Konstitucijai.

„Atšalimo laikotarpis avansu yra tarsi sankcija asmeniui už buvimą partijos nariu. Turėjimas politinių įsitikimų, teisė juos laisvai reikšti, būti ar nebūti partijos nariu yra konstitucinė teisė Lietuvos žmonių“, – sakė J.Udris.

Anot jo, dėl šios nuostatos kils sunkumų ir ieškant patyrusių kandidatų tapti VRK nariais, nes apygardų komisijose dabar dirba partijų atstovai.

„Mes gero nario negalėsime skirti vien dėl to, kad jis buvo partijos narys“, – sako J.Udris.

Tačiau A.Širinskienė sako, kad tokia nuostata pasirinkta atsižvelgiant į kitų Europos Sąjungos šalių patirtį.

„Mes turbūt suprantame, kad, jeigu tą pačią dieną yra atsisakoma priklausomybės partijai, tai ryšiai su partija neabejotinai išlieka. Treji metai pasirinkti įvertinus laikotarpius, kurie taikomi kai kuriose ES institucijose. Ten yra kai kur tie atšalimo laikotarpiai taikomi net iki 5 metų, bet vidurkis sukasi apie 3 metus“, – aiškino A.Širinskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius