-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 15

Teisėjai skundžiasi, kad radikalai vykdo šmeižto kampaniją prieš Lietuvos teismų sistemą

Trečiadienį Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus atstovai išplatino Teisėjų Tarybos kreipimąsi į teisėjų bendruomenę ir visą visuomenę.
 Teisėjai mantijas iškeitė į pasakų personažų kostiumus ir vaidino moksleiviams.
Asociatyvinė iliustracija: žaismingai minėję Konstitucijos dieną, teisėjai mantijas buvo iškeitę į pasakų personažų kostiumus. O Vasario 16-osios išvakarėse teisminės valdžios atstovai ne juokais susirūpinę, kad yra vaizduojami kaip pabaisos. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Mieli kolegos ir bendrapiliečiai!

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimo išvakarėse leiskite Jus visus pasveikinti šia itin svarbia mūsų valstybei ir kiekvienam iš mūsų proga. Nepriklausomybės akto signatarai, beveik prieš šimtmetį atkūrę nepriklausomą Lietuvos Respubliką, įrodė ne tik beribį patriotizmą, drąsą ir ryžtą, paskelbdami Lietuvą nepriklausoma valstybe, bet ir gilią išmintį, įžvalgumą ir vertybiškumą, apsispręsdami, kad Lietuva bus „demokratiniais principais sutvarkyta“ valstybė. Tegu ši svarbi diena, liudijanti mūsų tautos dvasinę stiprybę, išmintį, ištikimybę demokratinėms vertybėms ir meilę tėvynei suteikia Jums ryžto ir stiprybės įveikti sunkumus, iškylančius ištikimai ir atsakingai vykdant pareigas mūsų valstybei, įtvirtinant ir ginant jos konstitucinės sąrangos pagrindus.

Pastarosiomis savaitėmis viešojoje erdvėje vis garsiau skamba įvairių radikaliai nusiteikusių, konstitucinius valstybės pagrindus ignoruojančių ir teisinių argumentų kalbos sąmoningai nenorinčių girdėti asmenų pasisakymai, kuriais žeminamos valstybės institucijos ir jų pareigūnai, teismų valdžia ir teisėjų garbė bei orumas. Dažnai pasitelkiama net tokia retorika, kai asmenys ir valstybės institucijos vadinamos nusikalstamomis gaujomis, veikiančiomis už įstatymo ribų, darančiomis nusikaltimus ir/ar juos dengiančiomis, konkretūs teisėjai kaltinami sunkių nusikaltimų darymu ar bendrininkavimu juos darant.

Pasitelkiama net tokia retorika, kai asmenys ir valstybės institucijos vadinamos nusikalstamomis gaujomis, veikiančiomis už įstatymo ribų, darančiomis nusikaltimus ir/ar juos dengiančiomis, konkretūs teisėjai kaltinami sunkių nusikaltimų darymu ar bendrininkavimu juos darant.

Norime atkreipti visuomenės dėmesį, kad tokia šmeižto kampanija, nukreipta prieš teismų sistemą, aiškiai siekiama daryti poveikį teismų sprendimams konkrečiose bylose, įvairiais būdais įtakoti teisingumo vykdymo procesus, supriešinti teismus su visuomene. Pastebime ir tendencijas, kad neretai tokie išpuoliai prieš konkrečius teisėjus ir visą teismų sistemą sutampa su tų pačių asmenų „pralaimėjimais“ teismuose ir tai dar labiau skatina juos „veikti“ pasinaudojant išskirtine teise į viešą žodį ar eterį kai kuriose žiniasklaidos priemonėse savo asmeniniams ar grupiniams tikslams siekti.

Teisėjai yra profesionaliu pagrindu veikiantis teisininkų korpusas, todėl suvokdami savo priedermes, mes neturime teisės viešai ginčytis ir atsakyti į absurdiškus kaltinimus puolančiųjų, nepatenkintųjų konkrečiais sprendimais konkrečiose bylose ir siekiančių bet kokiomis priemonėmis savo naudai paveikti būsimus sprendimus. Tokiems asmenims, nepaisant jų garsiai deklaruojamų tikslų ir šūkių, svetimos demokratinės vertybės ir konstituciniai valstybės principai.

Tokie žmonės siekia manipuliuoti teisingumu, priversti teismus priimti sprendimus ne įstatymų, o norų/tikėjimų pagrindu, įbauginti teisėjus ir pasiekti sau ar grupei naudingų sprendimų. Tokie veiksmai neturi nieko bendro su valstybės ar visuomenės interesų gynimu, bet priešingai – yra nukreipti į esminių  demokratinės valstybės pamatų griovimą.

Sąmoningas žeminimas atskirų teisėjų ir visos teismų sistemos, aklas nematymas jokio teigiamo bruožo daugiau nei 700 Lietuvos teisėjų kasdieniniame atsakingame ir sunkiame darbe, nenoras matyti permainų, kurios vyksta pastaraisiais metais – tai neatsakingas noras supriešinti visuomenę su jos teismų sistema, įtvirtinti „inertišką“ nepasitikėjimą teismais, kuris gali sukelti pasekmes, pražūtingas ne tik teismų sistemai, bet ir visai valstybei.

Teisėjų Taryba nepaisydama jokio spaudimo visada ir visur gins tikrąjį, konstitucinį, o ne kai kurių asmenų lūpomis skelbiamą interpretacinį, situacinį, teisėjų nepriklausomumo principo turinį. Tuo pačiu nesitaikstysime su blogai dirbančiais, nesąžiningais, aukščiausių etikos reikalavimų nesilaikančiais, teisėjo vardą žeminančiais kolegomis. Kaip bebūtų siekiama to nematyti, bet teisėjų vidinio apsivalymo sąjūdis jau yra prasidėjęs, sąmoningai ir ryžtingai vykdomas pačios teismų savivaldos sistemos institucijų iniciatyva ir nuosekliomis pastangomis bei palaikomas visos atsakingos teisėjų bendruomenės.  

Teisėjų Taryba, sveikindama visus Lietuvos teisėjus su artėjančia Lietuvos valstybės atkūrimo diena, ragina visus ištikimai vykdyti priesaiką, duotą Lietuvos Respublikai, savo pareigas atlikti garbingai, vykdyti teisingumą pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus, ginti žmogaus teises, laisves ir teisėtus interesus, visada būti nešališkais, sąžiningais, humaniškais ir visada elgtis taip, kaip dera teisėjui.

Esame visi ir kiekvienas atsakingi už savo valstybę, jos konstitucinių pagrindų tvirtumą, tad įrodykime kasdieniniu darbu ištikimybę jai ir duotai priesaikai!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius