Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 30

Teisėjų taryba patarė prezidentei atleisti D.Mekšraitienę iš teisėjo pareigų

Nacionalinės teismų administracija infromuoja, kad liepos 30 d. vykusiame posėdyje Teisėjų taryba (toliau – Taryba) patarė Respublikos Prezidentei teisėją Daivą Mekšraitienę atleisti iš Kauno miesto apylinkės teismo teisėjo pareigų dėl teisėjo vardo pažeminimo.
Politologų teigimu, D.Grybauskaitės veiksmai ateinančiais metais priklausys nuo situacijos šalies viduje ir užsienyje.
D.Grybauskaitės / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tarybos sprendimas dėl teisėjos D. Mekšraitienės priimtas atsižvelgus į š. m. liepos 1 d. Respublikos Prezidentės dekretą, kuriuo prašoma patarti dėl teisėjos D. Mekšraitienės atleidimo iš teisėjo pareigų, savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą, taip pat įvertinus Teisėjų etikos ir drausmės komisijos sprendimą, susipažinus su Nuolatinės teisėjų veiklos vertinimo komisijos išvada dėl teisėjos D. Mekšraitienės veiklos vertinimo.

Penktadienį vykusiame posėdyje Taryba atidėjo klausimo svarstymą dėl teisėjos Vaivos Savickienės atleidimo iš pareigų, savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą. Toks sprendimas priimtas atsižvelgus į tai, kad šiuo metu teisėja atostogauja.

Teismų įstatymas nustato, kad teisėjo vardą žeminantis poelgis – tai su teisėjo garbe nesuderinamas ir Teisėjų etikos taisyklių reikalavimų neatitinkantis poelgis, kuriuo pažeminamas teisėjo vardas bei kenkiama teismo autoritetui. Teisėjo vardą žeminančiu poelgiu taip pat pripažįstamas bet koks pareiginis nusižengimas – aiškiai aplaidus konkrečios teisėjo pareigos atlikimas arba jos neatlikimas be pateisinamos priežasties.

Buvo svarstyti ir teisėjų karjeros klausimai. Apsvarsčius teisėjų kandidatūras, buvo patarta valstybės vadovei Klaipėdos apygardos Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininku skirti šio teismo teisėją Zigmą Pocių, o Kauno miesto apylinkės teismo pirmininku – Mindaugą Šimonį.

Respublikos Prezidentė į Tarybą kreipėsi ir dėl naujų teisėjų skyrimo. Valstybės vadovei patarta Dainą Vaidachavičienę skirti Ukmergės rajono apylinkės teismo teisėja, o Liną Zinkevičių – Širvintų rajono apylinkės teismo teisėju.

Taryba pritarė teismams numatomų 2011 metams biudžeto asignavimų paskirstymo projektui. Atsižvelgiant į esamą ekonominę situaciją, susiklosčiusią šalyje, ir ieškant naujų būdų taupyti bei kuo racionaliau naudoti valstybės skiriamas lėšas, nuspręsta pavesti Tarybos Teismų administravimo komitetui, Biudžeto ir investicijų komitetui bei Nacionalinei teismų administracijai iki 2011 balandžio 15 d. pateikti Tarybai pasiūlymus dėl teismų struktūrų optimizavimo ir teismams numatomų lėšų kitoms išlaidoms paskirstymo kriterijų tobulinimo.

Įvertinus Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo ir Šiaulių apygardos teismo pateiktas pakartotinio Šiaulių miesto apylinkės teismo veiklos patikrinimo išvadas, kuriose pateikiami siūlymai, kaip galima būtų pagerinti teismo veiklą, buvo nuspręsta supažindinti teismus su Šiaulių miesto apylinkės teismo veiklos patikrinimo išvadomis bei pavesti Tarybos Teismų administravimo komitetui, Teisės aktų projektų vertinimo komitetui ir Nacionalinei teismų administracijai parengti aprašą dėl darbo tobulinimo teismuose ir jį pateikti kitam Tarybos posėdžiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius