Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 10

Teisingumo ministerija siūlo partnerystę leisti registruoti tik heteroseksualams

Teisingumo ministerija parengė Civilinio kodekso pataisas, pagal kurias būtų įteisinama įstatyminė ir registruota partnerystė. Jas sudaryti galėtų tik skirtingų lyčių asmenys.
Tradicinė šeima
Tradicinė šeima / 123rf.com

„Labai noriu atkreipti dėmesį, kad mūsų siūlymas nėra konfrontacinis, jis skirtas išspręsti nesusituokusiems, bet kartu gyvenantiems asmenims kylančias labai paprastas problemas“, – ketvirtadienį pristatydamas projektą sakė Remigijus Šimašius.

Pagal parengtą projektą įstatymiškai partneriais būtų laikomi visi kaip šeima gyvenantys heteroseksualūs asmenys. Kartu gyvenantys homoseksualai partneriais nebūtų laikomi, nes įstatyminių partnerių gyvenimą palengvinančios nuostatos susijusios tik su vaikų likimu porai skiriantis.

„Jei žmonės gyvena kartu ir dar turi vaikų, tai jie automatiškai skyrybų atveju būtų laikomi partneriais. Tai yra svarbi priemonė silpnesniosios pusės, o ypač vaiko interesų apsaugai“, – sakė ministras.

Nereiks pripažinti tėvystės

Jis pabrėžė, kad homoseksualai savo turtinius bendravimo aspektus ir dabar gali išspręsti sudarydami individualias sutartis pas notarus.

„Praktiškai tie mechanizmai yra, tik nėra tų antraščių, kurių kartais yra tikimasi. Mūsų projekte yra sprendžiamos tos problemos, kai žmonės ar nenorėjo, ar patingėjo, ar nepagalvojo apie tai, kad santykius reikia įforminti, kai yra vyras, moteris ir atsiranda vaikai“, – dėstė R.Šimašius.

Jei vyras ir moteris nuspręs ne tik gyventi kartu, bet ir registruoti partnerystę, jiems būtų taikomi dar keli palengvinimai.

„Šiandien, jei kartu gyvenantys asmenys susilaukia vaiko, tai jiems tenka eiti pas notarą registruoti tėvystės, o įregistravusiems partnerystę tėvystės pripažinimo nereikėtų“, – aiškino R.Šimašius.

Be to, įregistravusieji partnerystę ir toliau bus laikomi vedančiais bendrą ūkį net jei vienas iš partnerių išvyks gyventi į kitą šalį.

Santuokos nepakeis

Ministras pabrėžia, kad pas notarus registruota partnerystė, nors įstatyme ir bus vadinama šeima, vis vien nepakeis santuokos, nes partneriams skiriantis nebus numatomas įpareigojimas išlaikyti kitą asmenį ir partneriai neturės pirmenybės tarp turto paveldėtojų.

R.Šimašius pripažįsta, kad neregistruotos partnerystės atvejus teismuose išaiškinti nebus labai lengva. Jis sutinka, kad gali pasitaikyti apgaulių ir manipuliacijų, todėl tiems kurie nori visiško aiškumo ir ateities garantijų, rekomenduotų tuoktis.

„Nereikia tikėtis, kad tokiu klausimu bus visiškas aiškumas. Norint visiško aiškumo, reikia sudaryti santuoką“, – įsitikinęs R.Šimašius.

Nesusituokusioms ir partnerystės neregistravusioms šeimoms skyrybų atveju tektų gerokai paplušėti įrodinėjant partnerystės faktą.

„Tiems žmonėms, kurie neregistravo partnerystės, visada kils daugiau įrodinėjimo problemų, ar jie gyvena, ar negyvena kartu su bendro ūkio perspektyva. Tais atvejais, kai jie gyvena, paskui negyvena, paskui vėl gyvena, ar dar kitų dalykų, tai praktinių problemų esant ypatingai painiems santykiams tikrai kils“, – pripažino ministras.

Tačiau jis nepataria dabartiniams sugyventiniams imti iš anksto kolekcionuoti bendrai apmokėtų kvitų ir kitų bendro gyvenimo įrodymų.

„Netgi jeigu jokių kvitukų nebus renkama ir jokių formalių dokumentų nebus, tai gyvename visuomenėje ir daugeliu atveju nebus taip sudėtinga, kaip atrodo, įrodyti bendro gyvenimo faktą kuo įvairiausiais būdais. Daugelis turime kaimynų, kurie mato, kas vyksta, o jei egzistuoja bendri vaikai, tai juo labiau nesunku įrodyti faktus. Tai nebent ypatinga paranoja aplankiusi, tada reikia rinkti visus kvitus“, – juokėsi ministras.

Ministerija ketvirtadienį pateikia projektą visuomenės įvertinimui ir kitoms institucijoms, kad šios pateiktų pastabų. Vėliau jį ketinama teikti Vyriausybei ir galiausiai pataisos turėtų pasiekti Seimą.

Projektas ne pirmas

Primename, kad Seime jau yra registruotas Seimo narės socialdemokratės Marijos Aušrinės Pavilionienės Partnerystės (bendro gyvenimo neįregistravus santuokos) įstatymo projektas, kuriuo Lietuvoje būtų įteisintos vienos lyties asmenų sąjungos.

Partnerystę įteisinti Lietuvos politikus paskatino Konstitucinio Teismo šeimos sąvokos išaiškinimas.

Registruotos partnerystės institutas egzistuoja daugelyje pasaulio ir Europos Sąjungos šalių. Teisę į registruotą partnerystę turi skirtingų ir tos pačios lyties asmenys.

Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencija ir Europos Sąjungos Pagrindinių teisių chartija įpareigoja valstybes užtikrinti ne santuokos pagrindu sudarytų šeimų teises.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius