Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 29

Teisingumo ministras J.Bernatonis: nėra jokių įrodymų dėl CŽV kalinių Lietuvoje

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis sako, kad Lietuvos teisėsauga neturi jokių įrodymų, kurie pagrįstų terorizmu įtariamo Saudo Arabijos piliečio teiginius apie kalinimą slaptame amerikiečių kalėjime Lietuvoje.
Juozas Bernatonis, LR teisingumo ministras
Juozas Bernatonis, LR teisingumo ministras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tokią poziciją ministras išsakė likus kelioms valandoms iki Europos Žmogaus Teisių Teismo posėdžio, kuris rengiamas pagal šiuo metu Gvantaname kalinamo 45 metų Abu Zubaydah skundą.

„Prokuratūros tyrimai parodė, kad jokių įrodymų, kad tas asmuo, dėl kurio dabar dabar yra apskųsta Strasbūro teismui, buvo Lietuvoje, nėra“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė J.Bernatonis.

Ministras sakė, kad atliktas parlamentinis tyrimas ir keli prokuratūros vykdyti ikiteisminiai tyrimai rodo, jog šalis aktyviai siekė išsiaiškinti tiesą.

„Pasyvumo jokio tikrai nematau, bet negalime pripažinti to, ko nebuvo“, – kalbėjo J.Bernatonis.

Pagalba rengiant Rugsėjo 11-osios išpuolius amerikiečių įtariamas Abu Zubaydah teigia, kad 2005-2006 metais buvo kalinamas Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) įrengtame kalėjime Lietuvoje, o laikymo sąlygos prilygo kankinimui.

Strasbūro teismas taip pat trečiadienį numato nagrinėti ir kito Saudo Arabijos piliečio skundą prieš Rumuniją, kuri taip pat kaltinama leidusi įrengti slaptą kalėjimą.

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ teigia, kad šie Strasbūro teismo posėdžiai „tampa dar svarbesniais, žinant, kad kitos galimybės užtikrinti atskaitomybę šioms kankinimų aukoms buvo užvertos“.

„Rumunija ir Lietuva niekada nebuvo patrauktos atsakomybėn dėl ju tiesioginio dalyvavimo CŽV (kalinių) perdavime ir slaptame kalinime. Šiandienos posėdis yra galimybė nukentėjusiųjų advokatams išdėstyti faktus Europos teismui, viliantis, kad tai padės sužlugdyti tylėjimo sąmokslą“, – pranešime spaudai sakė Julia Hall, „Amnesty International“ ekspertė kovos su terorizmu ir žmogaus teisių reikalams Europoje.

Skundą prieš Lietuvą pateikęs Abu Zubaydah buvo sulaikytas 2002 metais Pakistane. Šiuo metu jis laikomas Gvantanamo įlankos karinėje bazėje esančiame kalėjime.

Abu Zubaydah yra antrasis asmuo, kurio advokatai skelbia surinkę duomenų apie kalinimą Lietuvoje. Prokurorai šiuo metu atlieka ikiteisminį tyrimą, kuriame vertinami spėjimai, jog Lietuvoje slapta galėjo būti kalinamas Saudo Arabijos pilietis Mustafa al – Hawsawis.

Šie du asmenys kaltinami prisidėję prie 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių JAV, per kuriuos žuvo beveik 3 tūkst. žmonių.

Lietuvos teisėsauga teigia kol kas negavusi jokių įrodymų apie konkrečių asmenų kalinimą Lietuvoje, o gynėjų teiginius vadina tik prielaidomis. Teisėsauga atsisako jiems suteikti nukentėjusiojo statusą, kurį gynyba gali naudoti kaip argumentą, siekiant išvengti mirties bausmės JAV.

Lietuvoje 2009 metų pabaigoje per parlamentinį tyrimą identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur esą galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Taip pat nustatyti keli su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.

2014 metų pabaigoje JAV Senatas paviešino ataskaitą apie CŽV vykdytus įtariamųjų terorizmu kankinimus slaptuose įkalinimo centruose po Rugsėjo 11-osios teroro išpuolių. Dokumente konkretūs centrai neįvardijami, bet žmogaus teisių gynėjai mano, kad Lietuvoje veikė dokumente „violetiniu“ vadinamas centras.

Abu Zubaydah prieš dvejus metus laimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme prieš kaimyninę Lenkiją. Strasbūro teismas pripažino, kad Varšuva buvo davusi leidimą CŽV įsteigti šalies teritorijoje slaptą kalėjimą ir neužkirto kelio dviejų įtariamųjų įkalinimui bei kankinimui 2002-2003 metais.

EŽTT įpareigojo Lenkiją Abu Zubaydah sumokėti 130 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius