Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 25

Teisininkai: pateiktas siūlymas mokėti išmokas vaikams gali būti diskriminacinis

Seimo teisininkai kritiškai vertina Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos pataisas dėl 120 eurų mėnesinių išmokų vaikams.
Mama ir dukra
Mama ir dukra / Fotolia nuotr.

Pasak Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvados, kai kurie siūlymai pažeidžia Konstitucijoje įtvirtintą asmenų lygiateisiškumo principą ir draudimą asmenį diskriminuoti dėl jo socialinės padėties.

Pagal minimas pataisas, vaikus auginantiems tėvams būtų mokama 120 eurų išmoka už vaiką. Jei vaikus auginančios šeimos pajamos būtų didesnės nei 240 eurų vienam asmeniui per mėnesį, 120 eurų dydžio išmoka būtų mokama tik už antrą ir kiekvieną paskesnį auginamą ar globojamą vaiką.

Seimo teisininkai vertina, kad toks išmokos vaikui skyrimo reguliavimas, kai esant didesnėms tėvų pajamoms teisė į ją nustatoma priklausomai nuo to, kelintas tai vaikas šeimoje, galimai pažeidžia Konstituciją.

„Iš siūlomo teisinio reguliavimo taip pat darytina išvada, kad tuo atveju, kai bendrai gyvenančių asmenų pajamos yra didesnės nei 240 eurų vienam asmeniui per mėnesį, o jie augina du ar daugiau vaikų, 120 eurų dydžio išmoka būtų skiriama ir mokama tik antrajam (ir kiekvienam paskesniam) vaikui. Toks išmokos vaikui skyrimo reguliavimas vertintinas kaip galimai pažeidžiantis asmenų lygiateisiškumo principą ir draudimą asmenį diskriminuoti dėl jo socialinės padėties“, – rašoma išvadoje.

Taip pat išvadoje teigiama, kad formuluotė „120 eurų dydžio išmoka skiriama ir mokama tik už antrą ir kiekvieną paskesnį auginamą ar globojamą vaiką“ teisės požiūriu yra nepriimtina, nes išmoka mokama ne už vaiką, o vaikui. „Asmenys, kurie augina ar globoja vaiką (vaikus), būdami jų atstovais pagal įstatymą, privalo naudoti šią išmoką vaiko interesams ir poreikiams tenkinti“, – pažymima išvadoje.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga pataisas siūlo teigdama, kad tai būtų reali pagalba šeimai – skatintų gimstamumą, mažintų socialinę atskirtį. Tokias pataisas frakcija, sekdama kaimyninės Lenkijos pavyzdžiu, siūlo nebe pirmą kartą. Lenkijoje pagal socialinę išmokų vaikams programą už antrą ir kitus vaikus šeima per mėnesį gauna 500 zlotų (apie 115 eurų) išmokas.

Taip pat pataisomis frakcija siūloma panaikinti lengvatą, pagal kurią vaikus auginantiems asmenims už kiekvieną auginamą vaiką yra taikomas 200 eurų papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis. Pasak iniciatorių, ši lengvata socialinės atskirties nemažina ir iš esmės šeimai nepadeda – vidutines pajamas gaunanti šeima pasinaudojusi lengvata gauna apie 30 eurų už vieną vaiką, o jei pajamos mažos, faktiškai gaunama suma už vaikus irgi sumažėja.

Šiuo metu išmokos už vaikus mokamos tik nedideles pajamas gaunančioms šeimoms. Už vaiką iki dvejų metų amžiaus skiriama 28,5 eurų išmoka per mėnesį, jeigu vidutinės šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės 153 eurų. Auginant vaiką nuo dvejų iki 18 metų amžiaus esant tokiam pačiam šeimos pajamų lygiui mokama 15,2 eurų išmoka per mėnesį.

Pataisas siūlanti R.Tamašunienė skaičiuoja, kad jų įgyvendinimui per metus reikėtų apie 250-300 mln. eurų.

Praėjusios kadencijos Seimui jau buvo pateiktos analogiškos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų frakcijos registruotos pataisos dėl išmokų vaikams didinimo, tačiau projektui nepritarė buvusi Vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius