Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 08

Teisininkė Ona Valainienė: moters nenoras gimdyti ligoninėje nereiškia, kad ji tai darys miške ar prie žvakių

Vilniuje šiandien vyksta pirmoji Tarptautinė konferencija apie gimdymo modelių įvairovę, kurios vienas iš tikslų - pakeisti neigiamą visuomenės nuomonę apie gimdymą namuose. Teisininkė, „Tėvystės centro“ įkūrėja ir mama Ona Valainienė pripažino, kad gimdymas namuose Vakarų šalyse – normali praktika, tačiau Lietuvoje šis reiškinys laikomas medicinine problema.
Nėštumas
Nėštumas / Fotolia nuotr.

Laidoje „Ryto espresso“ pašnekovė pabrėžė, kad gimdymas namuose – tai ne tas pats kas gimdymas, miške ar su žvakėmis. Pasak O. Valainienės, nereikia šio proceso mistifikuoti. Taip pat pašnekovė pridūrė, kad kalba „eina“ apie nekomplikuotą gimdymą namuose, kada moters nėštumas buvo visiškai be jokios rizikos. Kitokiu atveju – moteris negalėtų gimdyti namuose tik su akušerio priežiūra.

„Tai gimdymas būdas, kuomet nėra taikomos jokios intervencijos, moteris gimdo savo artimųjų rate, o procesą civilizuotose valstybėse stebi dažniausiai du akušeriai“, - teigė moteris.

Pasaulyje gimdymas namuose daugelyje valstybių yra laikomas įprastu socialiniu reiškiniu. Kai kurios valstybės netgi skatina tokią idėją. Štai, pavyzdžiui, D. Britanijoje buvo atlikti tyrimai, kurie parodė, kad gimdymas namuose valstybei kainuoja daug mažiau už gimdymą ligoninėse.

„Dabar gimdymas Vakarų Europos šalyse yra traktuojamas kaip socialinis reiškinys. Tai nėra liga, kurią reikia pagydyti, todėl gydytojo dalyvavimas, kai moteris yra sveika, gimdymas nekomplikuotas, jis yra nebūtinas. Užtenka akušerio“, - tikino pašnekovė.

Visgi Lietuvoje gimdyti namuose su akušerio pagalba – iki šiol negalima. O. Valainienės teigimu, draudžiant sveikatos priežiūros specialistams gimdymo metu atvykti į namus,  yra pažeidžiamos tiek moters, tiek vaiko kaip žmogaus teisės. Kas gi turėtų būti pakeistą šalyje, kad moterys turėtų teisę gimdyti joms artimoje aplinkoje?

„Iš tikrųjų turėtų būti numatytos sąlygos, kokiomis esant moteris galėtų gimdyti namuose, kada akušeris pas ją galėtų ateiti. Kitose pasaulio valstybėse yra reglamentuojami tokie dalykai kaip atstumas iki artimiausios ligoninės. Visa tai tam, kad iškilus kokiai nors komplikacijai, nebūtų uždelsta pernelyg ilgai. Netgi moters namų aplinka gali turėti įtakos sprendimui, ar ji galės gimdyti namuose. Pavyzdžiui, jei moteris gyvena šeštame aukšte ir į jį galima pakilti tik sraigtiniais laiptais, tai ekstra atveju būtų labai nepatogu moterį nugabenti į automobilį. Tokiu atveju akušeris siūlytų rinktis kitą vietą“, - pasakojo pašnekovė.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis 6.05 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius