Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 31

Teismai ir prokuratūra grįžta prie kitų su Darbo partija susijusių bylų

Penktadienį Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) paskelbus galutinį ir neskundžiamą verdiktą Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje, teismai ir prokuratūra grįžta prie kitų su šia byla susijusių tyrimų.
Žilvinas Žvagulis
Žilvinas Žvagulis / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas turėtų grįžti prie kitos nuteistosios Darbo partijos byloje, buvusios Seimo narės Vitalijos Vonžutaitės bylos nagrinėjimo. Birželio 1 dieną šio teismo teisėjų kolegija atidėjo iš bendros bylos išskirtos V.Vonžutaitės veikos nagrinėjimą, mat visa bylos medžiaga buvo Aukščiausiajame Teisme.

Eksparlamentarės byla nuo pagrindinės bylos atskirta pernai gegužę prokuratūros prašymu, nes moteris laukėsi. Bylos nagrinėjimas buvo atidėtas, kol nuteistoji galės dalyvauti teismo posėdžiuose.

Bylą dėl melagingų parodymų davimo Vilniaus apygardos teismas siūlė kelti tuometiniams Seimo nariams „darbiečiams“ V.Skarbaliui, S.Bucevičiui, tuometiniam Darbo partijos Informacijos centro vadovui S.Dobriakovui, „darbiečiui“ V.Fadejevui, žinomiems atlikėjams Ž.Žvaguliui ir J.Liesiui.

2013 metų liepą nuosprendį paskelbęs Vilniaus apygardos teismas V.Vonžutaitę įvardijo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho dešiniąja ranka, jai skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Tuo metu Generalinė prokuratūra tęsia ikiteisminius tyrimus dėl melagingų liudijimų Darbo partijos byloje.

Vilniaus apygardos teismas 2013 metų liepą ne tik paskelbė bausmes, už ką minėti Darbo partijos veikėjai nuteisiami, bet ir nusprendė prokurorui pranešti apie 18 asmenų, kurie apklausiami Darbo partijos vadinamojoje juodosios buhalterijos byloje teismui galimai davė melagingus parodymus. Tarp jų buvo tuometinių Seimo narių, žinomų muzikantų.

Bylą dėl melagingų parodymų davimo Vilniaus apygardos teismas siūlė kelti tuometiniams Seimo nariams „darbiečiams“ Valdui Skarbaliui, Sauliui Bucevičiui, tuometiniam Darbo partijos Informacijos centro vadovui Sergejui Dobriakovui, „darbiečiui“ Vytautui Fadejevui, žinomiems atlikėjams Žilvinui Žvaguliui ir Juozui Liesiui.

Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas BNS sakė, kad įtarimai dėl melagingų parodymų davimo jau pateikti maždaug dešimčiai asmenų, tarp jų – S.Dobriakovui, Ž.Žvaguliui.

Pareigūnams niekaip nesiseka rasti žinomo J.Liesio. Klaipėdos policija prokuratūrai padėti negalėjo, dabar pagalbos kreiptasi į Vilniaus policiją.

Įstatymas numato, kad už melagingus liudijimus teisme asmuo gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu.

Įstatymas numato, kad už melagingus liudijimus teisme asmuo gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu.

Prokuroras yra sakęs, kad „darbiečių“ turo per Lietuvą metu koncertavusiems dainininkams ir muzikantams, atlyginta lėšomis iš neoficialios Darbo partijos kasos.

Tuo metu baudžiamojoje byloje esantys išlaidų orderiai rodo, kad grupei „B'Avarija“ už vieną koncertą mokėta 2,5 tūkst. litų (apie 724 eurus). Po tokią sumą esą išmokėta už koncertus Kazlų Rūdoje, Vilkaviškyje, Pakruojyje ir kitur.

Buvęs „B'Avarija“ narys J.Liesis teisme tikino tokių sumų niekada negavęs, o išlaidų orderį pasirašęs tik kartą. Kokiai sumai, jis neprisiminė. Dainininkas abejojo, ar kiti grupės nariai galėjo gauti minėtas sumas, nes sutartį su Darbo partija buvo pasirašęs jis.

Byloje liudijęs pramogų verslo atstovas Ž.Žvagulis aiškino, kad visus jo reikalus ir sutartis dėl koncertų tvarkė administratorė Vitalija Butkevičiūtė. Tačiau dainininkas tvirtino prisimenąs, kad dėl senos pažinties su „darbiečių“ lyderiu V.Uspaskichu jis pažadėjęs per jų rinkimų kampaniją dainuoti nemokamai, partija teturėjo sumokėti transporto išlaidas.

Jis negalėjo paaiškinti, kokiu būdu partijos būstinėje rastuose išlaidų orderiuose nurodyta, kad Ž.Žvaguliui už vieną koncertą mokėti 5 tūkst. litų (apie 1 449 eurai). Bylos duomenimis, 2005 metų pavasarį už koncertą Telšiuose jam sumokėti 5 tūkst. litų, kitame orderyje nurodyta, kad už keturis koncertus – 20 tūkst. litų (5,7 tūkst. eurų).

Jis negalėjo paaiškinti, kodėl visuose dokumentuose yra jo administratorės pavardė ir parašas. Ekspertai nustatė, kad jis nepadirbtas.

Su Darbo partija siejamiems asmenims teismas anksčiau yra skyręs tūkstantines baudas dėl melagingų parodymų davimo tiriant šią bylą dar prokuratūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius