-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 07 05 /13:53

Teismas: savivaldybė turi išduoti leidimą „Baltic Pride“ eitynėms Gedimino prospekte

Sostinės savivaldybė privalo leisti liepos pabaigoje numatytas homoseksualų eitynes „Už lygybę“ surengti Gedimino prospekte, penktadienį paskelbė Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT).
Baltic pride Vilnius 2010
Baltic pride Vilnius 2010 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip žinoma, savivaldybė iki šiol atsisakydavo išduoti tokį leidimą, nes esą saugumo sumetimais jas būtų patogiau organizuoti Upės gatvėje.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos sprendimą, kuriuo ji atsisakė pritarti eitynėms Gedimino prospekte, teismui apskundė Lietuvos gėjų lyga (LGL). Teismas skundą skubos tvarka išnagrinėjo trečiadienį.

Savivaldybė neišdavė leidimo, nes „yra didelė tikimybė, jog incidentai, nepaisant policijos dalyvavimo, gali pasikartoti, ir gali kilti grėsmė viešajai tvarkai, moralei, visuomenės saugumui“. Ji pasiūlė persikelti į Upės gatvę kitapus Neries, kur eitynės vyko 2010 m. Organizatoriai nesutinka ir siekia žygiuoti Gedimino prospektu, kur dažnai rengiamos įvairios demonstracijos.

LGL dar sausį informavo savivaldybę norinti liepos 27 d. suorganizuoti eitynes „Už lygybę“ – vieną iš tradicinio homoseksualų festivalio „Baltic Pride“ renginių.

Eitynių dalyviai – apie 800 žmonių, pajudėję iš Odminių skvero prie Katedros aikštės, valandą žygiuotų Gedimino prospektu pro Vyriausybę iki Lukiškių aikštės prieš Užsienio reikalų ministeriją. Čia būtų sakomos eitynių dalyvių kalbos, išskleidžiama vaivorykštės vėliava. Renginio metu reikėtų laikinai sustabdyti eismą pakeliui esančių gatvių sankirtose su prospektu.

Savivaldybei atsisakius patvirtinti šią vietą renginiui, LGL kartą jau kreipėsi į VAAT ir sulaukė palankaus sprendimo. Teismas nurodė persvarstyti prašymą dėl eitynių vietos, tačiau savivaldybė sprendimą apskundė. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas patvirtino, kad buvo pažeistos procedūros, ir nurodė arba išduoti leidimą, arba atmesti su aiškia teisine motyvacija.

Savivaldybė galvos, ką daryti

Vilniaus miesto savivaldybė išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad savivaldybės administracija susipažins su teismo sprendimo motyvais ir kitos savaitės pradžioje priims sprendimą dėl tolimesnių savivaldybės administracijos veiksmų dėl priimto teismo sprendimo.

Asociacija Lietuvos gėjų lyga 2013 m. sausio 11 d. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriui pateikė rašytinį pranešimą apie organizuojamas eitynes 2013 m. liepos 27 d. 12–16 val. Pagal pranešimą eitynių dalyviai iš pradžių planavo rinktis aikštelėje tarp Odminių, Šventaragio gatvių ir Gedimino prospekto (priešais viešbutį „Amberton“), paskui kolona žygiuoti Gedimino prospektu į Lukiškių aikštę – čia pasakyti numatytas kalbas ir užbaigti eitynes.

Minėtas pranešimas apie organizuojamas eitynes teisės aktų nustatyta tvarka buvo išnagrinėtas Vilniaus miesto savivaldybės Renginių (susirinkimų) derinimo komisijoje. Pagal Lietuvos Respublikos susirinkimų įstatymo nuostatas savivaldybė, turinti teisę derinti kitą galimą susirinkimo vietą ar laiką, asociacijos Lietuvos gėjų lygos atstovams pasiūlė alternatyvią eitynių vietą – Upės gatvę miesto centre.

Teismas nusprendė, kad Vilniaus miesto savivaldybė pažeidė renginių derinimo procedūrą, nes abiems pusėms diskutuoti ir tartis dėl kitos vietos yra galima. Tačiau nesutinkant eitynių organizatoriams su Savivaldybės siūlymu ir nepriėmus abipusio sprendimo, neturi būti derinamas pranešimas apie organizuojamas eitynes ir leidimas organizatoriams neišduodamas.

Sprendimą aiškina įstatymo nuostata

Pirmosios instancijos teismas panaikino Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymo „Dėl asociacijos Lietuvos gėjų lygos organizuojamų eitynių“ tą dalį, kuria buvo suderinta asociacijos Lietuvos gėjų lygos pranešimo apie organizuojamas 2013 m. liepos 27 d. eitynes vieta Upės gatvėje.

Pagal Vilniaus apygardos administracinio teismo 2013 m. balandžio 11 d. sprendimą Vilniaus miesto savivaldybės administracija buvo įpareigota iš naujo išnagrinėti asociacijos Lietuvos gėjų lygos 2013 m. sausio 11 d. pranešimą apie eitynių organizavimą. Pažymėtina, kad teismas įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybę išduoti pranešimo apie organizuojamas eitynes Gedimino prospekte suderinimo dokumentą (leidimą) arba motyvuotai pagrįsti atsisakymą derinti.

Vykdydama teismo sprendimą ir iš naujo išnagrinėjusi asociacijos Lietuvos gėjų lygos pranešimą apie eitynių organizavimą Gedimino prospektu, Vilniaus miesto savivaldybė nesuderino pranešimo ir neišdavė leidimo Lietuvos gėjų lygai.

Pagrindinis motyvas – savivaldybė, leisdama organizuoti eitynes Gedimino prospektu, pažeistų Lietuvos Respublikos susirinkimų įstatymo 4 straipsnio 3 dalyje numatytą besąlygišką draudimą susirinkimus prie teismų pastatų organizuoti ne arčiau kaip 75 metrai, o prie valstybės valdžios ir valdymo įstaigų, užsienio diplomatinių atstovybių, kitų strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių – ne arčiau kaip 25 metrai iki šių pastatų ir objektų.

Būtent, Gedimino prospekto atkarpoje nuo Odminių skvero iki Lukiškių aikštės yra: Lietuvos bankas (Gedimino pr. 6), Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija (Gedimino pr. 17), Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija (Gedimino pr. 19), Pasienio kontrolės punktų direkcija prie Susisiekimo ministerijos (Gedimino pr. 26), Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija (Gedimino pr. 30), Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas (Gedimino pr. 36), Lietuvos statistikos departamentas (Gedimino pr. 29), Lietuvos Respublikos ūkio ministerija (Gedimino pr. 38), Vilniaus apygardos teismas (Gedimino pr. 40), Lietuvos apeliacinis teismas (Gedimino pr. 40).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius