Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 07

Teismas uždraudė parduoti Seimo narės A.Baukutės nuomojamą automobilį

Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo sprendimu aždrausta parduoti parlamentarės, Tautos prisikėlimo partijos narės Astos Baukutės už parlamentinei veiklai skirtas lėšas nuomojamas visureigis.
Asta Baukutė ir Kęstutis Rupulevičius
Asta Baukutė ir Kęstutis Rupulevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Toks sprendimas priimtas gruodžio 30 dieną, BNS patvirtino Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo atstovė spaudai Airinė Šerelytė.

Pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones parlamentarės iš bendrovės „SEB lizingas“ nuomojamam automobiliui „Toyota Land Cruiser 100“ teismo paprašė Vilniaus apygardos prokuratūra.

Anot prokuratūros prašymo, skirta laikinoji apsaugos priemonė neleistų bendrovei parduoti minėto automobilio, mat A.Baukutė su šia įmone yra sudariusi transporto priemonės atpirkimo sutartį.

Sutartys sudaro prielaidas Astai Baukutei ar jos nurodytam trečiajam asmeniui gauti turtinės naudos – įgyti automobilį – valstybės sąskaita, nes didžioji dalis jo vertės būtų padengta valstybės biudžeto lėšomis, kas mėnesį mokant nuomos įmokas. Gindama viešąjį interesą Vilniaus apygardos prokuratūra siekia pripažinti negaliojančiu „SEB lizingo“ ir A.Baukutės praėjusių metų kovą sudarytos nuomos sutarties vieną punktą ir pripažinti negaliojančia transporto priemonės atpirkimo sutartį.

Jeigu automobilis būtų parduotas, o teismas nuspręstų patenkinti prokurorų ieškinį, „tektų papildomai spręsti iš valstybės biudžeto išmokėtų lėšų grąžinimo valstybei klausimą“, tvirtina prokuratūra.

Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėja Sonata Bieliauskienė sutiko su prokurorų argumentais ir uždraudė „SEB lizingui“ parduoti visureigį.

Gruodžio 24 dieną Vilniaus apygardos prokuratūra kreipėsi į teismą prašydama pripažinti negaliojančiomis bendrovės „SEB lizingas“ ir Seimo narės A.Baukutės sudarytos sutarties dėl automobilio nuomos dalį bei transporto priemonės atpirkimo sutartį.

Pareigūnai nustatė, kad pernai kovo 12 dieną bendrovė „SEB lizingas“ ir A.Baukutė sudarė beveik 140 tūkst. litų kainuojančio automobilio „Toyota Land Cruiser 100“ nuomos sutartį. Tą pačią dieną pasirašyta ir transporto priemonės atpirkimo sutartis, iš kurios matyti, kad pasibaigus Seimo narės įgaliojimams jai pačiai ar jos nurodytam trečiajam asmeniui yra sudaryta galimybė automobilį įsigyti už likutinę vertę.

Pastarojoje sutartyje nurodyta automobilio atpirkimo kaina – 24,4 tūkst. litų – iš esmės sutampa su nuomos sutartyje numatyta jo likutine verte nuomos laikotarpio pabaigoje.

Anot prokurorų, palyginus šias vertes su dabartinėmis šešerių ar septynerių metų arba dar senesnių minėtos markės automobilių rinkos kainomis, paaiškėjo, kad sutartyse apibrėžta likutinė vertė yra du ar tris kartus mažesnė nei reali rinkos vertė.

Dėl to prokurorai daro išvadą, kad minėtos sutartys sudaro prielaidas Seimo narei ar jos nurodytam trečiajam asmeniui gauti turtinės naudos – įgyti automobilį – valstybės sąskaita, nes didžioji dalis jo vertės būtų padengta valstybės biudžeto lėšomis, kas mėnesį mokant nuomos įmokas.

Tai, prokurorų manymu, yra nesuderinama nei su visos visuomenės interesų tenkinimu, nei su maksimalios naudos visuomenei siekimu, nei su valstybės turto tausojimu, nešvaistymu, rūpestingu, racionaliu naudojimu bei naudojimu tik teisės aktų nustatyta tvarka.

Konstitucija ir Seimo teisės aktai numato, kad Seimo nario išlaidos, susijusios su parlamentine veikla, yra atlyginamos iš valstybės biudžeto, tačiau automobilio įgijimas privačion Seimo nario nuosavybėn niekaip nėra susijęs su parlamentine veikla.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos duomenimis, per praėjusių metų tris ketvirčius vairuotojo pažymėjimo neturinti A.Baukutė automobilio nuomai buvo išleidusi 22,7 tūkst. litų iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų.

A.Baukutės nuomojamas visureigis buvo sudaužytas praėjusių metų rugsėjį, kai jos sutuoktinis Kęstutis Rupulevičius sostinės centre atsitrenkė į šviesoforą, jį nuvertė ir paspruko.

Po šio įvykio prokurorai susidomėjo ne tik avarija, bet ir automobilio nuomos aplinkybėmis.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Visureigis išgabenamas iš autoserviso
Kęstučio Rupulevičiaus sudaužytą visureigį policija rado viename iš sostinės autoservisų.

Remdamiesi A.Baukutės pavyzdžiu, pareigūnai ėmė tirti visų parlamentarų automobilių nuomos sutartis. Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius yra sakęs, kad analogiškas, kaip A.Baukutės, sutartis dėl automobilių nuomos yra sudarę ir kiti parlamentarai.

Dėl kelių Seimo narių dar gali būti kreiptasi į teismą, prokuratūros atstovai dar nežino.

„Šiuo metu analizuojamos iš Seimo kanceliarijos gautos nuomos sutartys, paklausimai nusiųsti bendrovėms, kurios Seimo nariams nuomoja automobilius“, – ketvirtadienį BNS sakė Vilniaus apygardos prokuratūros atstovas spaudai Gintautas Stalnionis.

Pagal Seimo Statutą, parlamentarams išlaidoms, susijusioms su jų parlamentine veikla, kiekvieną mėnesį atsiskaitytinai skiriama 1 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio suma. Šiuo metu – apie 2000 litų. Iki sausio 1-osios ši suma buvo maždaug 1000 litų didesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius