-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 08 18

Teismas: BNS darbuotojų pokalbių klausytasi be pagrindo

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį paskelbė, kad teisėsauga nepagrįstai klausėsi naujienų agentūros BNS darbuotojų pokalbių telefonu.
Sekimas
Sekimas / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 BNS

Teismas patenkino 10 esamų ir buvusių BNS darbuotojų skundus ir panaikino Vilniaus miesto apylinkės teismo 2013 metų lapkričio 2 dienos nutartį.

„Skundai yra patenkinti“, – BNS sakė teisėjas Vladislavas Lenčikas. Pasak teisėjo, pokalbių klausymasis sankcionuotas skubotai, praėjus vos kelioms dienoms nuo ikiteisminio tyrimo pradžios.

Naujienų agentūra BNS tikisi, kad šie teismo sprendimai Lietuvoje įtvirtins aukštesnius žiniasklaidos laisvės ir asmens privatumo apsaugos standartus, teigiama agentūros pranešime spaudai.

Anksčiau Vilniaus apygardos teismas yra patenkinęs trijų BNS redaktorių skundus dėl jų pokalbių klausymosi.

Teismas yra nustatęs, kad be pagrindo buvo atlikti ir kiti veiksmai – slaptas sekimas, krata ir įpareigojimas atskleisti informacijos šaltinį.

Pokalbių klausymąsi Vilniaus miesto apylinkės teismas pernai sankcionavo Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Generalinės prokuratūros prašymu.

Apie taikytas priemones Generalinė prokuratūra BNS informavo birželio mėnesį. Susipažįstant su bylos medžiaga, paaiškėjo, kad tyrimo metu leista klausytis 17 esamų ir buvusių BNS darbuotojų pokalbių telefonu.

Ikiteisminis tyrimas dėl valstybės paslapties atskleidimo ir piktnaudžiavimo buvo pradėtas praėjusių metų spalį, kai BNS paskelbė apie Valstybės saugumo departamento perspėjimus valstybės vadovams, jog Rusija rengia informacines provokacijas. Byla perduota teismui, įtarimai pateikti buvusiai prezidentės atstovei spaudai Daivai Ulbinaitei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius