-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 17

Teismas dviem bendrovėms iš Vilniaus rajono savivaldybės priteisė 619 tūkst. Lt

Po 5 metus trukusio teismų maratono bendrovės „Sklypas“ ir „Statybų linija“ iš sostinės rajono savivaldybės gaus šešiaženklę kompensaciją.
Pinigai.
Pinigai.

Lietuvos Vyriausiojo administracinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Kaip teigiama išplatintame pranešime, bendrovės 2004 metais parengė detalųjį planą žemės sklypo, esančio Gineitiškių kaime, Zujūnų seniūnijoje, Vilniaus rajone, pagal kurį buvo numatyta keisti žemės sklypo paskirtį, dalinti žemės sklypus ir plėtoti mažaaukštę gyvenamąją statybą. Vilniaus rajono savivaldybė nuo pat detaliojo plano rengimo pradžios vilkino detaliojo planavimo procedūras, siekdama užkirsti kelią gyvenamųjų namų statybos plėtrai Vilniaus rajone – atsisakydavo įstatymų nustatyta tvarka derinti detaliojo plano sprendinius, nepaisydama Vilniaus apskrities viršininko administracijos bei Seimo kontrolieriaus įpareigojimų, priimtų bendrovėms kreipusis dėl nepagrįsto detaliojo plano derinimo procedūrų vilkinimo.

Iki šiol priteisiamos žalos atlyginimo sumos iš valstybinių institucijų nekompensuodavo net bylos vedimo išlaidų, tai esminis pokytis teismų praktikoje, – sakė advokatas D.Valiulis.

Galiausiai, Vilniaus rajono savivaldybės taryba 2007-05-11 sprendimu atsisakė patvirtinti bendrovių „Sklypas“ ir „Statybų linija“ parengtą detalųjį planą.

Bendrovėms kreipusis į teismą, galutiniu LVAT 2008-08-11 sprendimu teismas panaikino pastarąjį sprendimą kaip neteisėtą ir nepagrįstą, nurodė, kad savivaldybė suklydo dėl teisės, klaidingai aiškino teisės aktų nuostatas ir viešojo administravimo procedūra nebuvo atlikta tinkamai. Teismas įpareigojo Vilniaus rajono savivaldybę iš naujo apsvarstyti bendrovių „Sklypas“ ir  „Statybų linija“ parengtą detalųjį planą, teisę taikant taip, kaip nurodyta teismo sprendime.

Nepaisant LVAT įpareigojimo, Vilniaus rajono savivaldybės taryba 2008-10-17 sprendimu dar kartą atsisakė patvirtinti detalųjį planą, nurodydama sprendime absoliučiai analogiškus motyvus, kuriuos teismas galutiniu ir neskundžiamu sprendimu jau buvo pripažinęs nepagrįstais ir neteisėtais. Bendrovėms vėl kreipusis į teismą, siekiant apginti pažeistus interesus, galutiniu LVAT 2010-03-18 sprendimu Vilniaus rajono savivaldybės tarybos pakartotinis atsisakymas tvirtinti detalųjį planą vėlgi buvo panaikintas kaip neteisėtas ir nepagrįstas, o Vilniaus rajono savivaldybė įpareigota iš naujo svarstyti detalųjį planą.

Tačiau Vilniaus rajono savivaldybė ir toliau nevykdė teismo sprendimo ir apskritai atsisakė net svarstyti bendrovių parengtą detalųjį planą.

Galiausiai, Vilniaus rajono savivaldybės taryba 2012-06-22 sprendimu trečią kartą atsisakė patvirtinti detalųjį planą, dėl ko bendrovės buvo priverstos dar kartą kreiptis į teismą dėl piktybiškų Vilniaus rajono savivaldybės veiksmų. Bendrovės bylą Vilniaus rajono savivaldybės atžvilgiu pirmosios instancijos teisme dar kartą laimėjo, ginčas šiuo metu perkeltas į LVAT.

Per visą bylų teismuose nagrinėjimo laikotarpį bendrovės  patyrė ir žalą dėl piktybiškų Vilniaus rajono savivaldybės veiksmų, pastarajai nevykdant priimtų ir įsiteisėjusių teismų sprendimų.

Todėl abi įmonės dar 2010 m. rugpjūčio mėn. kreipėsi į teismą dėl žalos atlyginimo su prašymu dėl Vilniaus rajono savivaldybės neteisėtų veiksmų priteisti iš Vilniaus rajono savivaldybės turto nuvertėjimo nuostolius ir bankui sumokėtas palūkanas.

 LVAT, užbaigdamas šią daugiau nei 3 metus besitęsiančią bylą dėl žalos atlyginimo, 2014-01-16 priėmė galutinę ir neskundžiamą nutartį, kuria iš Vilniaus rajono savivaldybės priteisė iš viso 619, 5 tūkst. Lt  bendrovių  naudai kaip žalos atlyginimą dėl neteisėtų Vilniaus rajono savivaldybės veiksmų.

Advokatas Deivis Valiulis, komentuodamas priimtą teismo sprendimą, sakė :„Tai  reikšmingas teismo sprendimas teismų praktikos formavimo prasme, kuris konkretizuoja atsakomybės sąlygas, įtvirtina žalos atlyginimo realumo principą, galimybę prisiteisti žalą ir iš valstybės bei savivaldybių institucijų. Iki šiol priteisiamos žalos atlyginimo sumos iš valstybinių institucijų nekompensuodavo net bylos vedimo išlaidų, tai esminis pokytis teismų praktikoje.“

Anot pranešimo, Vilniaus rajono savivaldybė toliau akivaizdžiai naudojasi įstatymų jai suteikta kompetencija, nevykdo teismų priimtų sprendimų jos atžvilgiu, bendrovių detalusis planas ir šiai dienai yra nepatvirtintas, ginčas vis dar tebesitęsia teisme, Vilniaus rajono savivaldybei trečią kartą neteisėtai atsisakius patvirtinti bendrovių parengtą detalųjį planą.

Ir toliau yra patiriama žala dėl tokių neteisėtų Vilniaus rajono savivaldybės veiksmų ir piktybiško teismų sprendimų nevykdymo, kurios atlyginimo neabejotinai ir vėl bus reikalaujama teismo tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius