Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 28 /10:44

Teismas liudytojomis apklausia Dalios Grybauskaitės patarėjas

Valstybės paslapties atskleidimu ir piktnaudžiavimu tarnybinėmis pareigomis kaltinamos buvusios prezidentės atstovės spaudai Daivos Ulbinaitės baudžiamąją bylą nagrinėjantis Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį liudytojomis apklausia prezidentės patarėjas – Ievą Baubinaitę ir Šarūnę Šablevičienę.
Teisme
Teisme / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Bylos duomenimis, I.Baubinaitė D.Ulbinaitės nurodymu kopijavimo aparatu nukopijavo jos duotus dokumentus. Pasak liudytojos, prašymas kopijuoti dokumentus nebuvo neįprastas, kolegiškų prašymų būdavo ir anksčiau.

„Man padavė, paprašė ir aš atšviečiau. Kiek lapų nepasakysiu, pluoštelis, neatsimenu“, – sakė liudytoja.

Ji teigė neatkreipusi dėmesio, ar ant dokumentų buvo slaptumo žyma.

„Aš neatsimenu, ar buvo blogų kopijų“, – sakė patarėja. Ji tvirtino, kad įprastai netinkamas kopijas sunaikindavo.

Man padavė, paprašė ir aš atšviečiau. Kiek lapų nepasakysiu, pluoštelis, neatsimenu.

Apklausta ikiteisminio tyrimo metu I.Baubinaitė pasakojo, kad D.Ulbinaitė turėjo skaidrų aplanką, kopijuojamo dokumento viršutinis ir apatinis kraštai buvo užlenkti.

Š.Šablevičienė patvirtino ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus, kuriuose ji teigia, kad iš vaizdo įrašo atpažįsta prezidentūros darbuotojus.

Po liudytojos apklausų proceso teisėjų kolegija išėjo spręsti dėl vaizdo įrašų, padarytų prezidentūroje, peržiūros.

Iki tol bylos liudytojai buvo apklausti uždaruose teismo posėdžiuose – ne viešai liudijo Valstybės saugumo departamento pareigūnas Vidmantas Kaladinskas ir departamento vadovas Gediminas Grina, jo pavaduotoja ir dar viena darbuotoja.

Tuo metu naujienų agentūros BNS vadovė ir darbuotojai bus apklausiami viešuose posėdžiuose. Teismo sprendimu, kaltinamosios D.Ulbinaitės apklausa taip pat bus nevieša. Už uždarų durų bus tiriama ir bylos pirmojo tomo medžiaga, nes ji susijusi su valstybės paslaptimi. Tyrimo metu buvo apklausti 36 asmenys.

Prokuroras teigia, kad D.Ulbinaitė, turėdama leidimą dirbti su slapta informacija, ją paviešino ir savo veiksmais sumenkino Prezidento instituciją.

Prašymą surengti uždarus teismo posėdžius anksčiau išreiškė prokuroras.

Daugiau nei prieš mėnesį teismui surengus pirmąjį posėdį byloje, D.Ulbinaitė sakė, kad kalta neprisipažįsta ir parodymus duos įrodymų tyrimo pabaigoje.

Prokuroras teigia, kad D.Ulbinaitė, turėdama leidimą dirbti su slapta informacija, ją paviešino ir savo veiksmais sumenkino Prezidento instituciją.

Ikiteisminis tyrimas vykdytas nuo pernai spalio, kai naujienų agentūra BNS paskelbė apie Valstybės saugumo departamento perspėjimus, jog Rusija rengia informacines atakas prieš šalies vadovus. Prokuroras teismui bylą perdavė birželį.

Perdavus bylą teismui, 44 metų D.Ulbinaitė pasitraukė iš prezidentės Dalios Grybauskaitės komandos. Ji dabar užsiima individualia veikla.

Teismas yra paskelbęs, kad šiame tyrime buvo neteisėtai sekami naujienų agentūros BNS darbuotojai.

Tolesnis bylos nagrinėjimas numatytas lapkričio 4, 5, 6, 10, 12 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius