Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 10 25

Teismas negauna oficialių žinių apie B.Makutynovičiaus mirtį, byla vėl atidėta

Negavęs oficialių duomenų apie buvusio omonininko Boleslavo Makutynovičiaus mirtį, Lietuvos apeliacinis teismas antradienį vėl nepradėjo nagrinėti baudžiamosios bylos dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.
Boleslovas Makutynovičius
Boleslovas Makutynovičius / Kadras iš TV laidos archyvo
Temos: 1 Sausio 13-oji

Prokuratūros skundo nagrinėjimas taip pat negalėjo būti pradėtas, nes negauta atsakymų į teismo prašymus įteikti šaukimus apie paskirtus teismo posėdžius kitam buvusiam omonininkui Vladimirui Razvodovui, BNS pranešė teismo atstovė spaudai Vilma Budėnienė.

Pastarasis prašymas išsiųstas per Teisingumo ministeriją. Taip pat negautas atsakymas dėl teismo užklausimo, kuriuo atitinkamų Rusijos institucijų prašyta patvirtinti faktą apie B.Makutynovičiaus mirties faktą.

Lietuvos apeliacinam teismui jau trečią kartą nepavyko pradėti išteisintų buvusių omonininkų baudžiamosios bylos dėl nusikaltimų 1991 metais.

Lietuvos apeliacinam teismui jau trečią kartą nepavyko pradėti išteisintų buvusių omonininkų baudžiamosios bylos dėl nusikaltimų 1991 metais.

Atidėdamas bylos nagrinėjimą lapkričio 15 dienai, teismas įpareigojo prokurorą surinkti ir pateikti kitame teismo posėdyje duomenis, patvirtinančius B.Makutynovičiaus mirties faktą, nes yra duomenų, kad Lietuvoje gyvena artimi šio asmens giminaičiai, kurie galėtų tokį faktą patvirtinti.

„Byloje gauti duomenys iš Lietuvos kriminalinės policijos biuro Tarptautinių ryšių valdybos, kad buvo keturis kartus kreiptasi į Interpolo Rusijos Federacijos nacionalinį biurą su prašymu patvirtinti ar paneigti B.Makutynovičiaus mirties faktą, atsakymas iki šios dienos nėra gautas“, – BNS pranešė V.Budėnienė.

Balandį nuo šios bylos nusišalino teisėjų kolegija, nes advokatai atkreipė dėmesį, kad teisėjai anksčiau dirbo kitose pareigose, kurios buvo susijusios su Sausio 13-osios bylos tyrimu.

Po šio nusišalinimo suformuota nauja trijų teisėjų kolegija. Paaiškėjo, kad bylos nagrinėjimo pradėti dar negalima, nes nėra oficialių duomenų apie viešai skelbtą išteisintojo B.Makutynovičiaus mirtį.

„Iškilo klausimas pranešti išteisintiesiems apie posėdžio datą. Oficialaus patvirtinimo nesame gavę, kad B.Makutynovičius gali būti miręs, paskelbta, kad pernai lapkričio 18 dieną mirė. Tokios procesinės kliūtys, kurios neleis mums nagrinėti“, – yra sakiusi teisėja Sigita Bieliauskienė.

Prieš metus Vilniaus apygardos teismas paskelbtu nuosprendžiu abu omonininkus išteisino, paskelbęs, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimų požymių.

Prokurorų skunde atsižvelgta į kritiką dėl tarptautinės teisės nuostatų taikymo ir pagal tai pakeistas kaltinimas.

Išteisinamąjį nuosprendį skundžiantys Generalinės ir Vilniaus apygardos prokuratūrų atstovai prašo panaikinti nuosprendį, pripažinti B.Makutynovičių ir V.Razvodovą kaltais dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui bei paskirti po 12 metų laisvės atėmimo.

Pernai lapkritį pranešta, kad Lietuvoje už akių teistas B.Makutynovičius mirė Rusijoje.

Pernai lapkritį pranešta, kad Lietuvoje už akių teistas B.Makutynovičius mirė Rusijoje.

Taip pat prašoma iš kaltinamųjų civilinių ieškovų naudai solidariai priteisti pareikštus civilinius ieškinius. Prokurorų nuomone, nuosprendis naikintinas dėl teismo išvadų neatitikimo faktinių bylos aplinkybių, netinkamo baudžiamojo įstatymo taikymo bei esminio baudžiamojo proceso įstatymo pažeidimo.

Kaltinamajame akte teigiama, kad B.Makutynovičius 1991 metais rėmė Rusijos agresiją prieš Lietuvą. Jis, kaip teigė kaltintojai, siekė sutrikdyti valstybinių institucijų veiklą, įsakė būrio nariams panaudoti teroro ir bauginimo priemones prieš įvairius nepriklausomos Lietuvos pareigūnus. Omonininkai užpuldavo pareigūnus, policininkus, iš jų atimdavo tarnybinius ginklus, asmeninius daiktus, neteisėtai sulaikydavo ir pristatydavo į užgrobtą tuometinės Lietuvos policijos akademijos pastatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius