Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 25 /15:18

Teismas nurodė grąžinti Vytautą Giržadą į FNTT direktoriaus pavaduotojo pareigas

Buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojas Vytautas Giržadas turi būti grąžintas į pareigas, antradienį paskelbė Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT).
Vytautas Giržadas
Vytautas Giržadas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

VAAT pripažino, kad vidaus reikalų ministro įsakymas, kuriuo iš Vytauto Giržado atimta teisė dirbti su slapta informacija, buvo neteisėtas.

Dėl to nebuvo ir jokio teisinio pagrindo atleisti V.Giržadą iš darbo FNTT. Todėl ministro įsakymą dėl V.Giržado atleidimo teismas taip pat paskelbė neteisėtu.

Teismas įpareigojo sumokėti V.Giržadui kompensaciją už visą pravaikštos laikotarpį, skaičiuojant po 6 367 litus kas mėnesį nuo šių metų vasario.

Jam taip pat priteista 20 tūkst. litų moralinei žalai kompensuoti. Tiesa, V.Giržadas savo patirtą žalą buvo įvertinęs net 0,5 milijono litų.

Teismo sprendime nėra sakoma, kad V.Giržadas į pareigas privalo būti grąžintas skubiai ar nedelsiant. Tą pastebėjo ir bylą laimėjęs V.Giržadas.

Jis sakė, kad dėl teismo sprendimo vykdymo pasitarsiąs su savo advokatu.

Vis dar įtariamasis

Administracinė byla pagal V.Giržado skundą dėl atleidimo iš tarnybos ir neturtinės žalos atlyginimo išnagrinėta uždaruose teismo posėdžiuose.

Atleidimą teismui yra apskundęs ir buvęs FNTT vadovas Vitalijus Gailius. Juos abu buvęs vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis atleido vasario 15 dieną, motyvuodamas Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiaga.

Dėl šio sprendimo, sulaukusio koalicijos partnerių konservatorių kritikos ir sukėlusio įtampą koalicijoje, vėliau buvo priverstas atsistatydinti ir pats R. Palaitis.

Šiuo metu FNTT vadovauja konkursą laimėjęs Kęstutis Jucevičius.

Tiesa, V.Giržadas ir toliau lieka įtariamuoju Generalinės prokuratūros atliekamame tyrime dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba nutekinant informaciją apie rengiamus tyrėjų veiksmus dėl banko „Snoras“.

V. Giržadui yra pareikšti įtarimai dėl dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

V.Gailiaus teismo sprendimas nestebina

Buvęs FNTT vadovas Vitalijus Gailius 15min.lt sakė, kad šis teismo sprendimas jo nestebina.

„Gerbiu Lietuvos teismus ir didžiuojuosi, kad Lietuvos teismai priima teisingus sprendimus“, – 15min.lt antradienį sakė buvęs V.Giržado vadovas.

Kartu su V.Giržadu iš pareigų FNTT atleistas V.Gailius taip pat yra savo atleidimą apskundęs teismui. Ši byla bus nagrinėjama ketvirtadienį.

V.Gailius teismo sprendimą dėl V.Giržado vadino puikia žinia. Pasak jo, kaip ir dėl V.Giržado atleidimo, taip ir dė jo tuometis Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis apsisprendė vadovaudamasis suklastotais duomenimis.

„Aš nesitikiu, aš žinau, kad mano atžvilgiu yra priimti neteisėti sprendimai. Jie priimti vadovaujantis suklastotais duomenimis. Aš skųsdamas žinojau, kad esu teisus, todėl to ir tikiuosi iš teismo, bet kokį teismas priims sprendimą, tokį“, – paklaustas, ar ir jis tikisi būti grąžintas į pareigas, sakė V.Gailius.

Tiesa, kol kas jis nesutinka atskleisti, ar teismo grąžintas į FNTT vadovo pareigas atsisakytų planų dalyvauti Seimo rinkimuose. Dabar V.Gailius yra įtrauktas į Liberalų sąjūdžio kandidatų sąrašą ir bolatiruojasi Pakruojo-Joniškio vienmandatėje rinkimų apygardoje.

R.Palaitis: V.Giržadas negali dirbti FNTT

Buvęs vidaus reikalų ministras, liberalcentristas Raimundas Palaitis sako esąs įsitikinęs, kad VRM teismo sprendimą, kuris įpareigoja V.Giržadą grąžinti į pareigas FNTT, skųs aukštesnės instancijos teismui.

„Buvau ir esu įsitikinęs, kad aš elgiausi teisėtai ir teisingai. Aš manau, kad VRM šį sprendimą skųs, nes įstatyme, bent jau man taip atrodo, kad labai aiškiai parašyta, jog užtenka melo detektoriaus parodymo, kad būtų galima atleisti. Be to, dėl V.Giržado atleidimo buvo sprendžiama remiantis ne vien tik poligrafo parodymais, bet ir iš visų faktinių aplinkybių, esančių aplink šitą įvykį. Tų aplinkybių buvo pakankamai“, – teigė R.Palaitis.

Anot R.Palaičio V.Giržadas FNTT dirbti negali.

„Aš asmeniškai jo užimančio pareigas FNTT neįsivaizduoju, tačiau šioje stebuklų šalyje, kur teismai tokius sprendimus priima, visko gali įvykti“, – apgailestavo buvęs ministras.

Dabartinis vidaus reikalų ministras liberalcentristas Artūras Melianas 15min.lt atsisakė komentuoti teismo sprendimą, kol nėra su juo susipažinęs, tačiau neatmetė galimybės, kad jis bus skundžiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius