Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 03

Teismas nurodė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Petro Gražulio raginimų degti žvakutes už homoseksualus ir kitų įžeidinėjimų

Vilniaus miesto apylinkės teismas panaikino prokuroro nutarimą nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl seksualinių mažumų eitynių „Už lygybę“ išvakarėse Seimo nario Petro Gražulio galimai kurstytos neapykantos. Į pareigūnus dėl parlamentaro viešai paskelbto raginimo priešintis sostinėje liepos pabaigoje surengtoms eitynėms kreipėsi žmogaus teisių gynėjai.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„Lietuvos žmogaus teisių centro (LŽTC) atstovo skundą tenkinti. Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroro 2013 m. liepos 31 d. nutarimą panaikinti“, – nurodyta ikiteisminio tyrimo teisėjo Ugniaus Trumpulio priimtoje nutartyje.

Anot jo, LŽTC prašė įvertinti ir ankstesnius P.Gražulio komentarus žiniasklaidoje. Atsisakydamas pradėti ikiteisminį tyrimą, prokuroras vertino tik liepos 24 d. pranešimo spaudai, kuriuo jis visus kvietė aktyviai priešintis ir protestuoti prieš esą antikonstitucines eitynes, turinį.

Politiko ir kvietimą pasirašiusių monsinjoro Alfonso Svarinsko, Lietuvos laisvės kovų dalyvių sąjungos pirmininkės Julijos Ambrasienės bei Kauno miesto vicemero Stanislovo Buškevičiaus teigimu, „gaila, jog Lietuvos valdžia aklai paklūsta tylėdama ir toleruodama Europos Sąjungos diktatą dėl seksualinių mažumų eitynių. Šios eitynės yra dvasinė, kultūrinė okupacija.“

Todėl jie pakvietė „visus, nepritariančius homoseksualių santykių propagavimui“, šeštadienį (eitynių dieną – red. past.) rinktis Katedros aikštėje protesto mitingui su gedulo atributika. Jei kas negalės dalyvauti, kviečiami iškelti juodu kaspinu perrištas Lietuvos vėliavas ir uždegti gedulo žvakutes.

„Čia pabrėžtina, jog prašyme <...> nebuvo nurodyta, konkretizuota, kokie dar galimai P.Gražulio išsakyti teiginiai gali būti vertinami kaip nusikalstami. Visgi ši aplinkybė neleidžia teigti, jog prokuroro nutarimas gali būti vertinamas kaip pakankamai pagrįstas bei motyvuotas“, – rašoma nutartyje.

LŽTC nurodė ne vieną parlamentaro teiginį, kuriuo jis homoseksualus lygino su virusus nešiojančiais gyvuliais, nekrofilais, zoofilais ir kitais iškrypėliais, apibūdino kaip asmenis, reikalaujančius išskirtinių teisių, griaunančius šeimos vertybes, besikėsinančius į valstybingumą ir tautiškumą, siekiančius įtraukti į homoseksualius santykius kitus žmones, jiems siūlė išvykti iš Lietuvos, uždrausti vaikščioti po viešas vietas.

Kitaip tariant, tam tikra žmonių grupė priešpastatoma likusiai visuomenės daliai, apibūdinama kaip kelianti jai grėsmę, besikėsinanti į kitų asmenų teises, siūloma šią grupę eliminuoti iš viešo gyvenimo.

Europos žmogaus teisių teismas byloje Vejdeland ir kiti prieš Švediją yra nurodęs, kad tokie teiginiai, kaip „homoseksualumas yra seksualinis iškrypimas, kuris skatina visuomenės moralės degradaciją“, „homoseksualumas buvo viena svarbiausių ŽIV ir AIDS išplitimo priežasčių“, „homoseksualai propaguoja pedofiliją“, tiesiogiai neskatina visuomenės imtis agresyvių, žeminančių ar diskriminuojamų veiksmų homoseksualų atžvilgiu, bet kelia rimtų įtarimų, kad siekiama būtent tokių tikslų.

Strasbūro teismo teigimu, neapykantos kurstymas nebūtinai turi būti tiesiogiai išreikštas, kviečiant visuomenę imtis smurto, neapykantos kurstymas gali pasireikšti įžeidinėjant, šmeižiant įvairias socialines grupes.

Kaip portalas 15min.lt skelbė, dar liepos pabaigoje Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros Trečiojo skyriaus prokuroras Benediktas Leišys atsisakė patenkinti LŽTC prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą.

Pareiškime ir jo prieduose esą nėra objektyvių duomenų, kuriuos galima būtų vertinti kaip Baudžiamojo kodekso 170 straipsnyje numatytų nusikalstamų veikų požymius. Dalis minėto pranešimo spaudai teiginių esą galėtų būti įvertinti kaip nepakankamai korektiški, tačiau nepakankamai pavojingi.

„Seimo nario P.Gražulio kvietimas, kiti komentarai spaudoje yra nuoseklus ir nuolat vykdomas viešas tyčiojimasis, niekinimas ir neapykantos kurstymas prieš žmonių grupę dėl jų seksualinės orientacijos“, – pažymėta generaliniam prokurorui Dariui Valiui adresuotame LŽTC prašyme.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį, be kita ko, dėl seksualinės orientacijos, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 2 metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu, be kita ko, dėl seksualinės orientacijos arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 3 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius