Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 25

Teismas panaikino Liustracijos komisijos sprendimą dėl K.Prunskienės bendradarbiavimo su KGB (atnaujinta 12.38 val.)

Liustracijos komisijos sprendimas dėl ekspremjerės Kazimiros Prunskienės slapto bendradarbiavimo su sovietų KGB panaikintas.
Kazimira Danutė Prunskienė
Kazimira Danutė Prunskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) penktadienį atmetė Liustracijos komisijos apeliacinį skundą ir paliko galioti Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) pernai vasarį priimtą nutarimą, kad Liustracijos komisijos sprendimas, kuriuo ekspremjerė pripažinta slapta bendradarbiavusi su KGB, turi būti panaikintas.

Anot LVAT, Liustracijos komisijos nutarimas, kuriame konstatuojamas asmens slapto bendradarbiavimo su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis faktas bei nusprendžiama paskelbti duomenis viešai, laikytinas individualiu teisės aktu. Toks individualus administracinis aktas, kuris sukelia teisines pasekmes, turi būti aiškus, suprantamas, motyvuotas ir pagrįstas teisės aktais.

LVAT konstatavo, kad Liustracijos komisijos nutarime konkrečios teisės normos, kurių pagrindu buvo priimtas skundžiamas aktas, nurodytos nebuvo. Tokiu būdu nebuvo užtikrinta pareiškėjos teisė žinoti gynybos ribas, buvo pažeisti Viešojo administravimo įstatymo reikalavimai, pagrindiniai viešojo administravimo principai, taip pat nepaisyta konstitucinio teisinės valstybės principo.

„Vadovaujantis Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 6 straipsniu, išvardintų principų nesilaikymas lemia ir teisės į teisingą bylos nagrinėjimą pažeidimą“, – teigiama teismo pranešime.

Ši LVAT nutartis neskundžiama.

Lietuvos liaudies partijos pirmininkė K.Prunskienė pirmosios instancijos teismui skundė 2009–ųjų rugsėjį Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, veiklos vertinimo tarpžinybinės komisijos, kitaip vadinamos Liustracijos komisija, nutarimą. Jame komisija vienbalsiai pripažino K.Prunskienę bendradarbiavus su KGB, vykdžius žvalgybos, kontržvalgybos ir ideologinės žvalgybos užduotis.

VAAT, priimdamas sprendimą panaikinti komisijos nutarimą, atsižvelgė į tai, kad Vilniaus apygardos teismas dar 2003 metais priėmė politikei palankų sprendimą, o Liustracijos komisija vadovavosi negaliojančiu 1992 metų Aukščiausiojo Teismo sprendimu. Pastarasis buvo pripažinęs K.Prunskienę bendradarbiavus su KGB.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius