Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 29

Teismas: rinkliava už atliekas Klaipėdoje neteisėta iš dalies

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pirmadienį paskelbė, kad Klaipėdoje egzistuojanti rinkliava už komunalinių atliekų išvežimą yra iš dalies neteisėta. Šis sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.
Jau šiemet Kalotės sąvartyne iš atliekose susikaupusių dujų turėtų būti pradėta gaminti elektros energija.
Atliekos / 15min nuotr.

Teismas konstatavo, kad tam tikri rinkliavos nuostatų punktai prieštarauja Viešojo administravimo įstatymui, todėl privalės būti pakeisti.

Šiuo metu uostamiesčio gyventojai už atliekų išvežimą moka pagal turimo būsto plotą. Ne vienas miestietis ne kartą viešai piktinosi, kad šiukšlina ne kvadratai, o butų gyventojai, todėl rinkliava turėtų būti skaičiuojama kitaip. Įmonės už atliekų išvežimą šiuo metu moka pagal tonažą – sukauptą atliekų kiekį.

Teismas pripažino, kad galimybę mokėti pagal atliekų kiekį privalo turėti ir gyventojai. Taip buvo pažeistas proporcingumo principas.

Miesto valdžia turės sukti galvas, kaip įvesti tvarką, kad visi galėtų mokėti pagal deklaruotą atliekų kiekį. Žinovų teigimu, tai nebus paprasta, nes suskaičiuoti, kiek šiukšlių sukaupė gyventojas, būtų galima tik tuo atveju, jei konteineriai būtų susieti su naudotojais. 

Neseniai Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė paragino gyventojus nemokėti rinkliavos už atliekas, o pinigus pasidėti į stalčių, kol baigsis teismai. Tačiau po teismo sprendimo akivaizdu, kad už šią paslaugą nemokėjusiems gyventojams vis tiek teks patuštinti pinigines.

Apskundė dėl dviejų priežasčių

Juk ne buto kvadratūra šiukšlina. Man tenka nagrinėti begalę skundų, išklausyti begalę nepasitenkinusių žmonių, kurie gyvena didesniuose nei vieno kambario butas, – sakė K.Vintilaitė.Sprendimas dėl atliekų rinkliavos teisme atsidūrė dėl dviejų priežasčių. Savivaldybė, įvedusi rinkliavą, atliekų tvarkytoją turi parinkti pagal Viešojo pirkimo įstatymą, tačiau Klaipėdoje, Palangoje ir Skuode su tvarkytoju buvo tiesiog pasirašyta koncesijos sutartis. Kita priežastis – rinkliavos būdas, susiejant su būsto kvadratūra.

„Juk ne buto kvadratūra šiukšlina. Man tenka nagrinėti begalę skundų, išklausyti begalę nepasitenkinusių žmonių, kurie gyvena didesniuose nei vieno kambario butuose. Susiejus rinkliavos dydį su nekilnojamuoju turtu, sukuriama nesąžininga situacija, kai žmogus turi sklypą, neturi gyvenamojo namo, ištisus metus ten nebūna, tačiau be išlygų rinkliavą turi mokėti ir už žemės sklypą. Kitos savivaldybės rado būdą, diferencijavo, nustatė sezoniškumą“, – prieš kurį laiką 15min.lt sakė K.Vintilaitė.

Pasak jos, dar kebliau tiems savininkams, kurie turi ne tik butą, sodą, bet ir garažą – jiems mokesčiai labai dideli. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius