Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 13

Teismas: Rinkos reguliavimo agentūra privalo grąžinti dalį lėšų, už kurias pirko maistą skurstantiems

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė kaip nepagrįstą Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros (ŽŪMPRRA) skundą dėl Europos socialinio fondo agentūros (ESFA) sprendimo panaikinimo. Šiuo sprendimu ŽŪMPRRA įpareigota grąžinti dalį lėšų, už kurias pirko maistą nepasiturintiems.
Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra
Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip pranešė teismas, ŽŪMRRA prašė teismo panaikinti ESFA kovo mėnesį parengtą pažeidimo tyrimo išvadą ir sprendimą grąžinti 10 proc. su pirkimo dalimi susijusių išlaidų.

Išvadoje nustatyta, kad Agentūra, pirkdama maisto produktus (miltus ir sausus pusryčius), skirtus labiausiai skurstantiems asmenims, pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas.

Tiesiogiai lėmė pernelyg aukštų kvalifikacinių reikalavimų pirkimo sąlygose įtvirtinimą ir taip buvo apribota konkurencija.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi šią administracinę bylą, konstatavo, kad ESFA, pažeidimo tyrimo išvadoje nustačiusi, jog Rinkos reguliavimo agentūra pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas, teisėtai ir pagrįstai netinkamomis finansuoti išlaidomis pripažino 10 proc. sutartimi pagrįstų išlaidų ir priėmė teisėtą, pagrįstą sprendimą dėl grąžintinų lėšų, todėl naikinti išvadą ir sprendimą nėra teisinio pagrindo.

Teismo sprendime pažymima, kad maisto produktų pirkimo neskaidymas į dalis tiesiogiai lėmė pernelyg aukštų kvalifikacinių reikalavimų pirkimo sąlygose įtvirtinimą ir taip buvo apribota konkurencija.

Nustačiusi itin aukštus kvalifikacinius reikalavimus tiekėjams, Agentūra iš maisto produktų viešųjų pirkimų eliminavo smulkiojo bei vidutinio verslo įmones.

Teismas pažymi, kad negalima pateisinti pareiškėjos pirkimų sąlygose nustatytų aukštų ir specifinių reikalavimų tuo, kad maisto produktai perkami labiausiai skurstantiems asmenims.

Kadangi pirkimo objektu esantys maisto produktai skirti naudoti kasdienėje šių asmenų buityje, nėra pateisinamas nei reikalavimas siūlyti miltų rūšį, skirtą sudėtingų technologijų miltinės konditerijos gamybai, nei atitinkamos formos, dydžio, spalvos sausus pusryčius, kadangi ir kitus požymius turintys miltai ar sausi pusryčiai visiškai patenkintų reikalingiausius vidutinio vartotojo buitinius poreikius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius