Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 30

Teismas: Valstybinė energetikos inspekcija baudas skyrė neteisėtai

Ukmergės rajono apylinkės teismas konstatavo, kad Valstybinė energetikos inspekcija neteisėtai skyrė baudas šiuo metu Ukmergėje šilumą teikiančios bendrovės direktoriui bei meistrui ir nurodė jas panaikinti. Ukmergės rajono savivaldybė teigia, kad tai akivaizdus įrodymas, kad baudos skirtos, siekiant daryti politinį spaudimą, kad šilumos ūkis būtų grąžintas į privatininkų rankas. Tuo tarpu Vilniaus apygardos administracinis teismas pasisakė, kad Ukmergės rajone ekstremali situacija paskelbta teisėtai.
Šildymas
Šildymas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ukmergės rajono savivaldybės meras Algirdas Kopūstas pasakoja, kad savivaldybės kontroliuojama ir dabar ukmergiškiams šilumą tiekianti „Ukmergės šiluma“ kas mėnesį sulaukia inspektorių vizitų, nes tokį nurodymą Valstybinei energetikos inspekcijai (VEI) pateikė energetikos viceministras. „Mums taip ir nebuvo paaiškinta, kodėl reikalingi tokie dažni patikrinimai – jie ne tik trukdo teikti paslaugas, tokiu būdu švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai. Viešai buvo skelbiama, kad savivaldybė nesusitvarko su šilumos ūkiu, kad ekploatuojamos nesaugios katilinės, buvo skirtos baudos „Ukmergės šiluma“ direktoriui ir meistrui. Tačiau teismas konstatavo, kad baudos skirtos neteisėtai, be pagrindo ir jas panaikino. Nutartis susprogdino visą šį muilo burblulą, ji liudija, kad buvome teisūs manydami, kad VEI – privatininko įrankis daryti spaudimą savivaldybei“, – teigia A. Kopūstas.

Ukmergės rajono apylinkės teismas konstatavo, kad baudos turi būti panaikintos dėl to, kad UAB „Ukmergės šiluma“ direktoriaus ir meistro veiksmuose nebuvo administracinio teises pažeidimo įvykio ir sudėties. Be to, baudos buvo skirtos pasibaigus nustatytiems terminams.

A.Kopūstas atkreipia dėmesį, kad Ukmergės rajono savivaldybei palankų sprendimą priėmė ir Vilniaus apygardos administracinis teismas. Teismas atmetė UAB „Miesto energija“ prašymą atšaukti ekstremalią situaciją Ukmergės rajone, pasisakydamas, kad tik ekstremalios situacijos galiojimas užtikrina viešąjį interesą, t.y. tik jai galiojant gyventojams gali būti užtikrinamas nepertraukiamas šilumos ir karšto vandens tiekimas.

Ukmergės rajono savivaldybė tapo pirmąja savivaldybe Lietuvoje, nutraukusia gyventojams nepalankią šilumos tiekimo sutartį.

„Miesto energija“ į teismą kreipėsi slapta – savivaldybė apie tai, kad teismas sprendė ekstremalios situacijos panaikinimo klausimą, sužinojo tik gavusi teismo nutartį. „Buvęs šilumos operatorius į teismą kreipėsi kelias dienas prieš teismo posėdį, kuriame buvo nagrinėjamas pats svarbiausias klausimas – ar sutartis nutraukta teisėtai. Tai rodo, kad privatininkai bando imtis visų įmanomų priemonių siekdami vėl perimti šilumos ūkį dar neprasidėjus šildymo sezonui“, – teigia savivaldybės meras.

Ukmergės rajono savivaldybė tapo pirmąja savivaldybe Lietuvoje, nutraukusia gyventojams nepalankią šilumos tiekimo sutartį. Sutartis buvo nutraukta paaiškėjus faktams, kad „Miesto energija“ skirstė ir dalino pajamas tarp 20 fizinių ir juridinių asmenų, veikiančių skirtingose šalies ir pasaulio vietovėse. Grupės įmonės sukūrė mechanizmus, pagal kuriuos Ukmergės gyventojai iš dalies dengė šilumos ir karšto vandens kainą Trakų rajono vartotojams. Be to, „Miesto energija“ be Ukmergės savivaldybės sutikimo sudarė ilgalaikes paskolų sutartis su bankais, įkeičiant Ukmergės šilumos ūkio turtą.

2011 m. birželio pradžioje Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad Ukmergės rajono savivaldybė šilumos ūkio modernizavimo ir renovacijos sutartį su privačiomis bendrovėmis UAB „Energijos taupymo centras“ ir „Miesto energija“ nutraukė teisėtai. Teismas pažymėjo, kad ši sutartis sudaryta siekiant užtikrinti viešąjį interesą, tad jos sąlygų turi būti laikomasi preciziškai, tuo tarpu privatininkas sutartį pažeidė šiurkščiai. Vilniaus apygardos teismo sprendimą UAB „Miesto energija“ apskundė – Lietuvos apeliacinis teismas klausimą nagrinės lapkričio 5 d. 9 val.

Dar pernai Ukmergės rajono gyventojai Lietuvoje mokėjo bene brangiausiai už šildymo paslaugas – beveik 30 ct/kWh su PVM. Šiuo metu savivaldybė šilumą ir karštą vandenį Ukmergės gyventojams tiekia 10-12 proc. mažesne nei buvusio privataus šilumos operatoriaus kaina, o Šventupės gyventojams – 25 proc. mažesne kaina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius