-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 07 /17:40

Teismas: Vilniaus savivaldybės raginimas fiktyviai deklaruoti gyvenamąją vietą Gedimino pr. 24-40 yra neteisėtas

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nusprendė, kad Vilniaus tarybos sprendimas, pagal kurį gyventojai buvo raginami fiktyviai deklaruoti savo gyvenamąją vietą sostinės savivaldybei priklausančiame bute Gedimino pr. 24-40, yra neteisėtas. Sprendimas įsigalioja nuo spalio 7 dienos.
„Netikrus“ vilniečius ketinama „apgyvendinti“ bute Gedimino pr.
Butas Gedimino pr. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje Audriaus Skaisčio, pagal teismo sprendimą šiame Gedimino prospekto bute deklaravę savo gyvenamąją vietą vilniečiai nuobaudų nesulauks, kadangi tą jie padarė tuomet, kai sprendimas dar buvo laikomas teisėtu. „Nuo šios dienos sprendimas yra neteisėtas, tad jų deklaracija turės būti panaikinta“, – teigė A.Skaistys.

LVAT patvirtino Vilniaus apygardos administracinio teismo 2012-ųjų gruodžio 27 dienos sprendimą. Į Vilniaus apygardos administracinį teismą dėl Vilniaus savivaldybės tarybos nutarimo kreipėsi Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Audrius Skaistys.

Šis LVAT sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Vilniaus savivaldybės taryba dar 2011-ųjų lapkričio pabaigoje pritarė idėjai skirti nedidelį butą pačiame miesto centre, kuriame niekas negyventų, bet visi norintys, tačiau neturintys savo nekilnojamojo turto, deklaruotų gyvenamąją vietą. Tokiu būdu Vilniaus savivaldybė turėtų daugiau oficialių vilniečių ir gautų jų mokamą gyventojų pajamų mokestį (GPM) į savo biudžetą.

Vilniaus savivaldybės teigimu, vilniečiai, deklaravę savo gyvenamąją vietą Gedimino pr. 24-40, ir toliau išlieka teisėtais vilniečiais.

„Mes džiaugiamės teismo priimtu sprendimu ir jį vykdysime. Noriu pabrėžti, kad visi gyventojai, kurie buvo deklaravę savo gyvenamąją vietą Gedimino prospekte, ir toliau išlieka teisėtais vilniečiais. Noriu padėkoti visiems, kurie atsiliepė į mūsų raginimus ir prisiregistravo šiame bute“, – savivaldybės pranešime spaudai cituojamas Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Iš viso adresu Gedimino pr. 24-40 gyvenamąją vietą Vilniuje yra deklaravę 4499 žmonės ir jų gyvenamosios vietos deklaracija nebus panaikinta, tačiau, vykdant teismo sprendimą, nauji gyventojai bute nebegalės būti registruojami ateityje.

Taip pat Vilniaus miesto savivaldybė tikisi, kad Vyriausybė ir Seimas priims svarbius sostinei sprendimus, ir gyventojų bendruomenei esą nebereikės ateityje ginti Vilniaus, kad mokesčiai liktų vietoje.

Pagal Seimo priimtą biudžetą Vilniui iš vilniečių surinkto gyventojų pajamų mokesčio skiriama tik  42 proc. sumos, kai, pavyzdžiui, Kaune savivaldybei kauniečiai skiria 94 proc., o Klaipėdoje – 86 proc.

Vilniaus gyventojai buvo kviečiami deklaruoti gyvenamąją vietą sostinėje, kad į miesto biudžetą būtų galima surinkti daugiau gyventojų pajamų mokesčio (GPM) ir taip sumažinti biudžeto skolas bei užtikrinti neišvengiamų darbų vykdymą sostinėje: gatvių valymą, gatvių tvarkymą, gatvių apšvietimą, miesto saugumui gerinti, miesto aplinkai ir parkams, naujiems vaikų darželiams ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius