-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 03

Teisme dėl būsto skolų atsidūręs pirmasis Vilniaus meras Vytautas Bernatonis: „Savivaldybė nori iškraustyti mane į nakvynės namus!“

Neprivatizuotame bute gyvenantis buvęs pirmasis po Nepriklausomybės atkūrimo Vilniaus meras, vėliau labai nesėkmingai kandidatavęs į valstybės prezidentus Vytautas Bernatonis, sako nemokėsiantis jam priskaičiuotų nuomos mokesčių, net jei turės asmeninę pinigų spausdinimo mašiną. „Tai legalus banditizmas!“, – rėžia 73 metų sostinės eksmeras.
Vytautas Bernatonis (sėdi) su advokatu teisme
Vytautas Bernatonis (sėdi) su advokatu teisme / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Senos statybos daugiabutyje Vilniuje gyvenantis buvęs sostinės vadovas (šias pareigas ėjęs 1990–1991 m.), habilituotas technologijos mokslų daktaras, išradėjas, dabar pensininkas Vytautas Bernatonis (gim. 1940 m.) laiku nepasirūpino privatizuoti kuklaus savo buto, todėl dabar gyvena valdiškame būste.

Tačiau tikru jo šeimininku, o ne nuomininku, besijaučiantis vilnietis kategoriškai nesutinka mokėti nuomos mokesčių.

Dėl susikaupusios maždaug 5 000 litų skolos Vilniaus savivaldybės įmonei „Vilniaus miesto būstas“ V.Bernatonis atsidūrė teisme.

„Iš principo nemokėčiau šitų mokesčių, net jei turėčiau pinigų spausdinimo mašiną! Kaip pilietis, aš privalau nemokėti, nes tai yra savivalė, kuri nepadės savivaldybei gelbėti biudžeto“, – kelis sykius pakartojo antradienį teisme su 15min.lt bendravęs atsakovas, pasiguodęs, kad neatsižvelgdama į jo viso gyvenimo nuopelnus dabartinė Vilniaus valdžia tarsi siekia iškraustyti jį iš buto į nakvynės namus.

Po posėdžio V.Bernatonis davė 15min.lt išsamų interviu (žr. filmuotą medžiagą). Paklaustas apie tai, kaip atsidūrė teisme, pastaruoju metu memuarus kaip tik rašantis pašnekovas pasinėrė į prisiminimus. Jis pasakojo apie šlovingą savo karjerą gamybos srityje sovietmečiu, Vilniaus vadovu tapti padėjusias pažangias idėjas, kruvinuosius 1991 m. Sausio 13-osios įvykius, jų aukų laidotuvių užkulisius, priverstinę savo emigraciją į Sibirą, įveiktas sunkias ligas ir kovą su neteisybe. Šioje kovoje sutinka jau, berods, 11-ą teisėją.

V.Bernatonis tarsi pabandė paaiškinti, kad nusipelnė orios ramios senatvės, nors dabar pats pripažįsta, kad nesureikšmino formalių dalykų ir nepasirūpino buto privatizavimo reikalais.

„Aš nepritariu savivaldybės veiklai, kuri diskredituoja visą Lietuvos valdymo sistemą. Tai rodo ir mano asmeninė byla, kuomet aš įvardintas skolininku, nemokančiu nuomos mokesčio, nors gyvenu tame bute 43 metus ir visus komunalinius mokesčius moku pastoviai. Nuomininku aš savęs niekada nelaikiau ir kaip mano butas tapo socialiniu būstu, aš nežinau. Aš, kaip pilietis, negaliu nuolaidžiauti tokiai sistemai“, – kalbėjo V.Bernatonis.

Jis pripažįsta pasirašęs su savivaldybės įmone sutartį, tačiau pabrėžia joje nurodęs pastabą nelaikantis savęs nuomininku, be to, joks nuomos mokestis toje sutartyje nebuvo numatytas.

Beje, V.Bernatonis prasitarė, kad jam siūlyta pagaliau susitvarkyti visus reikiamus dokumentus už 35 000 litų. Tačiau vyras laikosi nuostatos jokių kyšių niekam niekada nemokėti, todėl liko gyventi po valdišku stogu.

VIDEO: 15min.lt interviu su Vytautu Bernatoniu

Savivaldybės įmonė „Vilniaus miesto būstas“ yra ieškovė civilinėje byloje, kurią nagrinėja Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Atsakovai dėl nesumokėtų nuompinigių – V.Bernatonis ir jo sutuoktinė Genovaitė Bernatonienė. Šeimai teisme atstovauja ir profesionalus teisininkas.

„Vilniaus miesto būstas“ yra viešas juridinis asmuo, kuris patikėjimo teise valdo, naudoja bei disponuoja Vilniaus miesto savivaldybės turtu: gyvenamomis bei negyvenamomis patalpomis, skirtomis gyventojams naudotis kaip pagalbinėmis patalpomis. Vienas pagrindinių įmonės tikslų – nuomos mokesčio už municipalinį būstą surinkimas.

Vilniaus savivaldybė į šį ginčą tarp ieškovo ir atsakovo yra įtraukta trečiuoju asmeniu.

Šio antradienio posėdyje bylą nagrinėjantis teisėjas Gintaras Seikalis papriekaištavo, kad savivaldybės įmonės ir pačios savivaldybės atstovai atvyko į posėdį nepasiruošę – nesusipažinę su atsiliepimu į ieškinį.

„Atsiliepimas ilgas. Reikia ne tik perskaityti, bet ir pabandyti suprasti, kas ten parašyta“, – sakė „Vilniaus miesto būsto“ atstovė, prašiusi teismo skelbti ne trumpą, o bent kelių dienų pertrauką.

„Ši byla užsitęsė pernelyg ilgą laiką, neprotingai ilgai“, – teisėjas G.Seikalis apgailestavo, kad iki šiol teisme vyksta tik pasirengimas, o bylos nagrinėjimo iš esmės niekaip nepavyksta pradėti.

Teismas paskelbė pertrauką ir žada grįžti posėdžiauti tik spalio viduryje.

Antradienį po posėdžio ieškovų atstovė atsisakė 15min.lt paaiškinti, kokiu pagrindu buvusiam Vilniaus merui priskaičiuota nuompinigių skola.

Beje, V.Bernatonis jau dabar turi ilgalaikę strategiją, kaip elgtųsi pralaimėjęs šį teismą. Jis svarsto kreiptis užtarimo į Lietuvos prezidentę, apskųsti Lietuvą tarptautinėms organizacijoms. Be to, V.Bernatonis įspėja apskritai nemokėsiąs jokių komunalinių mokesčių, jeigu antstoliai ims nurašinėti iš jo pensijos nuompinigių skolą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius