Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 05

Šalies institucijos neįžvelgia išaugusių terorizmo grėsmių Lietuvos piliečiams

Vis daugiau šalių skelbiant perspėjimus savo piliečiams būti budriems lankantis kai kuriose Europos šalyse, Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) teigia, kad keliaujantiems lietuviams nėra dėl ko nerimauti.
Eifelio bokštas
Žiniasklaida skelbė, kad teroristai planavo mėtyti įkaitus nuo Eifelio bokšto Paryžiuje. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Terorizmas

„Mes nesame paskelbę tokių rekomendacijų. Tačiau sekame informaciją, kaip elgiasi kitos valstybės. Mes skelbiame sąrašą valstybių, į kurias vykstant rekomenduojama atkreipti dėmesį į kelionės saugumą. Tame sąraše Europos šalių, kuriose pastaruoju metu buvo kalbama apie galimus teroro aktus, nėra“, – paklaustas, ar nėra papildomų rekomendacijų keliaujantiems Lietuvos piliečiams, antradienį naujienų portalui 15min.lt sakė URM atstovas Mindaugas Lašas.

BBC skaičiuoja, kad dėl terorizmo grėsmės keliaujant po Europą savo gyventojus įspėja vis daugiau valstybių. Didžioji Britanija ir JAV jau anksčiau perspėjo piliečius būti budrius. Švedijos ir Japonijos pareigūnai taip pat ragina savo piliečius būti atsargius naudojantis viešuoju transportu ar lankantis turistų pamėgtose vietose.

Lietuvos valstybės saugumo departamento duomenimis, teroro išpuolių grėsmė Europoje yra išaugusi, tačiau mūsų šalies teritorijoje situacija normali.JAV valstybės departamentas prieš keletą dienų paskelbė, kad Europoje gali įvykti naujų teroristų tinklo „al Qaeda“ atakų. Kaip potencialūs taikiniai buvo įvardyti Prancūzijoje, Vokietijoje ir Didžiojoje Britanijoje esantys objektai. Didžiosios Britanijos URM taip pat patvirtino, kad Prancūzijoje ir Vokietijoje išaugo teroro išpuolių tikimybė. 

Tuo tarpu Vokietijos pareigūnai nurodė, kad šiuo metu neturi konkrečių įrodymų dėl gresiančio pavojaus, ir paragino nekelti panikos. Anot Vokietijos vidaus reikalų ministro Thomo de Maiziere'o, šalies pareigūnai apie galimus „al Qaeda“ išpuolius, apie kuriuos dabar imta kalbėti, žinojo nuo 2009 metų pradžios. Esą Vokietijos specialiosios tarnybos nuolat išlieka budrios, nes aukšto lygio „abstraktus pavojus“ tyko nuolat.  

Italijos vidaus reikalų ministras Roberto Maroni kalbėjo, kad terorizmo pavojaus lygmuo šalyje išlieka aukštas, tačiau tikino, jog saugumo pareigūnai atidžiai stebi situaciją. Čekijos Vyriausybė pranešė taip pat padidinusi saugumo parengties lygį. 

Prancūzijos pareigūnai, rugsėjį šalyje padidinę teroro išpuolių pavojaus lygį, informavo, kad kol kas skelbti paties didžiausio pavojaus neverta. Pastarosiomis savaitėmis žmonės dukart buvo evakuoti iš Paryžiuje esančio Eifelio bokšto baiminantis teroristų išpuolių.  

Lietuvos valstybės saugumo departamento duomenimis, teroristų išpuolių grėsmė Europoje yra išaugusi, tačiau mūsų šalies teritorijoje situacija normali. „VSD stebi ir vertina galimas grėsmes Lietuvai, tačiau šiuo metu nėra pagrindo atsakingoms Vyriausybės institucijoms siūlyti pakelti civilinės parengties ar budrumo lygį Lietuvos Respublikos teritorijoje“, – teigiama pirmadienį VSD išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius