Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 30

Testamentas – efektyviausias būdas išvengti ginčų dėl paveldimo turto

Mirus artimajam likęs jam priklausęs turtas dažnai tampa šeimos konfliktų ir nesutarimų priežastimi. Nors teisės aktai numato, kam priklausys turtas ir su juo susiję įsipareigojimai, tai neišsprendžia besivaidijančių giminaičių klausimo. Specialistai rekomenduoja santarve tarp artimųjų pasirūpinti iš anksto – surašyti testamentą.
Išvengti nesutarimų po artimojo mirties gali padėti testamentas.
Nesutarimams po artimojo mirties kelią užkirsti gali testamentas.

Paveldėjimo ypatumai

Pomirtinę valią testamentu kasmet patvirtina maždaug kas 120-tas Lietuvos gyventojas. Kiekvienas fizinis asmuo gali testamentu palikti turtą arba jo dalį vienam ar keliems asmenims. Paveldėtojai gali būti tiek įpėdiniai pagal įstatymą, tiek giminystės ryšiais nesusiję asmenys.

Pomirtinę valią testamentu kasmet patvirtina maždaug kas 120-tas Lietuvos gyventojas.

Kiekvienas fizinis asmuo gali testamentu palikti visą savo turtą arba jo dalį vienam ar keliems asmenims, kurie yra ar nėra įpėdiniais pagal įstatymą. Taip pat valstybei, savivaldybėms, labdaros organizacijoms, juridiniams asmenims. Naudinga žinoti, kad testatorius – testamentą sudarantis asmuo – visą savo turtą arba jo dalį gali palikti testamento sudarymo metu dar neįkurtam juridiniam arba negimusiam fiziniam asmeniui.

Be to, testamentą sudarantis asmuo gali ne tik suteikti, bet ir atimti paveldėjimo teisę iš vieno, kelių ar visų įpėdinių.

Galima surašyti ir ranka

Skiriamos dvi testamentų rūšys – oficialieji ir asmeniniai. Oficialieji testamentai sudaromi raštu dviem egzemplioriais ir yra patvirtinti notaro arba Lietuvos Respublikos konsulinio pareigūno, jeigu testamentas sudaromas užsienyje.

Tuo tarpu asmeninį testamentą testatorius sudaro pats: laisva forma, ranka surašytame dokumente būtina nurodyti testamentą surašiusio asmens vardą, pavardę, testamento sudarymo datą ir vietą. Šis dokumentas gali būti parašytas bet kuria kalba, tačiau kad dokumentas būtų pripažintas galiojančiu būtinas testamento autentiškumą patvirtinantis jo sudarytojo parašas.

123rf nuotr./Pagyvenęs žmogus pasirašo sutartį
123rf nuotr./Pagyvenęs žmogus pasirašo sutartį

Asmeninį testamentą žmogus gali perduoti saugoti notarui ar Lietuvos Respublikos konsuliniam pareigūnui užsienio valstybėje. Jeigu asmeninis testamentas nebuvo perduotas saugoti, dokumentas po testatoriaus mirties ne vėliau kaip per vienerius metus turi būti pateiktas teismui patvirtinti. Šiuo atveju galioja tik teismo patvirtintas testamentas.

Šis dokumentas gali būti parašytas bet kuria kalba, tačiau kad dokumentas būtų pripažintas galiojančiu būtinas testamento autentiškumą patvirtinantis jo sudarytojo parašas.

Notarai ir konsuliniai pareigūnai privalo per tris darbo dienas pranešti Centrinei hipotekos įstaigai apie patvirtintus, priimtus saugoti ar panaikintus testamentus. Pranešime nurodomas testatoriaus vardas, pavardė, asmens kodas, gyvenamoji vieta, testamento sudarymo data bei vieta, rūšis ir saugojimo vieta – atitinkamai tokie duomenys kaupiami Testamentų registre.

Testamentų registre įrašomi duomenys apie testamento sudarymo faktą, o duomenys apie testamento turinį, testatoriaus išreikštą valią ir duomenys apie paveldėtą turtą nėra kaupiami. Testamentų registro duomenys apie sudarytus testamentus teikiami tik po testatoriaus mirties.

Bendrasis sutuoktinių testamentas

Bendruoju sutuoktinių testamentu abu sutuoktiniai vienas kitą paskiria savo įpėdiniu ir po vieno sutuoktinio mirties visą mirusiojo turtą, jo ir bendrosios sutuoktinių nuosavybės dalį paveldi ilgiau gyvenantis sutuoktinis.

Testamentu kiekvienas sutuoktinis kitam palieka visą savo turtą, tačiau dokumente gali būti nurodyta ir tai, kas paveldės turtą mirus pergyvenusiam sutuoktiniui. Statistika rodo, kad ši valios išraiškos forma Lietuvoje kol kas nėra itin populiari: bendrieji sutuoktinių testamentai sudaro vos dešimtadalį visų testamentų skaičiaus.

Testamentus dažniau sudaro moterys

Testamentų registras padeda užtikrinti, kad paskutinė testatoriaus valia taps žinoma. Tai taip pat labai paspartina testamentų paiešką. Testamentas gali būti patvirtinamas ir saugomas ne tik Lietuvos notaro, bet ir konsulinių pareigūnų. Be to, per Centrinę hipotekos įstaigą galima atlikti paieškas ir užsienio šalių testamentų registruose, sužinoti apie užsienyje registruotą testamentą.

Išreikšti valią dėl savo turto likimo po mirties Lietuvoje per metus nusprendžia daugiau nei 24 tūkst. asmenų. Per pirmąjį šių metų pusmetį įregistruota 11216 testamentų, iš jų: 7 940 sudaryti moterų ir 4 378 – vyrų.

Dažniausiai testamentus sudaro 71–80 m. asmenys. Iš viso šiuo metu registre esančių testamentų skaičius viršija 340 tūkst.

Sužinoti daugiau apie Testamentų registrą galite Centrinės hipotekos įstaigos internetinėje svetainėje spustelėję čia.

Visuomenės teisinis švietimas
Visuomenės teisinis švietimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius