Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 01 10

Tėvai pasipiktinę: vos prasidėjusi registracija į Vilniaus vaikų darželius vėl stringa

Vilniuje gyvenantiems tėvams sausio 10-oji – ypatinga. Būtent šią dieną savivaldybėje prasidėjo tėvų prašymų dėl vaikų priėmimo į perpildytus sostinės darželius priėmimas. Vos prieš kelias savivaldybė žadėjo, kad šį kartą, kitaip nei buvo pernai, jokių trukdžių nebus, sistema veiks puikiai ir nestrigs, bet atsitiko kitaip – dar penktadienio naktį 15min.lt pasiekė pasipiktinusių tėvų laiškai, nes sistema ir vėl neveikė.
Vilniaus vaikų darželiai perpildyti, bet vietų vis tiek trūksta.
Vilniaus vaikų darželis / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Vietų Vilniaus darželiuose trūksta. Todėl savo atžalas norintys į juos leisti tėvai jau nuo vidurnakčio budėjo prie kompiuterių, siekdami kuo greičiau užregistruoti savo prašymus dėl vaikų priėmimo į sostinės darželius, kurie priimami elektroniniu būdu. Neturintys galimybės to padaryti namuose, gali ateiti į Vilniaus savivaldybę, bet ir čia teks pildyti elektroninį prašymą.

Skundų – daugybė

Kaip penktadienio naktį parašė 15min.lt skaitytojas Valdas S., nuo vidurnakčio nebuvo įmanoma prisijungti prie sistemos vilnius.lt puslapyje. „Kaip užregistruoti vaiką į darželį? Man rytoj į darbą, visą naktį teks sėdėti prie interneto ir kažin, ar kas pavyks... Kas per apgaulė?“ – apie 1 valandą nakties piktinosi vyras.

Kaip užregistruoti vaiką į darželį? Man rytoj į darbą, visą naktį teks sėdėti prie interneto ir kažin, ar kas pavyks... Kas per apgaulė? – apie 1 valandą nakties piktinosi vyras.

Tokia pat problema skundėsi ir Kristina B., teigdama, kad 50 minučių bandė užsiregistruoti, tačiau sistema neleido nueiti toliau nei iki savo duomenų. „Lygiai vidurnaktį pavyko prisijungti, suvesti duomenis, pasiekti informaciją apie darželius, bet tada sistema užstrigo. Įėjus dar kartą jau nebepavyko pasižiūrėti, kokie yra darželiai, į kuriuos galėčiau užsiregistruoti. Esu vieniša mama, vaikas šiuo metus serga, karščiuoja, tai negi man reikės su sergančiu vaiku važiuoti į savivaldybę?“ – skundėsi vilnietė.

Dar viena vilnietė Ieva teigė, kad pabandžiusi sistemoje registruoti duomenis gaudavo pranešimą „Patikrinkite duomenis, ne visi privalomi laukeliai užpildyti“. Tačiau eilutės, kurios pažymėtos kaip privalomos užpildyti, neveikė, juose nebuvo įmanoma ką nors įrašyti. Paskambinau trumpuoju savivaldybės numeriu 1664 ir man buvo paaiškinta, kad sistema lūžta, todėl reikia bandyti toliau vesti duomenis. Paaiškinus, kad sistema neįstrigo, o tiesiog blogai veikia, buvo atsakyta, kad niekuo negali padėti, nes nėra kas galėtų tuo klausimu konsultuoti“, – pasakojo moteris.

Ieškojo būdų pergudrauti sistemą

Po kelių valandų vis dėlto Ieva rado būdą sistemą pergudrauti: „Išbandžius visus įmanomus būdus paaiškėjo, kad Vilniaus miesto savivaldybės sukurta registravimo į vaikų darželius sistema gerai veikia tik su „Google Chrome“ naršykle. Ši informacija turėtų labai sudominti tuos, kas desperatiškai bando pasinaudoti užregistruoti vaikus į darželį nuotoliniu būdu.“

Deja, bet ir tai ne visiems padėjo įregistruoti savo prašymą priimti vaiką į darželį. Kaip papasakojo savo dukrą į darželį norintis leisti Paulius J., pateikti prašymą elektroniniu būdu jis bandė nuo pat vidurnakčio, bet nesėkmingai.

„Antrą kartą bandžiau jau po trijų. Tada viskas veikė, bet suvedus visą informaciją, visus darželius, paskutiniame žingsnyje gavau pranešimą, kad neturiu teisės registruoti prašymo ar pan. Be jokių paaiškinimų. Bandžiau jungtis žmonos vardu, ji jau buvo pateikusi prašymą, bet ir vėl bėdos – įvedinėjant naują prašymą sistema niekaip neleido įvesti gimimo datos, kuri automatiškai įvedama pagal asmens kodą“, – pasakojo Paulius.

Vėl prisijungti ir redaguoti esamą prašymą sistema Pauliui leido tik apie 11 val., bet net ir tada vyras teigė matąs daug trūkumų. Tarkim, kad neskelbiama, kiek vaikų į grupes konkrečiuose darželiuose bus priimama, tad lieka neaišku, ar nurodoma 93 vieta iš 183 arba 43 iš 113 leidžia tikėtis patekti į darželį.

Savivaldybė teisinasi: sistema veikia, nors ir stringa

Darbo dienos pabaigoje pranešimą išplatinusi Vilniaus savivaldybė tvirtino, kad jau 4217 žmonių užregistravo savo vaikus, iš jų daugiau nei 94 proc. – internetu. Paprastai iš viso užregistruojama apie 7 tūkst. norinčiųjų patekti į Vilniaus vaikų darželius.

Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus specialistų teigimu, sistema veikia, tačiau laikinų sutrikimų tikrai yra. Vis dėlto tvirtinama, kad prisijungti prie sistemos ir užsiregistruoti galima.

Įregistruoti prašymą, kad vaikas patektų į darželį, Vilniuje nėra lengva.
Įregistruoti prašymą, kad vaikas patektų į darželį, Vilniuje nėra lengva.

„Vilniaus miesto savivaldybė atsiprašo, kad dėl didelio savo vaikus į darželius registruojančių tėvų antplūdžio kartais gali būti sulėtėjęs sistemos darbas, todėl yra galimi trumpalaikiai sutrikimai. Nepavykus ar neturint galimybės užsiregistruoti internetu, tėveliai gali atvykti į savivaldybę. Čia prašymus registruoja ir konsultacijas teikia specialistai. Taip pat galima pasinaudoti savivaldybėje esančia interneto prieiga (e.idėjų kambarys pirmame aukšte), kur yra atsakingi specialistai, bei užregistruoti savo vaiką į darželį. Kilus neaiškumams, konsultacijos teikiamos ir trumpuoju telefonu 1664. Atsakymus į klausimus, susijusius su priėmimu į darželius, taip pat galima rasti svetainėje vilnius.lt esančiame reklaminiame skydelyje „Priėmimas į darželius“, – tokią informaciją išplatino savivaldybė besipiktinantiems tėvams.

Taip pat teigiama, kad savivaldybės specialistai ištaisė programavimo klaidą, kuri neleido registruoti naujo prašymo tiems tėvams, kurie buvo užregistravę savo prašymus anksčiau. Šiuo metu visi tėvai nesvarbu, ar registruoja savo vaiką pirmą kartą, ar nori vietoj seno prašymo parašyti naują, gali pasinaudoti paslauga.

Vaikai į ikimokyklinio ugdymo įstaigas bus registruojami iki balandžio 30 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius