Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 02 04

Tėvai žeria priekaištus dėl darželinukų maitinimo Vilniuje, savivaldybė ginasi viską daranti teisingai

Vaikų maitinimas sostinės ikimokyklinėse įstaigose tapo nesutarimų tarp Vilniaus miesto savivaldybės ir Lietuvos tėvų forumo atstovų priežastimi. Pastarieji teigia, kad atlikto tyrimo rezultatai juos šokiravo. Savivaldybė ginasi, jog Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) darželius tikrina nuolat ir didelių priekaištų maitinimo organizavimui neturi.
Vaikas
Valgantis vaikas / „15 min“ nuotr.

Lietuvos tėvų forumas pirmadienį paskelbė, kad pristatys tyrimą, kuris atskleidė, kuo maitinami vaikai Vilniaus vaikų darželiuose. Esą tėvai susirūpinę, kuo maitinamos jų atžalos bei tuo, kad jie patys neturi jokios realios galios reguliuoti vaikams teikiamų maisto produktų kokybės.

Patys užsakė tyrimą

„Tokia situacija susidarė dėl centralizuoto maisto produktų ikimokyklinėms įstaigoms tiekimo specifikos – teisę tiekti visus maisto produktus turi išskirtinai tik viena vienintelė įmonė. Vienvaldystė naikina konkurencijos pojūtį. Gal dėl to ir nukenčia tiekėjo tiekiamų gaminių kokybė, ypač kai konkuruojama buvo vien tik kaina? Esant keliems tiekėjams ir didesnei konkurencijai, manau, būtų dirbama atsakingiau“, – kalbėjo LTF pirmininkas Audrius Murauskas.

Tokia situacija susidarė dėl centralizuoto maisto produktų ikimokyklinėms įstaigoms tiekimo specifikos – teisę tiekti visus maisto produktus turi išskirtinai tik viena vienintelė įmonė, – kalbėjo Audrius Murauskas.

Tėvų manymu, galbūt šiuo metu Vilniaus darželiams maistą tiekianti UAB „Pontem“ tikslingai ir neketina kenkti vaikams, bet jos neatsakingi veiksmai prie to priveda.

Sausio 10-17 dienomis iš vieno vaikų lopšelio-darželio sandėlio buvo paimta maisto produktų ir jie iš karto buvo pristatyti į specializuotą laboratoriją. Juos tyrė Kauno technologijos universiteto Maisto tyrimo instituto Maisto tyrimo centro specialistai.

Iš kur ir kaip imti gaminiai, stebėjo antstolis Marius Lekečinskas. Jis yra patvirtinęs, kad į laboratoriją tyrimui pristatyti būtent tie maisto gaminiai, kurie buvo paimti iš darželio sandėlio. „Produktus ėmėme atsitiktine tvarka“, – pasakojo A.Murauskas.

Darželiai tikrinami du kartus per metus

Reaguodama į tokią Tėvų forumo informaciją Vilniaus savivaldybė suskubo pateikti savo versiją dėl situacijos. Jos teigimu, kiekvienas darželis per metus patikrinamas 2 kartus. Jeigu gaunami tėvų skundai, iš karto atliekami neeiliniai patikrinimai. Juos atlieka VMVT.

„Patikrinimų metu nustatyta, kad patiekalai pagal išdėstymą atitinka Pavyzdinių ikimokyklinių vaikų ugdymo įstaigų 20 dienų perspektyvinių valgiaraščių ir patiekalų receptūrų rinkinio reikalavimus. Informacijos, kad yra tiekiami nesaugūs produktai, iš šios tarnybos Vilniaus miesto savivaldybė nėra gavusi. Vaikams tiekiami patiekalai yra suderinti ir su Vilniaus visuomenės sveikatos centro skyriaus specialistais“, – tvirtinama Vilniaus savivaldybės išplatintame pranešime.

Per metus Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigoms nuperkama maisto produktų už 22, 5 mln. Lt. Vieno vaiko maitinimui per metus skiriami 846 Lt. Tėvams vaiko maitinimas per dieną kainuoja vidutiniškai po 4 Lt.

Maistas gaminamas pačiuose darželiuose

Informacijos, kad yra tiekiami nesaugūs produktai, iš VMVT Vilniaus miesto savivaldybė nėra gavusi. Vaikams tiekiami patiekalai yra suderinti ir su Vilniaus visuomenės sveikatos centro skyriaus specialistais, – tvirtinama Vilniaus savivaldybės išplatintame pranešime.

Visuose 126 Vilniaus darželiuose maistas gaminamas vietoje, iš viso dirba 300 virėjų, kurie kasdien pamaitina 26 000 darželinukų.

„Šiuo metu yra vykdomas naujas maisto produktų pirkimo Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigoms atviras konkursas, kuriame yra numatyta, kad savivaldybė galės reikalauti tiekėjo sąskaita atlikti maisto produktų kokybės laboratorinius bandymus siekiant įsitikinti, ar tiekėjo tiekiamų produktų sudėtis ir kiti rodikliai atitinka Lietuvos Respublikos ir Europos Sąjungos teisės aktuose nustatytus reikalavimus. Bandymus sudarys produkto kokybės, pesticidų, mikrobiologiniai ir cheminiai laboratoriniai testai. Sertifikuotos įstaigos bandymų rezultatus tiekėjas turės pateikti per 30 dienų nuo pareikalavimo datos. Taip pat pirmą kartą bus įrašyta sąlyga, įpareigojanti tiekėją nurodyti, kiek ir kokių produktų yra perkama ir už kokią kainą, kas bus skelbiama viešai ir galės matyti visi tėvai“, – tvirtina sostinės savivaldybė.

Taip pat savivaldybė pateikė VMVT duomenis, kad 2012 m. nenustatyta nei vieno per maistą plintančių infekcinių ligų protrūkio. 2012 m. gauta 20 tėvų skundų dėl maisto kokybės (7 iš jų pagrįsti). 2013 m. nustatytas vienas per maistą plintantis infekcinių ligų protrūkis. 2013 m. gauti 24 tėvų skundai dėl maisto kokybės (7 iš jų pagrįsti). Iš atrinktų patikrinimui maisto mėginių nesaugių produktų nenustatyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius