-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 08 17

Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama Estijoje prašė Baltijos šalių paramos

Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama, trečiadienį Taline susitikęs su Baltijos šalių parlamentarais, sakė besitikintis šių šalių paramos Tibetui.
Dalai Lama
Dalai Lama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nepamirškite mūsų likimo”, – sakė Dalai Lama.

Anot jo, tų šalių, kurios buvo patyrusios okupaciją, tarp jų – Baltijos šalių, parama šiam Kinijai priklausančiam regionui ypač reikšminga.

Dalai Lama teigė labiausiai tokią paramą jutęs per ankstesnius vizitus čia, vykusius prieš 20 metų, Baltijos kraštams išsilaisvinus iš Sovietų Sąjungos.

Tibeto dvasinis lyderis susitikimo metu sulaukė Latvijos Tibeto rėmėjų kvietimo apsilankyti ir šioje kaimyninėje šalyje.

Tuo metu Lietuvos parlamentarai sako abejojantys, ar aukšti Lietuvos pareigūnai šiuo metu yra pasirengę priimti Dalai Lamą, tad kvietimo atvykti į Lietuvą jis kol kas neišgirdo.

Seimo Tarpparlamentinių ryšių Tibeto rėmimo grupės pirmininkė Dalia Kuodytė po susitikimo su Dalai Lama BNS sakė, kad įtakos tam turi spaudimas iš Kinijos pusės – Kinijos diplomatai pareiškė smerkiantys ir Dalai Lamos vizitą Estijoje.

„Pasirašyti patį kvietimą aš galiu, bet tai reiškia didžiulę atsakomybę, ir ne tik nuo manęs priklausančią – jei aš nesu užtikrinta, kad tokio lygio asmuo bus priimtas atitinkamu lygiu, jam tinkančiu, tai kviesti būtų mažų mažiausiai neatsakinga”, – BNS sakė parlamentarė.

D.Kuodytė minėjo, jog ketinama svarstyti šį klausimą rugsėjį.

„Manau, kad rugsėjo mėnesį pabandysime pasiaiškinti, ar kas nors iš valstybės vadovų drįstų priimti jo šventenybę. (…) Gąsdinimas ir spaudimas yra didžiulis, ir šaunu, sveikinimai estams, kad jie atsilaikė“, – teigė ji.

Dalai Lama taip pat sakė kalbą Talino centrinėje Laisvės aikštėje. Jos pasiklausyti atvyko ir kelios dešimtys žmonių iš Lietuvos.

76-erių Dalai Lama kovą atsisakė Tibeto politinio lyderio pareigų, bet jis išlieka šio Kinijai priklausančio regiono dvasiniu vadovu. Jis trečiadienį juokavo dabar turintis daugiau laisvės.

Tibeto vyriausybės tremtyje vadovu praėjusią savaitę prisaikdintas 43 metų Lobsangas Sangay.

Dalai Lama Estijoje, kaip ir Lietuvoje, jau lankėsi du kartus – lygiai prieš 20 ir 10 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius