Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 21

Tiesa ar melas? Algirdas Butkevičius: „Nė kar­to nė su vie­nu „Ro­sa­to­m“ at­sto­vu ne­su­si­ti­kau“

Skandalo dėl socialdemokrato Seimo nario Mindaugo Basčio ryšių su Rusijos specialiųjų tarnybų agentais bei Rusijos verslo atstovais purslai aptaškė ir buvusį premjerą socialdemokratų lyderį Algirdą Butkevičių. A.Butkevičius tikina niekada nesusitikęs nė su vienu Rusijos energetikos įmonės „Rosatom“ atstovu ir jų nė nepažįstantis. Ar A.Butkevičius sako tiesą?
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„No­riu la­bai aiš­kiai pa­sa­ky­ti: kaip bu­vęs prem­je­ras, nė kar­to nė su vie­nu „Rosa­to­m“ at­sto­vu ne­su­si­ti­kau ir ne­tu­rė­jau jo­kio po­kal­bio“, – šią savaitę Seime pareiškė A.Butkevičius.

Kitiems parlamentarams pradėjus triukšmauti, kad toks susitikimas 2013 m. vasario pabaigoje įvyko Ignalinoje, A.Butkevičius ėmė teisintis nežinantis, ar tame susitikime „Rosatom“ atstovas tikrai dalyvavo.

„Ig­na­li­nos ato­mi­nė­je elek­tri­nė­je da­ly­va­vo „Nu­ke­m“ at­sto­vas ir... Ne­ži­nau, ar jis ten dalyvavo, jis nepri­si­sta­tė, o ten da­ly­va­vo apie 30 as­me­nų. Jis posėdžio me­tu, jei­gu ir bu­vo, nekal­bė­jo“, – teigė A.Butkevičius.

15min paklaustas, ar tikrai tiksliai pamena to susitikimo detales, A.Butkevičius aiškino kalbėdamas Seime norėjęs pasakyti, kad su „Rosatom“ atstovais nebuvo susitikęs asmeniškai, o pasimatymo su visa grupe delegatų nebeneigė, tačiau vis kartojo net nežinantis, kaip atrodė tame susitikime buvę „Rusatom Overseas“ viceprezidentas Aleksandras Mertenas ir faktiniu „Rosatom“ atstovu Lietuvoje Valstybės saugumo departamento vadinamas Jevgenijus Kostinas.

„Jeigu jie ten dalyvavo ir jūs traktuojate, kad tai susitikimas, tai aš taip netraktuoju. Tuo metu niekas jokių problemų dėl „Rosatom“ nekėlė, nes jie vykdė darbus. O ten dalyvavo kokie 30 žmonių. Susitikimas buvo ne su jais, o su „Nukem“, kurios atstovas buvo vokietis kažkoks, dabar neatsimenu pavardės. Klausimus galėjo užduoti, pasisakyti bet kas. Tas posėdis pusę dienos vyko, paskui buvo vaikščiojama po objektą. Aš jų nė vieno nepažįstu, jei norite žinoti. Net nežinau, ar jie buvo ten“, – karščiavosi A.Butkevičius.

2013-aisiais ir pažino, ir girdėjo

Tačiau prieš ketverius metus A.Butkevičius kalbėjo visai ką kita. Tuomet jis neslėpė žinojęs, kad „Rosatom“ atstovai dalyvavo vasario 22 dienos susitikime. Apie tai buvo aiškiai rašoma ir Vyriausybės spaudos tarnybos išplatintame pranešime spaudai.

„Lankantis atominės jėgainės branduolinių objektų aikštelėse ministras pirmininkas susitiko ir su „Nukem“ akcijas valdančios korporacijos „Rosatom“ atstovais“, – tuomet skelbė A.Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės spaudos tarnyba.

Pranešime buvo cituojamas ir pats premjeras.

Jie tiesiog pasakė, kad būtų labai suinteresuoti Kruonio hidroakumuliacine elektrine, kad galėtų formuoti elektros energijos rezervą, – 2013-ųjų vasarį teigė A.Butkevičius.

„ZAO „Rusatom Overseas“ iniciatyva surengtas trumpas susitikimas, kurio metu buvau supažindintas su įmonės vykdomais projektais. Pateikta ir jų pozicija, susijusi su IAE uždarymo situacija, kuri susidarė po Europos Komisijos sprendimo laikinai sustabdyti projekto B1 darbų finansavimą.

Projekto statybos darbai vėluoja 53 mėnesius, lyginant su pradine data, ir 22 mėnesius po sutarties pakeitimo. Šis projektas turi esminę įtaką tolesniam eksploatavimo nutraukimo vykdymui. Nesutarimų su rangovu sprendimo būdai turi būti rasti iki kovo pabaigos“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Naujienų agentūrai BNS A.Butkevičius 2013 m. vasarį apie susitikimą papasakojo dar atviriau.

Paklaustas, apie ką susitikime penktadienį kalbėjo „Rusatom Overseas“ atstovai, premjeras tuomet teigė, jog Rusijos bendrovės atstovai pareiškė esantys ypač suinteresuoti Kruonio hidroakumuliacine elektrine.

„Jie toje diskusijoje pasakė, kad jie dalyvauja su savo lėšomis ir kredituoja tą projektą, nori, kad greičiau išsispręstų tos problemos (dėl „Nukem“ vykdomo IAE uždarymo – red.), problemos kiekvieną dieną atneša nuostolius. Pasakė, kad jis („Rusatom Overseas“ atstovas – red.) yra gyvenantis Ukrainoje, negaliu dabar atsiminti tos pavardės ir jis yra atsakingas už „Rosatom“ vykdomą politiką Baltijos šalyse, Ukrainoje, Moldovoje, Baltarusijoje ir pasakė, kad jie stato atominę elektrinę Karaliaučiaus srityje. Nebuvo diskusijos – jie tiesiog pasakė, kad jie būtų labai suinteresuoti Kruonio hidroakumuliacine elektrine, kad galėtų formuoti elektros energijos rezervą. Apie Visagino atominės elektrinės projektą mes praktiškai nebeturėjome laiko diskutuoti“, – BNS sakė A.Butkevičius.

Paklaustas, kaip vertina tokį „Rosatom“ atstovų interesą, A.Butkevičius BNS 2013-aisiais atsakė: „Mūsų pačių yra ruošiama strategija ir čia tik galima priimti kaip jų siūlomą informaciją, neįžeidžiant gal žmonių – išklausyti mes tikriausiai turime teisę visų. Jei atvažiavo, negi pasakysi, kad išeikite iš patalpos, su jumis nenoriu kalbėtis.“

A.Butkevičius susitikime Ignalinoje atmetė tik „Rosatom“ atstovų pasiūlymą asmeniškai susitikti su įmonės generaliniu direktoriumi Sergejum Kirijenka.

VSD irgi aprašė susitikimą

Valstybės saugumo departamento (VSD) paviešinta informacija apie M.Basčio ryšius rodo, kad 2013-aisiais A.Butkevičius „Rosatom“ norus persakė gana tiksliai. Nutylėjo tik siūlymą Lietuvai tapti „Baltiskoje“ atominės elektrinės (BAE) Kaliningrade akcininke.

Išviešintoje VSD pažymoje nurodoma, kad 2013 vasario 22 dieną Ignalinos atominėje elektrinėje įvyko premjero susitikimas su A.Mertenu (į šį susitikimą A.Mertenas vyko kartu su J.Kostinu). Po susitikimo, atsiskaitydamas „Rosatom“ generalinio direktoriaus pavaduotojui Kirilui Komarovui, A.Mertenas teigė kalbėjęs apie galimybę panaudoti Kruonio HAE, balansuojant BAE generuojamus srautus, statyti elektros jungtį į Kaliningrado sritį bei pasiūlė Lietuvai tapti BAE akcininke, kartu dirbti branduolinės energetikos srityje, pabrėždamas, kad jo pasiūlymai yra tik dalis galimų bendradarbiavimo variantų. Anot A.Merteno, jis akcentavo, kad priėmusi „Rosatom“ pasiūlymus Lietuva pakeistų savo geopolitinį statusą.

Susitikti pavyko ne iš pirmo karto

VSD surinkta informacija taip pat rodo, kad susitikimo su A.Butkevičiumi „Rosatom“ atstovai siekė nuo 2012 m. rugsėjo, nors tuomet socialdemokratų lyderis dar tebuvo tik numanomas būsimasis Lietuvos premjeras.

Nurodoma, kad tokie susitikimai bent tris kartus buvo suplanuoti, tačiau A.Butkevičius vis nepasirodydavo pasiteisindamas, kad neturi laiko. Vietoj jo į susitikimus vaikščiojo M.Bastys.

Pirmasis susitikimas buvo suplanuotas 2012 m. gruodžio 4 dieną. VSD nurodo, kad sutartu laiku susitikti su A.Mertenu ir J.Kostinu atvyko vienas M.Bastys (be premjero). Po susitikimo A.Mertenas pranešė K.Komarovui, kad su premjeru susitikti nepavyko (dėl susiklosčiusios politinės situacijos), tačiau buvo gautas pažadas, kad planuotas susitikimas įvyks iškart po to, kai bus galutinai suformuotas ministrų kabinetas.

2013 m. vasario pradžioje, VSD duomenimis, J.Kostinas su M.Basčio pagalba suderino 2013 vasario 13 dienos neformalų A.Merteno susitikimą su premjeru.

Tačiau premjeras ir vėl rado dingsčių neatvykti, todėl M.Bastys A.Merteną nusivedė pas Seimo pirmininką Vydą Gedvilą.

Pats A.Butkevičius tuomet teigė žinojęs, kad „Rosatom“ siekia susitikimų su aukščiausiais valstybės vadovais – premjeru ir Seimo pirmininku – prašydamas dėl to tarpininkauti Seimo narius.

„Manau, kad buvo kreiptasi ne į vieną Seimo narį dėl išreikšto „Rosatom“ kai kurių vadovų noro organizuoti susitikimą. Puikiai žinau ir turėjau tokią informaciją“, – teigė jis kritikuodamas V.Gedvilo sprendimą su A.Mertenu susitikti slapta.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius