Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 14

Tiesa ar melas? Gabrielius Landsbergis: „Dabar Vyriausybės kanceliarijoje dirba 270 žmonių, prie A.Kubiliaus – 170“

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis šeštadienį Vilniuje vykusiame tarybos posėdyje pareiškė, kad Ministro pirmininko pareigas einant socialdemokratui Algirdui Butkevičiui Vyriausybės kanceliarija, palyginus su konservatoriaus Andriaus Kubiliaus laikais, gerokai išsipūtė. Ar tikrai?

„Aš nesuprantu, kodėl Ministro Pirmininko tarnyboje, dabar ji vadinasi kanceliarija, dirba 270 žmonių. Kai išėjo A.Kubilius iš tos institucijos, joje dirbo 170“, – pareiškė G.Landsbergis.

Konservatorių lyderis, paprašytas paaiškinti, iš kur gavo šiuos duomenis, dar pridūrė, kad darbuotojų skaičiaus didėjimą matė ir pats, kol ėjo Vyriausybės kanceliarijos Užsienio ir Europos reikalų skyriaus patarėjo pareigas.

„Dirbdamas Vyriausybės kanceliarijoje savo akimis mačiau, kaip pučiasi biurokratinis aparatas ir buvo priiminėjami neaiškios kompetencijos žmonės – 2016-ų metų vasarą joje dirbo beveik 43 proc. daugiau biurokratų negu 2011 metais dirbo Ministro Pirmininko tarnyboje“, – teigė G.Landsbergis.

Konservatorių pirmininkas nurodė, kad palyginimui naudojosi 2011 m. Ministro Pirmininko tarnybos finansinėje ataskaitoje nurodytais duomenimis, pagal kuriuos tarnyboje dirbo 188 žmonės, ir viešai prieinamais „Sodros“ duomenimis apie Vyriausybės kanceliarijos darbuotojų skaičių, kuriuose šiemet birželį buvo nurodomas skaičius 267.

Todėl konservatoriai sutinka, kad G.Landsbergis skaičius šiek tiek iškraipė suapvalindamas, bet tik tiek.

Priskaičiavo Vyriausybės atstovus

Tačiau Valstybės tarnybos departamento ir Vyriausybės kanceliarijos duomenimis, 267 darbuotojų Vyriausybės kanceliarijoje nė būti negali.

Vyriausybės 2015 m. nutarimu patvirtinta, kad Vyriausybės kanceliarijoje maksimaliai gali dirbti 210 žmonių, skaičiuojant ir valstybės tarnautojus, ir dirbančiuosius pagal darbo sutartis.

Dirbdamas Vyriausybės kanceliarijoje savo akimis mačiau, kaip pučiasi biurokratinis aparatas ir buvo priiminėjami neaiškios kompetencijos žmonės, – sakė G.Landsbergis.

Vyriausybės kanceliarijos 15min pateiktais duomenimis, 2012 m. birželį ir 2016 m. birželį Vyriausybėje dirbo atitinkamai 188 ir 205 žmonės.

„2012 m. birželio mėn. iš patvirtinto Ministro Pirmininko tarnybos 206 pareigybių skaičiaus, laisvų 18, užimtų pareigybių – 188. 2016 m. birželio mėn. Vyriausybės kanceliarijoje iš patvirtinto 210 pareigybių skaičiaus, laisvų 5, užimtų 205 pareigybės“, – nurodė kanceliarija.

Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis tikina, kad keturiomis pareigybėmis Vyriausybės kanceliarijos darbuotojų skaičius Algirdo Butkevičiaus vadovavimo metu buvo padidintas 2013 metais iš Teisingumo ministerijos Vyriausybei perdavus teisės aktų vertinimo funkciją.

A.Mačiulio teigimu, G.Landsbergis greičiausiai suklydo prie dabartinės Vyriausybės kanceliarijos pridėdamas Vyriausybės atstovų ir jų biurų darbuotojų etatus.

„Ponas G.Landsbergis, kaip buvęs Vyriausybės kanceliarijos darbuotojas, neturėtų klaidinti visuomenės manipuliuodamas skaičiais. Jeigu jie sako, kad toks didelis išaugimas pridėdamas Vyriausybės atstovų etatus 2016-aisiais, bet nepridėdamas jų 2011 metais, tai yra gudravimas“, – vertina Vyriausybės kancleris.

Reikėtų skaičiuoti pagal vienodą metodiką, – sako V.Nakrošis.

Pasak A.Mačiulio, Vyriausybės atstovų apskrityse per penkerius metus nei padaugėjo, nei nesumažėjo, todėl pridėti šiuos skaičius aiškinant, kad išsipūtė Vyriausybės kanceliarija, yra negarbinga.

Kad Vyriausybės kanceliarijos darbuotojų skaičius per A.Butkevičiaus vadovavimo metus išaugo labai nežymiai, patvirtina ir Valstybės tarnybos departamentas.

Anot jo, 2011 m. birželio 1 d. užimtų pareigybių skaičius Vyriausybėje buvo 194, 2016 m. birželio 1 d. – 205.

VIDEO: G.Landsbergis: A.Butkevičiaus Vyriausybės kanceliarijoje dirba 270, o A.Kubiliaus – 170

Lygina nelyginamus dalykus

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Vitalis Nakrošis sako, kad lyginti vienos Vyriausybės darbuotojus su Vyriausybės atstovų etatais, o kitą – be, yra nekorektiška.

„Reikėtų skaičiuoti pagal vienodą metodiką“, – sakė jis.

V.Nakrošio teigimu, konservatoriai skaičiais manipuliuoti greičiausiai ryžosi dėl to, kad savo programoje yra numatę dar vieną valstybės tarnybos reformą ir planuoja kasmet atleisti po 750 valstybės tarnybos darbuotojų ir norėjo tokį siūlymą pagrįsti.

Ekspertas pripažįsta, kad premjeru 2008–2012 m. dirbęs buvęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Andrius Kubilius tikrai smarkiai sumažino Vyriausybės darbuotojų skaičių, du kartus per savo kadenciją įvykdęs kanceliarijos reformą.

Per visą A.Kubiliaus kadenciją maksimalus etatų skaičius Vyriausybėje buvo sumažintas nuo 250 iki 206.

„Pasikeitus Vyriausybei ir Ministru Pirmininku tapus A.Butkevičiui vėl įvyko tarnybos reorganizacija iš Ministro Pirmininko tarnybos į Vyriausybės kanceliariją ir buvo atkurtas Teisės departamentas. Taip pat pasikeitė departamentų vadovų pareigybių tipas. Anksčiau jie buvo politinio-asmeninio pasitikėjimo, o paskui vėl tapo karjeros tarnautojais“, – teigė ekspertas.

Pasak jo, perkeliant teisės aktų vertinimo funkciją iš Teisingumo ministerijos į Vyriausybę galėjo būti sukurti daugiau nei 4 etatai, kaip yra padaryta 2013 m. Vyriausybės nutarimu.

„Man keista, kad maksimalus darbuotojų skaičius padidėjo vos 4 etatais”, – sakė jis.

Anot jo, G.Landsbergio palyginimui atsirinkti laikotarpiai taip pat nėra visiškai lygiagretūs. Pasak jo, normalu būtų lyginti skaičius vienam ir kitam premjerui paliekant postą, o ne imant vieną atskaitos tašką valdant vienam premjerui ir visai kitą – kitam.

„Būtų korektiškiau lyginti paskutinius kadencijos mėnesius prie A.Kubiliaus ir prie A.Butkevičiaus. Negalima šališkai pasirinkti atskaitos taško ir padidinti skirtumą“, – sakė V.Nakrošis.

Valstybės tarnybos departamentas informavo 15min, kad Valstybės tarnautojų registro duomenimis, Vyriausybės kanceliarijoje 2012 m. rugsėjo 1 d. užimtų pareigybių skaičius buvo 192 pareigybės, 2016 m. rugsėjo 1 d. – 207.

Todėl G.Landsbergio pasakymas, kad A.Butkevičiui vadovaujant Vyriausybei joje biurokratų padaugėjo 43 proc. nėra teisingas.


Šis straipsnis parengtas bendradarbiaujant su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutu.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius