Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 19

Tiesa ar melas? Kęstutis Daukšys: „Pernai Europoje įvykdyti 1077 teroro išpuoliai“

Darbo partijos pirmininko pavaduotojas, „darbiečių“ frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys savo komentare „Nepripažinti, kad pabėgėlių kvotos yra klaida – nusikaltimas“ liepos pabaigoje paskelbė, kad pernai Europoje buvo įvykdyti 1077 teroro aktai. Ar tai tiesa?
Kęstutis Daukšys
Kęstutis Daukšys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min šią savaitę pradėjo naują iniciatyvą „Patikrinta 15min“. Taip pažymėti tekstai leis būti tikriems, kad itin kritiškai įvertinome politikų pasisakymus, o naujas įrankis – 15min tiesometras – parodys: pasakyta tiesa, ar ne.

„Siūlau pasižiūrėti į iškalbingus skaičius: iki pabėgėlių krizės, 2013 m., Europoje per metus buvo įvykdyti 152 išpuoliai, tuo tarpu pernai jų buvo jau 1077... Tik galiu įsivaizduoti, koks šokiruojantis skaičius bus šiais, 2016-aisiais, metais“, – rašė K.Daukšys savo komentare.

15min pasidomėjo, iš kur Seimo narys ėmė tokius skaičius. Iš pradžių net pats K.Daukšys gerai neatsiminė, kur surado teroro išpuolių statistiką ir minėjo, kad skaičių 152 panaudojo iš kažkokios Europos Parlamento ataskaitos, o duomenis apie 1077 Europoje pernai įvykdytus teroro aktus nurodė radęs naujienų portalų straipsniuose ir paprašė duoti laiko surasti, kur konkrečiai.

Tačiau vėliau K.Daukšys pripažino, kad abu skaičiai paimti iš šiųmetės Europolo ataskaitos dėl terorizmo padėties ir tendencijų Europos. Sąjungoje ir pripažino, kad vietoje skaičiaus 1077 iš tikrųjų turėjo būti 211.

„Suklydau. Iš tikrųjų čia suimtųjų skaičius dėl terorizmo grėsmių tie 1077, o atakų 211. Taip ir atsitiko. Paėmiau skaičių ne tą, kurį reikėjo paimti”, – pripažino K.Daukšys.

Iš tikrųjų ataskaitoje nurodoma, kad pernai fiksuota 211 teroristinių išpuolių, o 1077 asmenys buvo sulaikyti dėl įtarimų planavus ar rengus teroro atakas.

Europolo ataskaitos nuotr./Europolo ataskaita dėl terorizmo padėties ir tendencijų Europos
Europolo ataskaitos nuotr./Europolo ataskaita dėl terorizmo padėties ir tendencijų Europos

Net ir sužinojęs apie klaidą jos taisyti politikas neskubėjo. Praėjus parai Darbo partijos oficialiame tinklalapyje ir portaluose, kurie skelbė šį K.Daukšio komentarą, klaida nebuvo ištaisyta.

Politiškai paranki klaida

K.Daukšys savo komentare ne tik beveik penkis kartus padidino atakų skaičių. Jis dar ir nurodė, kad visos jos įvykdytos, nors iš tikrųjų Europolas aiškiai skelbia, kad skaičiuoja visas – nepavykusias, užkardytas ir įvykdytas atakas.

„Iš viso 211 nepavykusi, užkardyta ar surengta ataka pernai buvo fiksuota šešiose šalyse narėse. Beveik pusė jų – 103 – Didžiojoje Britanijoje. Per teroro išpuolius žuvo 151 žmogus: 148 Prancūzijoje, du Danijoje ir vienas Graikijoje“, – rašoma Europolo šiemet paskelbtoje ataskaitoje

.Mykolo Romerio universiteto dėstytoja politologė Rima Urbonaitė tikina, kad tokia klaida greičiausiai nėra netyčinė, nes kitą skaičių iš to paties dokumento Seimo narys sugebėjo nurodyti tiksliai. Pasak jos, baimę dėl pabėgėlių kurstantis „darbietis“ statistiką iškraipyti galėjo tikėdamasis pakurstyti rinkėjų baimę.

„2013-aisiais bandytų įvykdyti atakų skaičius teisingai nurodytas, o 2015 m. kažkodėl jau ne atakų, o suimtų skaičius pateiktas. Vargu, ar jau taip sunku buvo perskaityti tokį elementarų grafikiuką. Panašu, kad nenurodant ir šaltinio buvo tikimasi, kad niekas nesuras ir nepatikrins, o įspūdį toks „išaugimas“ padarys. Tai atsakomybės stoka ir, galima, noras manipuliuoti rinkėjais“, – teigia politologė.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius