Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 15

Tiesa ar melas? Pareigūnų profsąjungos pirmininkas V.Banelis: „5,3 mln. eurų darbo užmokesčio lėšų panaudota ne pagal paskirtį“

Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) pirmininkas Vladimiras Banelis teigia, kad praėjusiais metais policija neišmokėjo 5,3 mln. eurų atlyginimams skirtų pinigų, o vietoj to buvo remontuojami policijos vadovų kabinetai, įrengtos sporto salės ir įsigyta įvairios technikos. Kiek NPPSS pirmininko žodžiai atspindi realybę?
Vladimiras Banelis
Vladimiras Banelis / Nuotr. iš Vladimiro Banelio „Facebook“ paskyros

Praėjusią savaitę vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas pristatė tyrimą, kuriuo buvo siekiama įvertinti policijos reformos tikslingumą. Jo metu įvertinti statistiniai duomenys, atliktos sociologinės apklausos, klausytasi pareigūnų bėdų bendraujant su jais tiesiogiai.

NPPSS pareiškimas

Tyrimas patvirtino teigiamus pokyčių policijoje rezultatus, tačiau atskleidė ir keletą spragų, atsiradusių ją įgyvendinant. Viena iš jų – netolygus policijos pareigūnų atlyginimų didėjimas.

Apčiuopiamai padidėjus nepatyrusių pareigūnų atlygiui, nepadidėjo patyrusių pareigūnų atlygis. Dėl to atsirado priešprieša tarp pareigūnų“, – sakė E.Misiūnas.

Ministrui paskelbus sprendimą tęsti reformą, Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas (NPPSS) išplatino pranešimą spaudai, kuriame užsiminta apie policijos pareigūnų darbo užmokesčiui skirtas lėšas ir apie galimai netinkamą jų panaudojimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Pernavas ir Eimutis Misiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Pernavas ir Eimutis Misiūnas

„Paskutinis dalykas, į kurį norėčiau atkreipti ministerijos ir policijos vadovybės dėmesį, yra pareigūnų darbo užmokesčio lėšų naudojimas ne pagal paskirtį. Praėjusiais metais buvo apstu pavyzdžių, kuomet policininkų darbo užmokesčio fondo pinigais galiausiai buvo finansuojami policijos vadovų darbo kabinetų remontai, sporto salių įrengimas, naudojami organizacinės technikos įsigijimas ir kiti panašūs dalykai. Taip būti neturėtų. Todėl mes sieksime, kad praktikoje būtų naudojami įrankiai, leidžiantys užtikrinti naudojamų lėšų kontrolę“, – teigiama NPPSS pranešime spaudai.

D.Malaškevičiaus kabineto remontas

15min pabandė sužinoti daugiau informacijos apie ne pagal paskirtį galimai naudojamas lėšas, todėl susisiekė su NPPSS pirmininku Vladimiru Baneliu, kurio kontaktinis numeris buvo po pranešimu spaudai.

15min: Jūs sakote, kad praėjusiais metais buvo apstu pavyzdžių, kai policininkų darbo užmokesčio lėšos buvo finansuojami vadovų darbo kabinetų, sporto salių remontai ir panašiai. Gal galite būti šiek tiek konkretesnis – kokie čia atvejai?

Vladimiras Banelis: Kalba eina apie vieno iš pavaduotojų (policijos generalinio komisaro Lino Pernavo pavaduotojų) kabineto įrengimą. Donato Malaškevičiaus. Apie tai buvo kalbama Vidaus reikalų ministerijoje ir buvo viešai žinoma, kad ministras Žilinskas kišasi į tą reikalą ir stabdo kažkokius įsirengimus, nes buvo iš esmės keičiama – ir kabineto, ir salytės šalia kabineto baldai, seifai, kėdės ir t.t. Ten buvo, kai konvertavosi iš litų į eurus, man atrodo, minima viešai tarnybiniuose pranešimuose apie 50 tūkst. litų suma. Tai vat apie tai yra kalba – čia yra 2015, 2016 metų situacija.

Apie tai mes ir patys 2016 metų vasarą arba rudenį tą išgirdome viešai Vidaus reikalų ministerijoje, kad net ministras ten kažkaip ragino tikrai neišlaidauti, susikoncentruoti labiau į reikalingiausius dalykus. Policininkų atlyginimus ir panašiai. O faktas šiandien yra toks, kad 5,3 mln. eurų darbo užmokesčio lėšų panaudoti ne pagal paskirtį. Tai yra oficiali informacija. Tą jums gali patvirtinti ir Policijos departamentas, ir Vidaus reikalų ministerija.

Bandydamas patikrinti pareigūnų profsąjungos ir jos pirmininko V.Banelio teiginius dėl pareigūnų darbo užmokesčio lėšų, policijos generalinio komisaro pavaduotojo kabineto remonto ir kitų išlaidų, 15min portalas kreipėsi į VRM ir Policijos departamentą.

Pinigų sutaupyta netikėtai

2016-aisiais policijos vadovybė išties neišmokėjo 5,6 mln. eurų, kurie buvo numatyti policijos pareigūnų atlyginimams, tačiau lėšos atsirado netikėtai – ženkliai sumažėjus policijos pareigūnų skaičiui.

2016-ųjų pradžioje policijos sistemoje iš viso dirbo 8916 pareigūnų, o šiemet skaičiuojama beveik septyniais šimtais mažiau – sausio 1 d. bendras policijos pareigūnų skaičius siekė 8280.

Ką policijos vadovybei reikėjo daryti? Nepanaudojus lėšų jas tektų grąžinti atgal į biudžetą, o praėjusiais metais policijos pareigūnų atlyginimai ir taip buvo didinami, teigia policija. Policijos duomenimis, 2016-aisiais pirminės grandies pareigūnams darbo užmokestis vidutiniškai padidėjo 79,3 Eur, vidurinės grandies pareigūnams – 93,6 Eur.

Lėšos – „motyvacijai didinti“

Tiesa, policijai vadovaujant dabartiniam premjerui Sauliui Skverneliui profesinės sąjungos ir policija buvo sutarę, kur panaudoti sutaupytas darbo užmokesčio lėšas. Tokio sutarimo pasiekta Lietuvos policijos šakos kolektyvine sutartimi, kurios 21-ajame punkte nurodoma, kad lėšos turi būti skirtos „darbuotojų motyvacijai didinti“, skiriant prioritetą atlygiui už papildomą darbą.

Kaip dar, be padidėjusio atlygio, pareigūnams papildomos motyvacijos už milijonus eurų įkvėpė policijos vadovybė?

„Tai suprantama ne tik kaip sutaupytų lėšų naudojimas darbui apmokėti, bet kaip ir tinkamų darbo sąlygų sudarymas. Ekipažuose ir policijos įstaigose dirbančius pareigūnus būtina aprūpinti darbui būtina įranga ir saugos priemonėmis, sudaryti tinkamas darbo ir poilsio sąlygas, atnaujinti automobilių parką, tačiau lėšų, reikalingų policijos pareigūnų būtinam aprūpinimui, iš valstybės biudžeto neskiriama pakankamai, todėl darbo užmokesčiui sutaupytos lėšos (2016 m. – 5,6 mln. eurų) buvo panaudotos policijos pareigūnų būtinam aprūpinimui“, – teigė policijos atstovas.

Smulkus remontas – ne iš fondo lėšų

Tačiau ar galėjo už šias lėšas būti remontuojamas policijos generalinio komisaro pavaduotojo D.Malaškevičiaus kabinetas? Policija atskleidžia, jog kosmetinis remontas išties vyko, tačiau ne už pareigūnų atlyginimams skirtas lėšas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Donatas Malaškevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Donatas Malaškevičius

„2016 m. dėl nusidėvėjimo nušveisti baldų paviršiai ir atlikti lakavimo darbai. Kaina – 430 Eur (suma su PVM). Už šiuos darbus apmokėta ne iš darbo užmokesčio fondo lėšų, o iš grafos „Kitos paslaugos“. 2016 m. iš viso policijos įstaigos remontams išleido 3,6 mln. eurų. iš tam tikslui numatytų lėšų, bet ne iš darbo užmokesčio fondo“, – teigia policijos atstovas.

Ministro E.Misiūno atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius situaciją pakomentavo lakoniškai – tarnybinis patikrinimas nebuvo pradėtas, jokio pranešimo apie tai nebuvo gauta, o dėl sutaupytų lėšų, vadovaudamasi Biudžeto nuostatų įstatymu, sprendžia pati policijos vadovybė.

„Tarnybinis patikrinimas nebuvo pradėtas, o ar p. Žilinskas kažką žinojo – to neįmanoma patikrint. Nepanaudojus lėšų jas reiktų grąžinti, o ar policija neturi kur dėti pinigų?“ – sakė ministro atstovas.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius