Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 19

Tiesa ar melas? Ramūnas Karbauskis: „Dešimtys šios kadencijos Seimo narių vyko į JAV ir niekas niekada nepateikė ataskaitų“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis gindamas savo pavaduotojos Seimo narės Gretos Kildišienės teisę vykti į komandiruotę JAV antradienį pareiškė, kad dešimtys šios kadencijos Seimo narių jau vyko į JAV, ir piktinosi, kad klausimų kilo tik dėl G.Kildišienės kompetencijos. R.Karbauskis taip pat išrėžė, kad iki šiol niekada niekas jokių ataskaitų apie komandiruotes nepateikinėjo. Esą pati pirma tai padarys būtent G.Kildišienė. Kiek R.Karbauskio žodžiuose tiesos?

Antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje R.Karbauskis žurnalistų net nepaklaustas pats pradėjo teisinti G.Kildišienės teisę vykti į komandiruotę JAV, kur parlamentarę kaip Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje sąjungoje pirmininko pavaduotoją sutiko išleisti Seimo valdyba.

G.Kildišienė Niujorke vyksiančiuose Tarpparlamentinės sąjungos ir Jungtinių Tautų rengiamuose kasmetiniuose parlamentiniuose klausymuose apie klimato kaitą turi viešėti vasario 12–16 dienomis.

Gindamas G.Kildišienės teisę vykti į šią komandiruotę R.Karbauskis antradienį pareiškė, kad dešimtys šios kadencijos Seimo narių jau lankėsi JAV. Anot jo, iki šiol niekas niekada jokių ataskaitų apie komandiruotes nepateikinėjo, o jo pavaduotoja G.Kildišienė bus pirmoji savo kelionės rezultatus viešai pristačiusi parlamentarė.

VIDEO: R.Karbauskis tvirtina, kad dešimtys Seimo narių buvo komandiruotėje JAV, bet ataskaitų nepateikė

Pateikiame visą neiškarpytą R.Karbauskio monologą, pasakytą šiuo klausimu antradienio spaudos konferencijoje Seime.

„Aš manau, kad, jei pradedame šnekėti apie keliones, aš kviečiu jus paprašyti duomenų iš Seimo kanceliarijos apie Seimo narių keliones. Jeigu po to, kada jūs gausite informaciją apie tai, kiek Seimo narių per šitą kelių mėnesių laiką yra buvę JAV, jūs patys nustebsite. Nustebsite, kokie Seimo nariai ir taip toliau.

Dešimtys Seimo narių, kurie buvo JAV. Kviečiu, pasidomėkite. Nors apie tai, kaip sakau, jūs nieko nežinote, nes tie Seimo nariai niekada nieko apie tai neinformavo, – kalbėjo R.Karbauskis.

Šitas sprendimas, kaip sakiau, yra priimtas Seimo valdybos įtikinėjant Seimo vicepirmininkui Kirkilui. Argumentais, paprastai, aiškiai. Šitas numatomas posėdis yra tiesiog, kaip pasakyt, pristatymas. Informacija, kurią parveš Seimo narė, bus pristatyta Seimui, bus pristatyta visuomenei ir aš tikiuosi, kad mes pradėsime įgyvendinti naują praktiką, kad po kiekvienos kelionės Seimo nariai duotų ataskaitą. Kol kas jūs apie Seimo narių keliones nieko nežinote dėl to, kad niekada niekas jokių ataskaitų nepateikinėjo. Aš tikiuosi, kad ta praktika pasikeis ir iš tikrųjų mes turėsime supratimą, ką ten veikia Seimo nariai, kokie klausimai pristatinėjami ir taip toliau. Tiek būtų informacijos dėl Seimo narės kelionės į JAV.

Aš dar sykį pasikartosiu: per pastarąjį laikotarpį apie tai nebuvo nė žodžio pasakyta, aš pirštais dabar, nežinau tikslaus skaičiaus, bet dešimtys Seimo narių, kurie buvo JAV. Kviečiu, pasidomėkite. Nors apie tai, kaip sakau, jūs nieko nežinote, nes tie Seimo nariai niekada nieko apie tai neinformavo niekam. Aš mačiau, kad ir atrodo sekančią savaitę išskrenda Seimo narys vienas į JAV. Kodėl, kaip, aš negaliu atsakyti į tą klausimą, bet tai yra netgi nepaaiškinama pagal delegacijų logiką. Tiesiog taip yra“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Iškart po spaudos konferencijos 15min paprašė R.Karbauskio paaiškinti, kaip jis suskaičiavo dešimtis JAV viešėjusių šios kadencijos parlamentarų. Tuomet jis ėmė piktintis, kad į JAV skrido per daug konservatorių.

„Aš žinau, kad, sakykim, NATO delegacija, jeigu neklystu dabar, skrido keturi konservatorių atstovai ir vienas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas. Jūsų tai nestebina? Mane tai stebina. Bet klausimas, buvo toks sprendimas. Jei toks sprendimas buvo, aš jo nekvestionuoju. Aš noriu pasakyti viena, kad visi sprendimai yra motyvuojami vienu ar kitu būdu. Aš neteigiu, kad kiti Seimo nariai skraido neteisėtai ar dar kažkaip. Aš teigiu vieną dalyką – kad kiekvienas sprendimas yra motyvuojamas, komisijos, delegacijos, komiteto ir taip toliau. Tai šiuo atveju šito klausimo, kuris buvo keliamas dėl Seimo narės Gretos Kildišienės, reiškia, kelionės, motyvavo ir gynė šitą sprendimą Seimo vicepirmininkas Kirkilas. Jam galima šį klausimą užduoti“, – atsakė jis.

Trečiadienį R.Karbauskis apie Seimo narių komandiruočių ataskaitas buvo paklaustas portalo delfi.lt vaizdo konferencijoje. Jo klausta, kodėl jis aiškinęs, kad Seimo nariai nepateikia ataskaitų apie savo išvykas, jei tokios ataskaitos yra teikiamos Seimo Tarptautinių ryšių skyriui.

„Aš per buvimą Seimo nariu du kartus, dvi kadencijas ir dabar nesu matęs nė vienos ataskaitos. Nesu matęs. Klausimas yra toks, kurį mes aptarinėjome frakcijoje. Kad iš tikrųjų informacija turi būti pateikiama ne kažkokiam departamentui. Ir dar aš labai norėčiau, kad jūs pasidomėtumėte, kaip tos ataskaitos atrodo ir kiek jų yra pateiktų.

Bet kitas klausimas, kad jos turi būti pateikiamos visiems Seimo nariams, nes kas dabar išeina? Dabar vieni Seimo nariai, kurie pastoviai važiuoja kažkur, sako, kad mes turime patirties, mes žinome, mes esam, o informacija iki kitų Seimo narių nepatenka. Išeina toks užburtas ratas, kad aš važiuoju, aš niekam nieko nesakau ir nepasakoju, nerodau ir aš teigiu, kad jis neturi važiuoti, nes jis neturi patirties“, – sakė jis.

Klausiamas, ar pats nueina su pateiktomis ataskaitomis susipažinti, R.Karbauskis tikino, kad komandiruočių ataskaitos turi būti viešos.

„Jos nėra viešinamos. Mes sutarėme vieną dalyką. Mes pradėsime daryti taip, kad po kiekvieno išvažiavimo ir jūs, kaip žurnalistai, ir Seimo nariai, kaip tie žmonės, kurie suinteresuoti, gautų pilną ataskaitą apie tai, kur buvo Seimo narys ir ką jis veikė. Nes tai bus tikriausiai labai įdomu žurnalistams pirmiausia. Aš šiandien žinau, kad JAV, man atrodo, šiuo momentu, nežinau kiek Seimo narių, bet tikrai yra. O jūs apie tai išvis nežinote. Kad dabar JAV yra Lietuvos Seimo narių. Jie išvykę. Taip. Lietuvos Seimo narių“, – teigė jis.

Į JAV vyko šeši, dar du vyks

15min pasinaudojo R.Karbauskio dalintais patarimais paprašyti Seimo kanceliarijos duomenų apie šios kadencijos parlamentarų komandiruotes JAV.

Šią kadenciją į Jungtines Amerikos Valstijas buvo komandiruoti ir vyko 5 Seimo nariai. Vieno Seimo nario jau įvykusiai kelionei Seimo valdyba buvo pritarusi. Dviejų Seimo narių komandiruotės dar turi įvykti, – nurodo A.Zeleniakas.

Iš šių atsakymų paaiškėjo, kad, Seimo kanceliarijos duomenimis, sakydamas, jog JAV viešėjo dešimtys šios kadencijos Seimo narių, R.Karbauskis klydo.

„Šią kadenciją į Jungtines Amerikos Valstijas buvo komandiruoti ir vyko 5 Seimo nariai. Vieno Seimo nario jau įvykusiai kelionei Seimo valdyba buvo pritarusi. Dviejų Seimo narių komandiruotės dar turi įvykti“, – teigiama Seimo kanceliarijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjo Artūro Zeleniako atsakyme 15min.

Viešai prieinami Seimo valdybos dokumentai rodo, kad 2016 m. gruodžio 3–8 dienomis JAV vykusiame NATO Parlamentinės Asamblėjos, Jungtinių Amerikos Valstijų Atlanto Tarybos ir Nacionalinio gynybos universiteto rengiamame 16-ajame transatlantiniame parlamentarų forume dalyvavo konservatorė Rasa Juknevičienė.

Taip pat gruodžio 3–8 dienomis JAV viešėjo Seimo vicepirmininkas socialdemokratas G.Kirkilas, „valstietis“ Mindaugas Puidokas ir konservatorius Emanuelis Zingeris.

Jie vyko į Čikagą ir Vašingtoną ir dalyvavo susitikimuose su Jungtinių Amerikos Valstijų Kongreso Senato ir Atstovų Rūmų aukštais pareigūnais ir nariais bei Čikagos lietuvių bendruomene.

Kartu vykęs ir tuose pačiuose susitikimuose dalyvavęs konservatorius Žygimantas Pavilionis JAV užtruko viena diena ilgiau – nuo gruodžio 3-iosios iki gruodžio 9-osios.

Taip pat į vykti į JAV 2016 m. gruodžio 4–7 dienomis Seimo valdybos leidimą buvo gavęs ir keliavo konservatorius Mantas Adomėnas. Jis dalyvavo Wilfriedo Martenso Europos studijų centro ir Tarptautinio respublikonų instituto rengiamoje politinių lyderių apskritojo stalo diskusijoje. Už jo kelionę Lietuvos Seimas nemokėjo.

Trečiadienį, kai delfi.lt studijoje R.Karbauskis aiškino, kad Lietuvos Seimo nariai ir šiuo metu yra JAV, už Atlanto nebuvo išskridęs nė vienas Lietuvos parlamentaras.

Ketvirtadienį, sausio 19 dieną į Vašingtoną dalyvauti NATO Parlamentinės Asamblėjos Gynybos ir saugumo komiteto posėdyje išvyks socialdemokratas Juozas Olekas. Jis JAV užtruks iki sausio 25-osios.

Vasarį už Atlanto skris R.Karbauskio užstojama G.Kildišienė. Ji vasario 12–16 dienomis dalyvaus Niujorke vyksiančiuose Tarpparlamentinės sąjungos ir Jungtinių Tautų rengiamuose kasmetiniuose parlamentiniuose klausymuose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greta Kildišienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greta Kildišienė

Ataskaitas teikti privaloma

Seimo kanceliarija neigia ir R.Karbauskio teiginį, kad „niekada niekas jokių ataskaitų nepateikinėjo“.

Seimo narių užsienio komandiruočių ir kelionių (išvykų) tvarkos apraše, kuriuo nustatyta Seimo narių užsienio komandiruočių ir užsienio kelionių (išvykų) tvarka, yra aiškiai nurodyta, kad teikti komandiruočių ataskaitas yra privaloma.

„Seimo narys, komandiruotas vienas ar vienas išvykęs į užsienio kelionę (išvyką), kuriai buvo pritarusi Seimo valdyba, arba Seimo parlamentinės delegacijos vadovas, grįžęs iš komandiruotės ar užsienio kelionės (išvykos), kuriai Seimo valdyba buvo pritarusi, per 10 kalendorinių dienų privalo Seimo valdybai pateikti komandiruotės ar užsienio kelionės (išvykos) rašytinę ataskaitą, kuri perduodama Tarptautinių ryšių skyriui. Seimo nario žodinė ataskaita prireikus išklausoma artimiausiame jį delegavusio Seimo komiteto ar Seimo parlamentinės delegacijos posėdyje.

Seimo narys gali pavesti parengti ataskaitą tik komandiruotėje ar užsienio kelionėje (išvykoje) dalyvavusiam Seimo kanceliarijos darbuotojui. Kai į komandiruotę ar užsienio kelionę (išvyką) vyko Seimo delegacija, ataskaitą per šiame punkte nurodytą laiką pateikia delegacijos vadovas ar kitas jo įgaliotas delegacijos narys. Ataskaitoje pateikiama informacija apie įvykusius renginius, susitikimus, aptartus klausimus, parengtus pranešimus, pasakytas kalbas (pranešimai ar jų tezės pridedami)“, – teigiama dokumente.

Ataskaitų gali neteikti tik tie parlamentarai, kurie į užsienį vyksta su prezidentą ar premjerą lydinčia delegacija. Tuomet ataskaitą rašo delegaciją sudariusi institucija.

Ataskaitas yra pateikę visi į JAV vykę šios kadencijos Seimo nariai, – nurodo A.Zeleniakas.

Seimo nariams, kurie po komandiruočių nepateikia ataskaitų arba vėluoja jas pateikti, jau dabar gresia nuobaudos. Seimo valdyba tuomet turi teisę nepritarti kitai Seimo nario komandiruotei ar užsienio kelionei.

Komandiruočių ataskaitos yra teikiamos Tarptautinių ryšių skyriui ir nėra viešinamos, tačiau Seimo nariai gali jas skelbti savo iniciatyva bet kuriuo pasirinktu būdu – ar pranešimu spaudai, ar specialioje spaudos konferencijoje, ar savo iniciatyva paviešindami ataskaitą internete.

Pasak Seimo kanceliarijos, ataskaitas yra pateikę visi į JAV vykę šios kadencijos Seimo nariai. Be to, keturių Seimo narių G.Kirkilo, M.Puidoko, E.Zingerio ir Ž.Pavilionio grupė komandiruotės į JAV rezultatus visuomenei pristatė 2016 m. gruodžio 12 d. Seime surengtoje spaudos konferencijoje, kurios vaizdo įrašą galima rasti Seimo interneto svetainėje.

Ši komandiruotė, kaip ir kitos, buvo anonsuotos ir pranešimu spaudai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Gediminas Kirkilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Gediminas Kirkilas

G.Kirkilas: „Ataskaitos galėtų būti viešos“

15min pasinaudojo ir dar vienu R.Karbauskio patarimu bei paprašė Seimo vicepirmininko, Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje sąjungoje pirmininko G.Kirkilo patvirtinimo, kad jis įtikinėjo Seimo valdybą, jog „valstietė“ G.Kildišienė puikiai atstovaus Lietuvos interesams Tarpparlamentinės Sąjungos ir Jungtinių Tautų rengiamuose kasmetiniuose parlamentiniuose klausymuose Niujorke.

„Įtikinėti valdybos nereikėjo. Mes delegacijoje, kurioje yra keturi žmonės – aš, G.Kildišienė, Aušrinė Norkienė ir Rokas Žilinskas – nusprendėme, kad jai reikia važiuot. Argumentai yra paprasti: čia yra Jungtinių Tautų parlamentinis atitikmuo ir Niujorke jie rengia klausymus. Jų tikslas informuoti viso pasaulio šalis apie klimato kaitos pokyčius“, – sakė G.Kirkilas.

Anot jo, G.Kildišienei dalyvauti klausymuose kompetencijos pakaks, nes tai susipažinimo renginys, o jai pasiruošti padės Užsienio reikalų ir Aplinkos ministerija.

Tačiau G.Kirkilas tikino, kad G.Kildišienė tikrai nebus pirmoji savo komandiruotės rezultatus pristačiusi viešai.

Jo teigimu, už komandiruotes ir iki šiol atsiskaitydavo visi parlamentarai. „Aš nežinau, ar išvis yra kokia kelionė, už kurią neatsiskaityta. Visos delegacijos ir pavieniai Seimo nariai privalo atsiskaityti“, – teigė Seimo vicepirmininkas. Pasak jo, ataskaitose rašoma, kokie susitikimai vyko, kokie klausimai aptarti, kas sutarta, nuspręsta.

„Mes po savo kelionės JAV, kur turėjome labai daug susitikimų su Senato, Kongreso nariais, su nevyriausybinėmis organizacijomis, ekspertais, net būsimais galimais prezidento Donaldo Trumpo komandos nariais pateikėme ne tik ataskaitas, bet ir spaudos konferenciją surengėme. O ataskaitos rašomos ne šiaip sau. Jomis naudojasi Užsienio reikalų ministerija, kad ministrai žinotų, kas nuveikta“, – aiškino G.Kirkilas.

Jis stebėjosi, kad šie dokumentai iki šiol nėra vieši ir pritarė R.Karbauskio idėjai ataskaitas publikuoti.

„Net nežinojau, kad jos neviešos. Maniau, kad jos kaba mūsų Seimo puslapyje. Aišku, jos turi būti viešos. Ten nėra jokių paslapčių. Nebent būtų galima neįrašyti ko nors, jei kita šalis nenori, jei susitarimai neformalūs, klausimai jautrūs. Tada tuos dalykus galima išimti“, – komentavo G.Kirkilas.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius