Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 08

Tiesa ar melas? Ramūnas Karbauskis: „Šiandien uždaromos mokyklos, kuriose yra 100 vaikų“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, kad mokyklų finansavimo krepšelių pagrindu būtina atsisakyti tam, kad būtų išsaugomas kaimo mokyklų tinklas. Dabar, pasak jo, tokios mokyklos uždaromos net tuomet, kai jose mokosi šimtas vaikų. Ar R.Karbauskis teisus?
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šiandien uždaromos mokyklos, kuriose yra, pavyzdžiui, 100 vaikų. Galiu paminėti ne vieną tokį faktą“, – interviu LRT.lt sakė R.Karbauskis.

Tiesa, tame interviu jis nepaminėjo nė vieno fakto. Tik pasakė besižavintis Suomijos sistema ir norintis, kad „ne mokinys eitų „pas mokyklą“, o mokykla eitų pas mokinį“.

15min paprašytas įvardinti, kokios šimtą moksleivių turinčios mokyklos yra uždaromos, R.Karbauskis nurodė kalbėjęs apie Pačeriaukštės Petro Poškaus pagrindinę mokyklą ir Vinco Bacevičiaus pradinę mokyklą.

„R.Karbauskis turėjo omenyje, kad nesiimant konkrečių veiksmų ir pertvarkant mokyklų tinklą taip, kaip numatyta senosios valdžios, reiktų uždaryti mokyklas, kurios galėtų puikiausiai veikti, nors jose mokosi nemažai mokinių. Tačiau kažkodėl tokių mokymo įstaigų jungimas yra suplanuotas.

Pavyzdžiui, Biržų rajone esančią Pačeriaukštės Petro Poškaus pagrindinę mokyklą ketinama paversti Pabiržės pagrindinės mokyklos filialu.

Dar vienas pavyzdys – Kaune esančią Vinco Bacevičiaus pradinę mokyklą norima sujungti su Žaliakalnio progimnazija, nors su tokiu sprendimu nesutinka nei tėvai, nei pedagogai. Vaikų šioje mokykloje taip pat netrūksta“, – partijos pirmininko žodžius perdavė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime atstovė spaudai Virginija Vervečkaitė.

Sujungimas nebūtinai lygu uždarymas

Švietimo ir mokslo ministerija 15min tikino, kad ne visas pertvarkas mokyklų tinkle galima vadinti mokyklų uždarymu.

„Jei mokykla prijungiama prie kitos mokyklos, esančios kitoje gyvenamojoje vietovėje, ir veikia skyriaus teisėmis toje pačioje buveinėje, tai negalima sakyti, kad mokykla uždaroma.

Jei dvi mokyklos, esančios skirtingose gyvenamosiose vietovėse arba skirtingose buveinėse, sujungiamos į vieną ir mokiniai mokomi vienos iš sujungtų mokyklų patalpose, galima sakyti, kad viena mokykla uždaroma“, – paaiškino ministerija.

Tokiu atveju Vinco Bacevičiaus pradinės mokyklos sujungimas su Žaliakalnio gimnazija gali būti vadinamas uždarymu, o Pačeriaukštės Petro Poškaus pagrindinės mokyklos prijungimas prie Pabiržės mokyklos liekant jos filialu – ne.

Ministerijos duomenimis, Pačeriaukštės Petro Poškaus pagrindinė mokykla toli gražu ne vienintelė tapusi kitos mokyklos padaliniu. Šiais mokslo metais veikia 135 bendrojo ugdymo mokyklų skyriai: pradinio ugdymo (94), progimnazijos (2), pagrindinio ugdymo (24), vidurinio ugdymo (15).

Visų šių mokyklų negalima laikyti uždarytomis. Tiesiog buvo pakeistas jų administravimas.

Ar yra 100 vaikų?

Ministerijos duomenimis, R.Karbauskio uždaromos mokyklos pavyzdžiu pasirinktoje Biržų r. Pačeriaukštės Petro Poškaus pagrindinėje mokykloje jau dvejus metus nesusirenka šimtas moksleivių.

2015 m. rugsėjį mokyklą lankė 96 mokiniai, 2016 m. rugsėjį – 88 mokiniai.

Tuo tarpu Kauno Vinco Bacevičiaus pradinėje mokykloje, kurią reorganizuoti nutarė Kauno miesto savivaldybės taryba, išties mokosi daugiau nei 100 moksleivių.

2015 m. rugsėjį šią mokyklą lankė 186 mokiniai, 2016 m. rugsėjį – 162 mokiniai.

Tačiau ministerija aiškina, kad šios mokyklos uždarymo priežastis ir nėra moksleivių trūkumas.

„Kauno Vinco Bacevičiaus pradinės mokyklos pastatui reikalingas kapitalinis remontas, neturi sporto salės, neatitinka kitų higienos normų reikalavimų. Kauno Vinco Bacevičiaus pradinėje mokykloje iš Žaliakalnio seniūnijos, kurioje ji yra, mokosi tik 50 mokinių. Visi šios pradinės mokyklos mokiniai galės mokytis Kauno Žaliakalnio progimnazijoje“, – nurodė ministerija.

Kaimuose neuždaro ir mažesnių

Ministerija teigia, kad tokių atvejų, kai uždaromos net ir šimtą moksleivių turinčios mokyklos, pasitaiko tik miestuose, kur vaikams yra galimybė pasirinkti kitą mokymo įstaigą.

Kaimo gyvenamosiose vietovėse mokyklos, kuriose yra 100 vaikų, neuždaromos, akcentuoja ministerija.

„Šiais mokslo metais veikia 205 bendrojo ugdymo mokyklos, kuriose mokosi iki 80 mokinių: pradinės mokyklos tipo mokyklos (mokykla-darželis, mokykla–daugiafunkcis centras, pradinė mokykla) – 53; pagrindinės mokyklos – 149; progimnazijos – 2; gimnazijos – 1“, – nurodoma ministerijos 15min atsiųstame atsakyme.

Statistikos departamento duomenimis, bendrojo lavinimo mokyklų prieš dešimt metų Lietuvoje buvo 1502, jose mokėsi beveik 515 tūkst. moksleivių. Pernai rugsėjį Lietuvoje veikė 1185 mokyklos. Jas lankė apie 328 tūkst. vaikų.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius