Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 27

Tiesa ar melas? Rimantui Sinkevičiui susipažinti su STT pažyma apie J.Milių sutrukdė liga

Susisiekimo ministras socialdemokratas Rimantas Sinkevičius pirmadienį pareiškė, kad su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) apie Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorių Joną Milių Vyriausybei pateikta pažyma negalėjo susipažinti, nes praėjusią savaitę sirgo.
Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius
Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmadienį Vyriausybė turėjo balsuoti dėl teisėsaugos įtarimų sulaukusio J.Miliaus atleidimo iš Valstybinės maisto ir veterinarijos vadovo pareigų. Tačiau R.Sinkevičius pasiūlė balsavimą atidėti.

„Aš nepasiūliau pavilkinti. Vyriausybė buvo pajėgi spręsti, bet aš pasakiau, kad aš sirgdamas ir šiandien išėjęs po savaitės į darbą nesusipažinęs su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažyma“, – pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams aiškino, kodėl taip pasiūlė, R.Sinkevičius.

Pasižiūrėjus į ministro paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“ kyla pagrįstų abejonių, ar praėjusią savaitę R.Sinkevičius jautėsi blogai.

Agitacijai liga nekliudė

Atrodo, kad liga ministrui trukdė tik skaityti STT pažymą, bet ne dalyvauti debatuose, džiaugtis baigtu pirmuoju kelio „Via Baltica" rekonstrukcijos etapu, atidaryti naują stadioną Jonavoje ir sveikinti Jonavos rajono socialinius darbuotojus su jų profesine švente.

Todėl 15min pasiteiravo ministro patarėjo viešiesiems ryšiams Ričardo Slapšio, kokia liga ir kada ministras iš tikrųjų sirgo.

„Jis oficialiai turėjo nedarbingumą nuo antradienio iki penktadienio. Pirmadienį jis taip pat sirgo, bet tikėjosi, kad galbūt pavyks per vieną dieną pasveikti. Kadangi nepavyko, buvo aukšta temperatūra, jis antradienį apsilankė pas gydytojus ir jie jam išrašė nedarbingumą“, – sakė R.Slapšys.

Kadangi renginiai buvo suplanuoti, jis ir sirgdamas, vartodamas vaistus turėjo juose dalyvauti, – sakė R.Slapšys.

Atstovas spaudai aiškino, kad tikslaus ministro ligos pavadinimo nežino, bet nurodė, kad greičiausiai tai bus kvėpavimo takų infekcija, mat R.Sinkevičius karščiavo ir kosėjo.

Tačiau sirgdamas ministras namuose neužsidarė. R.Slapšys patvirtino, kad R.Sinkevičius net ir turėdamas nedarbingumo lapelį, dalyvavo suplanuotuose renginiuose.

„Kadangi renginiai buvo suplanuoti, jis ir sirgdamas, vartodamas vaistus turėjo juose dalyvauti“, – aiškino R.Slapšys.

O renginių buvo nemaža. Ir lyg tyčia dauguma jų vyko Jonavos apylinkėse – ten, kur socialdemokratas ministras R.Sinkevičius kandidatuoja Seimo rinkimuose arba buvo su jais susiję.

Antradienį, rugsėjo 20 dieną, oficialiai nedarbingumo lapelį turintis ministras filmavosi „Lietuvos ryto“ televizijos Jonavos rinkimų apygardos kandidatų debatuose. Trečiadienį – dalyvavo Prekybos, pramonės ir amatų rūmų surengtuose debatuose Jonavoje.

Tačiau to buvo maža. Visą penktadienį ministras nesustodamas kėlė nuotraukas į socialinį tinklą „Facebook“, mat jo rinkimų apygardoje apsilankė pats socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius. Progos pasireklamuoti, atrodo, ministrą privertė visai pamiršti apie ligą, mat žvarboką dieną oficialiai sergantis ministras stodamas prieš kameras nusivilkdavo striukę.

„Facebook“ nuotr./Rimantas Sinkevičius turėjo veiklos
„Facebook“ nuotr./Rimantas Sinkevičius turėjo veiklos

Beje, nors ministras formaliai sirgo, renginiai Jonavoje nebuvo išbraukti iš jo oficialios darbotvarkės.

„Facebook“ nuotr./Rimantas Sinkevičius turėjo veiklos
„Facebook“ nuotr./Rimantas Sinkevičius turėjo veiklos

Už simuliavimą gali netekti išmokų

„Sodros“ atstovas spaudai Rytas Stalnionis 15min nurodė, kad laikinojo nedarbingumo metu asmuo privalo vykdyti gydytojo nurodymus ir laikytis Elgesio taisyklių nedarbingumo metu, nepaisant, ar jis yra ministras, ar kasininkas.

Yra taisyklės nedarbingumo laikotarpio, kurių privalo laikytis visi piliečiai, pretenduojantys gauti išmokas, – sako R.Stalnionis.

Elgesio taisyklių nedarbingumo metu pažeidimais laikoma, kai laikinai nedarbingu pripažintas asmuo nesilaiko gydytojo nustatyto gydymo režimo, dirba, mokosi, keliauja, dalyvauja kultūros, sporto, pramoginiuose ar kituose renginiuose. Kitaip tariant elgiasi taip, kad jo veiksmai gali užtęsti laikinojo nedarbingumo trukmę.

„Yra taisyklės nedarbingumo laikotarpio, kurių privalo laikytis visi piliečiai, pretenduojantys gauti išmokas. Tos taisyklės neleidžia užsiimti veikla, nesuderinama su sveikimu ir su buvimu ligos režime“, – teigė R.Stalnionis.

Anot jo, tyrimas dėl ligos išmokų pagrįstumo pradedamas sulaukus pranešimų pasitikėjimo telefonais 1883 arba (8 5) 250 0883 arba kitais „Sodros“ informaciniais kanalais.

„Sodra“ sprendimą gali priimti tik dėl nedarbingumo išmokos skyrimo arba atsisakymo tai padaryti ir apie tokį sprendimą informuoja tik asmenį, kurio veiksmai nedarbingumo pažymėjimo galiojimo laikotarpiu yra tikrinami.

STT ataskaitą parengė anksčiau

Net, jei ministras ir būtų visą praėjusią savaitę gulėjęs lovoje ir gydęsis, tai vis tiek nebūtų atsakymas į klausimą, kodėl STT pateiktos informacijos jis neperskaitė anksčiau.

STT pažymą Vyriausybei pateikė ketvirtadienį, rugsėjo 15 dieną, prieš Vyriausybės posėdį. Jame R.Sinkevičius nedalyvavo, nes su partijos kolega Seimo nariu Artūru Skardžiumi viešėjo jo rinkimų apygardoje Šilutėje ir apžiūrinėjo asfaltuojamus žvyrkelius.

Penktadienį, rugsėjo 16 dieną, R.Sinkevičiui irgi atsirado svarbesnių darbų nei susipažinti su STT medžiaga.

Oficialioje ministro darbotvarkėje nurodyta, kad tądien R.Sinkevičius dalyvavo „Lietuvos pašto“ spaudos konferencijoje ir didžiausio pasaulyje „Lego“ laivo iškilmingo atidengimo ceremonijoje Vilniuje, Katedros aikštėje.

„Facebook“ nuotr./Rimantas Sinkevičius turėjo veiklos
„Facebook“ nuotr./Rimantas Sinkevičius turėjo veiklos

Todėl R.Sinkevičiaus frazę, kad su STT pažyma ministras negalėjo susipažinti dėl ligos, 15min vertina kaip neteisingą.

Greičiausiai ministras atidėti balsavimą dėl J.Miliaus atleidimo paprašė tik dėl to, kad socialdemokratai buvo susiskaičiavę, jog jiems nepakaks ministrų balsų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovą atleisti.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius