-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 08 /13:21

Algirdas Butkevičius: su konservatoriais nedirbsime, VAE nestatysime

Ketvirtadienį portalo 15min.lt tiesioginėje konferencijoje lankėsi premjeru pretenduojantis būti Seimo rinkimus laimėjusios Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

A.Butkevičius, reaguodamas į šio ryto premjero Andriaus Kubiliaus pasiūlymą sudaryti „vaivorykštės“ koaliciją sakė, kad, jo galva, koalicija su konservatoriais neįmanoma, nes rinkėjai rinkimuose atidavė balsus už socialdemokratus jau žinodami, kad jie ketina dirbti su „darbiečiais“ ir „tvarkiečiais“ ir pasisakydami prieš konservatorių vykdomą politiką.

„Mes vis dėlto esame nusprendę formuoti valdančiąją daugumą ir Vyriausybę iš šių trijų partijų”, – sakė A.Butkevičius.

Anot jo, neįmanomas ir mažumos Vyriausybės sudarymas.

„Mažumos Vyriausybės darbas būtų labai nesėkmingas esant tokiai ekonominei padėčiai, kokia yra išorėje, daugelyje euro zonos šalių, kur šiuo metu vyksta politinės ir ekonominės diskusijos, kaip šalims išbristi iš krizės. Manau, kad su mažumos Vyriausybe mes tikrai nuvarytume šalį į dar gilesnę ekonominę krizę“, – teigė A.Butkevičius.

Laukia KT sprendimo

LSDP pirmininkas teigė, kad jo susitikimai su prezidente Dalia Grybauskaite buvo draugiški. 

„Aš gerbiu jos poziciją, bet esu didžiausios Lietuvoje partijos vadovas ir, mano manymu,  mes šiuo metu jokiu būdu negalime dirbti su konservatoriais, nes rinkėjai nori kito požiūrio į valstybės valdymą ir nori pokyčių savo gyvenime“, – teigė A.Butkevičius.

Jis tikisi, kad Konstitucinis Teismas (KT) priims sprendimą nenaikinti rinkimų rezultatų, o tada iškart kitą dieną prezidentė pakvies LSDP pirmininką formuoti Vyriausybę. Tuo tarpu dabar, anot A.Butkevičiaus, prezidentė dar negali jam siūlyti formuoti Vyriausybės ir teikti dekreto dėl pirmojo naujo Seimo posėdžio sušaukimo.

Manau, kad per dešimt dienų po pirmojo naujo Seimo posėdžio D.Grybauskaitė kažką pakvies formuoti Vyriausybę, bet nesu tikras, kad ir mane.

„Manau, kad pokalbiai bus tęsiami, kai ji pateiks dekretą“, – sakė A.Butkevičius.

Tuo tarpu, jei KT nuspręs kitaip, A.Butkevičiaus teigimu, Lietuvos laukia politinė krizė.

„Jei KT priims sprendimą, kad rinkimai vyko neteisėtai, mes galime papulti į politinę krizę ir tie pokalbiai bus atidėti vėlesniam laikui po kitų rinkimų“, – sakė jis.

Paklaustas, kiek dar kartų ketina vaikščioti į susitikimus su prezidente, kuriuose jam taip ir nepasiūloma formuoti Vyriausybės, A.Butkevičius sakė pats pas valstybės vadovę nesiveržiąs.

„Aš tik dukart buvau. Dabar eisiu, kada pakvies. Aš nesu iš tų, kurie bėgioja ir veržiasi patys. Dabar tvarka turės būti tokia: pateiks dekretą dėl pirmojo Seimo posėdžio sušaukimo. Tam paskutinė diena – lapkričio 17. Po to Respublikos prezidentė per dešimt dienų turi pateikti ministro pirmininko kandidatūrą. Manau, kad per tas dešimt dienų kažką pakvies, bet nesu tikras, kad ir mane“, – sakė A.Butkevičius.  

Jei Vyriausybės formavimas užtruktų ir iki šių metų pabaigos, Seime nebūtų patvirtintas kitų metų valstybės biudžetas. Tokiu atveju, A.Butkevičiaus nuomone, suprastėtų Lietuvos galimybės skolintis.

Darbo partijoje yra specialistų

Klausiamas dėl Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho kapitalo kilmės ir teisėtumo, ypač, kai Energetikos ministerija atiteks būtent Darbo partijai, LSDP pirmininkas teigė, kad tai turi aiškintis teisėsauga, o ne politikai.

„Pirmiausia dėl jo kapitalo įsigijimo turėtų aiškintis VMI ir kitos institucijos. Kiek aš žinau, buvo teismai ir teisiniai galutiniai sprendimai parodė, kad jis teisėtai vykdė tą verslą“, – sakė A.Butkevičius.

Paklaustas, ar tiki, kad kaltinamieji Darbo partijos byloje, nors juos pačius asmeniškai ir pavyko nustumti nuo valdžios, nedarys įtakos kitiems šios partijos atstovams Vyriausybėje, A.Butkevičius sakė, kad ministrai bus atskaitingi Vyriausybei, o ne jas delegavusioms partijoms.

„Ministras kartą per ketvirtį atsiskaitys vėl atkurtam Vyriausybės Strateginio planavimo komitetui. Taip pasimatys kiekvieno ministro ir jo komandos gebėjimai“, – sakė jis.

Be to, pasak A.Butkevičiaus, visiems Darbo partijos politikams uždrausti dalyvauti valstybės valdyme dėl partijai pateiktų kaltinimų sukčiavimu, būtų neteisinga. 

„Mano pozicija yra tokia: jei jau nusikalto, tai jis turi būti teisiamas ir, jei tai įrodyta, kitur, o ne Seime”, – sakė jis.

Paklaustas, ar į Vyriausybę įsileis teistus asmenis, pavyzdžiui, „Tvarkos ir teisingumo" atstovą Valentiną Mazuronį, A.Butkevičius sakė, kad koaliciją sudarančios partijos pačios renkasi, ką deleguoti į ministrų postus. Tiesa, jis pažymėjo, kad lemiamos reikšmės turės ir premjeras.

„Turiu pasakyti, kad mes koalicijoje sutarėme, kad partija deleguos, bet jei ministrui pirmininkui ši kandidatūra netiks, deleguos kitą. Dar yra paskutinis prezidentės žodis“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie užsienio politiką, A.Butkevičius atsisakė įvertinti prezidentės apsisprendimą nevykti į Lenkiją. Tačiau, pasak jo, Lietuvos santykiai su kaimyninėmis šalimis yra įtempti.

Be to, pats A.Butkevičius teigė jau sulaukęs Lenkijos kvietimo apsilankyti Seinuose. Lenkiją ir Latviją A.Butkevičius, jei taptų premjeru, aplankytų pirmiausia.

„Gazprom“ – ne baubas

Į premjerus besitaikantis A.Butkevičius teigė, kad viena iš pirmųjų naujos Vyriausybės užduočių būtų derybos dėl pigesnių dujų su Rusijos įmone „Gazprom“

„Dėl „Gazprom“, mes neretai piešiame kai kurias kompanijas kaip baubus, o paskui Lietuvos gyventojai moka didelius pinigus už šilumos energiją. Tą padarė ponas Andrius Kubilius, būdamas ministru pirmininku. Jis nesprendė klausimų, kaip sumažinti šilumos kainas, nesudarė tarpvyriausybinės darbo grupės šitų problemų aiškinimuisi, tačiau rodė didžiulę aroganciją“, – sakė A.Butkevičius.

Jei mūsų delegacijai pavyktų kainas sumažinti, pavyzdžiui, sutarti su „Gazprom“ dėl kainų sumažinimo iki Latvijos ir Estijos lygio, manau, būtų pasiekimas

„Neturiu jokių sąsajų su niekuo: nei su Lietuvos, nei su Rusijos kompanijomis. Esu politikas laisvas ir nesuvaržytas. Man rūpi tik Lietuvos žmonės, man rūpi, kaip artimiausiu metu būtų galima sumažinti šilumos kainą. Jei mūsų delegacijai pavyktų jas sumažinti, pavyzdžiui, sutarti su „Gazprom“ dėl kainų sumažinimo iki Latvijos ir Estijos lygio, manau, būtų pasiekimas. Parodytume, kad Vyriausybė dirba žmonėms, o ne kuria teorijas, kurios naudingos karui“, – pridūrė jis.

Argumentais derybose su „Gazprom“ A.Butkevičius įvardijo jų poreikį tranzitui per Lietuvą.

„Mes turime nemažai argumentų. Mūsų kelių infrastruktūra turi bendrą ryšį su Rusija, kaip tranzitas į Kaliningrado sritį, geležinkelių tarifų politika, vežant krovinius per Lietuvą į Rusiją, leidimai į trečias šalis automobilių vežėjams“, – vardijo politikas.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad su įmone „Gazprom“ bus deramasi taip, lyg ji būtų Rusijos valstybė, A.Butkevičius atsakė, kad taip.

„Mes anksčiau taip ir darydavome“, – sakė jis.

Paklaustas, ar ketina tęsti teismus su „Gazprom“, kuriuos pradėjo ši Vyriausybė, A.Butkevičius sakė tai nuspręsiąs tik pasitaręs su ekspertais.

„Pirmiausiai turėčiau susipažinti su visa medžiaga, kuri pateikta arbitražui. Sukviesčiau tarptautinės teisės specialistus ir paprašyčiau, kad jie pateiktų per kuo trumpesnį laiką savo išvadą, ar Lietuva kreipėsi dėl to, kad šaliai tikrai padaryta žala, ar dėl to, kad toliau būtų kovojama su „Gazprom“. Tai blogina Lietuvos gyventojų situaciją, naudojant šilumą. Kitas galimas variantas yra ieškoti kompromisų vardan Lietuvos, nepatiriant nuostolių. Taip, kad ir viena, ir kita pusė nusileistų", – kalbėjo LSDP pirmininkas.

VAE nestatys

Pasak A.Butkevičiaus, artimiausiu metu Seimui bus teikiamas dokumentas, kad Visagino elektrinė Lietuvoje nebūtų statoma.

„Žmonės per referendumą išsakė savo pageidavimus ir aš vykdysiu žmonių valią. Artimiausiu metu Seime turės būti paruoštas teisės aktas, kuriam mes pritarsime, kad Visagino atominė elektrinė nebūtų statoma. Po kurio laiko gali būti licencijuoti reaktoriai JAV, jie gali būti statomi ir Elektrėnuose, ten, kur elektros tinklų infrastruktūra išplėtota. Mes nesame prieš atominę energetiką“, – pabrėžė A.Butkevičius.

Atsakydamas, kodėl pastaruoju metu nuolat keičia savo nuomonę dėl AE, Vyriausybės sudėties ir kitais klausimais, A.Butkevičius sakė to nedarantis.

„Nuomonės nekeičiu ir nekeičiau. Jei kalbėtume apie AE, buvo aiškiai pasakyta, kad mes pasisakome už atominę energetiką, bet mes esame prieš šitą atominės elektrinės projektą. Kai kurie žmonės išgirsta gal paviršutiniškai. Gal man reikia kai kada daryti pauzes tarp sakinių. Tai aš galėčiau sau nebent tokią kaltę prisiimti, nes aš kai kada kalbu greitakalbe“, – teigė A.Butkevičius.

MMA didės iki 1000 litų

A.Butkevičius tebesilaiko nuomonės, kad minimalus mėnesio atlyginimas (MMA) nuo sausio mėnesio gali būti didinama tik iki 1000, o ne 1100 litų, kaip pageidauja Darbo partija. Be to, nuo sausio ketinama mažinti PVM šviežiai ir atšaldytai mėsai.

Nuomonės nekeičiu ir nekeičiau. Gal man reikia kai kada daryti pauzes tarp sakinių. Tai aš galėčiau sau nebent tokią kaltę prisiimti, nes aš kai kada kalbu greitakalbe.

Tuo tarpu visi kiti mokesčių pakeitimai, anot pretendento į premjerus, bus daromi per pirmąjį 2013 m. pusmetį, atsižvelgiant į ekspertų pasiūlymus.

Pasak jo, šiuo metu yra susitikinėjama su Lietuvos pramonininkų konfederacijos atstovais ir ateities sprendimai derinami su jais.

„Mes puikiai žinome, kad MMA didinimas turi būti suderintas su verslo konfederacija, profsąjungomis – Trišale taryba. MMA didinama tikrai bus, bet turėsime pasverti ir visus pliusus bei minusus“, – aiškino A.Butkevičius.

Kalbėdamas apie progresinių mokesčių įvedimą, A.Butkevičius sakė, kad juos numatantis įstatymas bus pateiktas iki kitų metų liepos mėnesio.

Be to, LSDP pirmininkas teigė, kad artimiausiu metu bus pradėti didinti teisėsaugos sistemos darbuotojų, kurie šiuo metu uždirba santykinai mažiausiai, atlyginimai. Pavyzdžiu pretendentas į premjerus paminėjo paprastus policininkus. 

Paklaustas, kur ras pinigų algoms didinti, A.Butkevičius nurodė, kad kitąmet „augs ekonomika, o šešėlis mažės".

Kovodama su šešėline ekonomika formuojama koalicija, anot LSDP pirmininko, yra numačiusi apriboti atsiskaitymus grynaisiais pinigais tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims.

Lietuvos pašto neprivatizuos

Paklaustas, kokią mato Lietuvos pašto ateitį, pretendentas į premjerus teigė, kad norėtų, jog šis pakeistų mažuose miesteliuose užsidariusius „Snoro" filialus.

„Turiu pasakyti, kad paštas tikrai nebus privatizuojamas, bus stengiamasi, kad jis galėtų išlikti, bet jis turėtų teikti kuo daugiau finansinių paslaugų žmonėms, nes kai kuriuose miesteliuose, gyvenvietėse, kur anksčiau buvo snoriukai, jie yra užsidarę. Čia yra tuštuma mažmeninėje bankininkystėje. Manau, kad Lietuvos paštas gali šitą rinką užimti“, – teigė A.Butkevičius.

Paklaustas, ar tai galėtų būti nacionalinio komercinio banko, kurį kurti pageidauja „tvarkiečiai" pradžia, A.Butkevičius atsakė, kad nebūtinai.

Konferencija baigėsi.

VIDEO: 15min konferencija su Algirdu Butkevičiumi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius