Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 29

Tik du Lietuvos atstovai naujojoje ES diplomatinėje tarnyboje yra normali tendencija, sako ministras A.Ažubalis

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis teigia nematantis reikalo liūdėti, kad Lietuva po Lisabonos sutarties įsigaliojimo sukurtoje naujojoje Europos Sąjungos Išorės santykių tarnyboje kol kas turi du atstovus.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak A.Ažubalio, turint omenyje, kad ši tarnyba dar formuojama, toks Lietuvos atstovų skaičius joje yra „normali tendencija“.

Tarptautinėje žiniasklaidoje pastaruoju metu pasirodė pranešimai, kad Vidurio ir Rytų Europos šalys ES diplomatinėje tarnyboje yra atstovaujamos itin menkai. Pavyzdžiui, 10,8 mln gyventojų turinti Belgija turi 15 atstovų ES ambasadorių postuose, o Lenkija su 38 mln. gyventojų – nė vieno.

„Dabar mes naujojoje Išorės veiksmų tarnyboje turime du atstovus, skaičiuojant pagal gyventojų skaičių mes turėtume turėti tris arba keturis“, – BNS sakė A.Ažubalis.

Lietuvai ES Išorės santykių tarnyboje atstovauja Bendrijos misijos Afganistane vadovas Vygaudas Ušackas.Lietuvai ES Išorės santykių tarnyboje atstovauja Bendrijos misijos Afganistane vadovas Vygaudas Ušackas. Dar vienas diplomatas dirba žemesnėse pareigose, kurios, pasak A.Ažubalio, nesulaukia žiniasklaidos dėmesio.

„Bet, žinoma, niekada nėra per mažai turėti savų atstovų. Pastaruoju metu vyko konkursai į 32 vietas, kandidatavo 4 mūsų diplomatai. Jie pateko į antrą turą, į trečiąjį nebepateko. Bet faktas, kad mes pradėjome tai daryti. Užsienio reikalų ministerijoje sudaryta darbo su kandidatavimu į tarptautines organizacijas grupė, kuriai vadovauja kancleris Kęstutis Jankauskas“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, gali atrodyti „klaikiai“ matant, kad aukščiausiuose 115 ambasadorių postų yra tik du Vidurio ar Rytų europiečiai – vengras ir lietuvis. Tačiau URM vadovas pabrėžė, kad naujoji tarnyba kol kas tik formuojama ir nuo jos įkūrimo keitėsi kiek daugiau nei 30 ES ambasadorių.

„Tai tik prasidėjo, ir Lietuva turi du atstovus, ko neturi mūsų kaimynai. Tendencija yra normali, nėra nei kuo labai džiaugtis, nei liūdėti. Tarnyba bus kuriama ilgą laiką ir, pavyzdžiui, geografinis balansas turi būti, bet tai neįvyks per vieną dieną, kaip ir ambasadorių rotacija“, – aiškino A.Ažubalis.

„Tai yra ilgas procesas, tai gali užtrukti ir dvejus, ir trejus metus. Negali paimti ir staiga atleisti iki tol dirbusio žmogaus. Per metus sukurti tarnybą yra unikalus dalykas. Jei metų pabaigoje galėsime sakyti, kad tarnyba veikia, manysiu, kad labai daug ir labai greit pasiekta“, – sakė A.Ažubalis.

Kartu jis pabrėžė esantis „šiek tiek ir egoistas“, nes siūlant geriausius žmones į europinę tarnybą, „silpniname mūsų pajėgumus“.

„Lietuvos interesai neapsiriboja tik Europos Sąjunga. Yra dvišaliai santykiai, santykiai Rytuose, su kaimynais, trečiosiomis valstybėmis. Bet, aišku, ministerija tą skatina, palaiko, remia visus tuos, kurie bando kandidatuoti. Aš suprantu, kad žmogus dirbantis Išorės veiksmų tarnybai Lietuvai irgi gali atnešti nemažai naudos“, – teigė URM vadovas.

2009 metų gruodį įsigaliojus Lisabonos sutarčiai sukurta ES Išorės veiksmų tarnyba Bendrijoje atlieka Užsienio reikalų ministerijos ir diplomatinio korpuso funkcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius