-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 11 26

Tikrasis Kremliaus taikinys – ne D.Grybauskaitė, o VSD: elitinė prostitutė teigia VSD nurodymu kompromitavusi įtakingiausius Lietuvos politikus bei verslininkus

Skandalą sukėlusioje slaptoje Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymoje surašyti perspėjimai apie Rusijos rengiamą informacinę ataką prieš Lietuvą ir prezidentę Dalią Grybauskaitę pasitvirtino tik iš dalies. Rusija smogė, bet jos taikiniu tapo ne prezidentė, o VSD. Buvusi prostitutė liudija, kad buvo užverbuota VSD agentų, kurie jai liepė rinkti kompromituojančią informaciją apie Lietuvos vadovus, Seimo narius bei stambiausius verslininkus. VSD taip pat kaltinamas tapęs priedanga narkotikų mafijai.
Prostitutė Irina, VSD skandalas
Prostitutė Irina tikina buvusi užverbuota VSD ir rinkusi kompromituojančią informaciją apie Lietuvos politikus bei verslininkus.

Pirmadienį, lapkričio 25 d., per Rusijos NTV (Lietuvoje transliuojamą NTV MIR pavadinimu) kanalą, kuris kontroliuojamas su Kremliumi artimai susijusių žmonių, buvo parodyta laida „Ypatingas įvykis. Tyrimas". Šioje laidoje buvusi prostitutė kaltina Lietuvos VSD rinkus kompromituojančią informaciją apie Lietuvos vadovus bei verslininkus. Tiesa, jos žinios – dešimties metų senumo, tačiau VSD kaltinamas ir kitais nusikaltimais, kurie vyko visai neseniai.

Prostitutė buvo užverbuota prieš 10 metų

Laidoje „Ypatingas įvykis. Tyrimas“ parodytas skandalingas reportažas pavadintas „Agentas pagal iškvietimą“.

Irinos vardu prisistačiusi moteris sutiko duoti interviu tik su sąlyga, kad bus pakeista jos išvaizda, nes ji baiminasi, kad ją pažins jos seni pažįstami iš Lietuvos specialiųjų tarnybų. Irina tvirtina jų bijanti.

Laidoje Irina pasakoja, kad viskas prasidėjo prieš 10 metų. Ji iš gimtojo Kaliningrado išvyko uždarbiauti į Lietuvą. Kurį laiką prekiavo turguje, bet neilgai, nes prostitucija pasirodė esanti daug pelningesnis verslas.

Tačiau vieną dieną ją aplankė nepažįstami vyrai ir apkaltino pažeidus Lietuvos įstatymus. Pasak laidos vedėjo, šie policininkai su Irina bendravo įtartinai ilgai, juos domino viskas – jie moters klausinėjo apie šeimą, apie aplinkybes, privertusias ją atvažiuoti į Lietuvą, apie pažintis, apie žmones, kurie jai padeda.

Po mėnesio du civiliai apsirengę vyrai vėl pasirodė ir tiesiai pareiškė, kad gali sutvarkyti Irinos problemas, bet gali ir pasirūpinti, kad ji būtų griežtai nubausta – deportuota ir šalies ar pasodinta į kalėjimą. Jie moteriai siūlė rinktis – bausmė arba bendradarbiavimas. „Su kuo reikia bendradarbiauti, aš net neįsivaizdavau“, – tikina Irina.

Prostitutė ėmė slapstytis, bet po mėnesio ją vėl surado ir privertė pasirašyti sutikimą bendradarbiauti. „Kai trečią kartą jie atėjo, prisistatė, kad yra Valstybės saugumo departamento darbuotojai“, – pasakoja Irina.

„Pas mane atėjo Renatas Petkus ir Mindaugas Jackevičius“, – sako ji.

Laidos vedėjas tikina, kad  M.Jackevičius su diplomatine priedanga vėliau dirbo Lietuvos konsulate Kaliningrade, ten jo karjera ir baigėsi, kai jį sugavo girtą ir be vairuotojo pažymėjimo vairuojant automobilį (toks įvykis iš tiesų nutiko 2009 m. gegužę, – red. past.). Pasak laidos vedėjo, R.Petkus tuo tarpu padarė gerą karjerą ir dabar vadovauja Lietuvos kontržvalgybai (R.Petkus dabar yra VSD Kontržvalgybos valdybos viršininkas, – red. past.).

„Pas mane atėjo Renatas Petkus ir Mindaugas Jackevičius“, – sako prostitutė Irina.

R.Petkus ir M.Jackevičius užverbuotai prostitutei paaiškino, ką ji turės daryti. „Aš turėjau pasakoti apie savo pažintis su žinomais žmonėmis, politikais, verslininkais, Rusijos kariškiais“, – teigia Irina.

Rengė kaip tikrą šnipę

Irinos parengimas darbui truko kelis mėnesius. Ją aprūpino specialia šnipinėjimo literatūra ir net sovietinių perbėgėlių memuarais, kad praplėstų jos akiratį. „Kuratoriai man liepė atkreipti dėmesį į knygą „Akvariumas“ (sovietmečiu į Vakarus pabėgusio Rusijos žvalgo, kuris Viktoro Suvorovo slapyvardžiu rašo Rusijos specialiųjų tarnybų veiklos metodus demaskuojančias knygas, kūrinys, – red. past.), kurioje rašoma, kad žmones, kurie nenaudingi arba elgiasi netinkamai, sudegina krematoriumuose“, – teigia Irina.

Irina perėjo ir fizinio pasirengimo etapą. Ji pasakoja, kad ją mokė sekti, pastebėti seklius, šokti iš traukinio, orientuotis nežinomoje vietovėje. Užsiėmimai esą vyko net kanalizacijos šuliniuose ir trasose. „M.Jackevičius ir R.Petkus pasakojo, kad požeminėmis kanalizacijos trasomis galima pabėgti nuo persekiotojų, kai iškyla grėsmė“, – teigia moteris.

Iš pradžių neva planuota, kad Irina dirbs Rusijoje, Kaliningrade. Bet vėliau kuratorių planai pasikeitė – jie ėmė naudoti Iriną rinkti kompromituojančią informaciją apie Lietuvos piliečius. Kodėl planai pasikeitė, neaišku, gal R.Petkus nutarė tapti Lietuvos politinio elito pilkuoju kardinolu, svarsto laidos vedėjas.

Prostitutė VSD darbuotojams smogė iš peties

Darbo schema buvo nesudėtinga. R.Petkaus ir M.Jackevičiaus reikalavimu, Irina susipažindavo su vyriškiais. Jos klientais tapdavo patys įvairiausi žmonės: „Jie man sakė, kad juos gali dominti bet kas – traktorininkas, santechnikas, jeigu jie yra žinomų politikų ar verslininkų giminaičiai ar draugai.“

Kartą Irinos paprašė sudaryti draugiją vienam žinomam asmeniui. Vėliau paaiškėjo, kad susidomėjimo objektu tapo, pasak laidos vedėjo, tuo metu įtakingas Lietuvos politikas, Lietuvos valstybinio žuvivaisos ir žuvininkystės tyrimų centro vadovas Povilas Kindurys. „Mano pareiga buvo klausytis jo girtų šnekų, – tikina prostitutė Irina. – O apie jį man sakė, kad jis rengiasi išvažiuoti iš Lietuvos, kad yra nepatenkintas valdžia ir kad kažką yra pasirengęs dėl to daryti“, – tikino prostitutė.

Išgertuves su Lietuvos verslininkais ir politikais R.Petkus ir M.Jackevičius esą dosniai apmokėdavo. Vidutiniškai po tūkstantį dolerių. Už tai paimdavo raštelius.

Laidos vedėjas pasakoja, kad kartą naktį R.Petkus pats Iriną nuvežė į vieną susitikimą. „Mes užėjome į butą, kur buvo trys žmonės – du vyrai ir moteris iš Krašto apsaugos ministerijos bei dar vienas VSD pareigūnas. Jie buvo labai girti“, – tikina moteris.

Anot laidos vedėjo, R.Petkus pasiūlė kompanijai pagyvinti linksmybes ir išsitraukė savo butelį. Kai jie išgėrė, buto svečiai užmigo. Pasak Irinos, R.Petkus ir jo kolega iš VSD užmigusiai moteriai ėmė daryti labai keistus dalykus: „Moterį nurengė. Jie miegančiai girtai moteriai ant jautriausių vietų pribarstė aštrių pipirų, nufotografavo, pasijuokė, kad kai prabus, ji labai kankinsis, ir vėl ją aprengė“. Irina teigė bandžiusi protestuoti, bet R.Petkus neva jai pareiškė, kad tai ne girtos patyčios, o speciali valstybinės reikšmės operacija. Esą moteris dirba Krašto apsaugos ministerijoje ir labai negražiai elgiasi. Pareiškė, esą jei ji ir toliau nesileis kontroliuojama, ne tik ji, bet ir kiti sužinos, kas su ja vyko.

Pasak laidos vedėjo, netrukus ir pats R.Petkus tapo nebekontroliuojamas ir su savo užverbuota prostitute pasielgė taip, kaip negalima pagal jokias instrukcijas. „Jis buvo išgėręs ir tikriausiai matė, kad ir aš jam neabejinga“, – tikino prostitutė. Romanas su R.Petkumi neva buvo karštas, bet trumpas.

Kompromituojančios informacijos šaltiniai – asmeniniai vairuotojai?

O štai kita Irinos meilės istorija, pasak laidos vedėjo tęsėsi keletą metų. Ji tikina bendravusi su Rimu Tvarijonu, asmeniniu tuomečio prezidento Algirdo Brazausko antrosios žmonos Kristinos Brazauskienės vairuotoju. „Rimas Tvarijonas buvo mano meilužis. Šis žmogus buvo vedęs, bet su manimi praleisdavo pusę savo laisvalaikio“, – tikina prostitutė.

brazauskai
Prostitutė tikina, kad Brazauskų šeimą šnipinėjo prezidento žmonos vairuotojas.

Jie susipažino tarsi atsitiktinai. Irina į sauną atvežė prostitutes, o jis esą – Lietuvos valdininkus. Ir tik po keleto metų Irina sužinojo, kad jų romanas, kaip ji tikina, prasidėjo jos kuratorių iš VSD iniciatyva, o Rimas, pasak laidos vedėjo, buvo VSD agentas.

Prostitutė tikina bendravusi su asmeniniu tuomečio prezidento Algirdo Brazausko antrosios žmonos Kristinos Brazauskienės vairuotoju, kuris neva šnipinėjo prezidento šeimą.

Irina spėja, kad taip buvo bandoma ją kontroliuoti. Vėliau Irina sužinojo, kad Lietuvos specialiųjų tarnybų prašymu Rimas prižiūrėjo ne tik ją, bet ir savo šeimininkę Kristiną Brazauskienę. Dar daugiau – laidoje teigiama, kad jis su K.Brazauskiene palaikė ne tik tarnybinius ryšius. „Todėl, kad jis ją visuomet vežiojo. O tai idealiausia su vairuotoju, kuris visada pasitempęs, nusiskutęs, blaivus“, – teigia prostitutė Irina.

Prostitutė tikina savo kuratorių reikalavimu užmezgusi  romaną ir su vyriškiu vardu Vydas. Jis neva buvo asmeninis buvusios Lietuvos premjerės Kazimiros Prunskienės vairuotojas. „Man pasakė, kur ir kaip su juo susipažinti ir kada nutraukti santykius“, – tikina Irina.

Pasak laidos vedėjo, Vydas Lietuvos VSD tapo pačiu vertingiausiu šaltiniu, teikiančiu informaciją apie asmeninį buvusios premjerės ir tuo metu įtakingos politikės, net kandidatės į prezidentus K.Prunskienės asmeninį gyvenimą. Prostitutė Irina tikino, kad vairuotoją ir ekspremjerę siejo ne tik darbo santykiai. „Aš bendravau su šiuo žmogumi gal tris mėnesius. Mes susitikdavome jo namuose, pirtyje, buvome meilužiai“, – tikina ji. Pasak laidos vedėjo, Vydas Irinai kaip paslaptį papasakodavo visas smulkmenas apie susitikimus su savo viršininke, o Irina viską perpasakodavo savo kuratoriams iš VSD. Gerai informuoti laidos kūrėjai tikriausiai žino, kad K.Prunskienė jau senokai nedalyvauja Lietuvos politiniame gyvenime ir bando atsigauti po itin sunkios ligos, bet vis tiek prostitutės lūpomis apie ekspremjerę pažeria nemalonios informacijos.

prunskiene
Laidoje apjuodinta ir sunkiai serganti ekspremjerė K.Prunskienė.

Pasak laidos vedėjo, tai ne vieninteliai atvejai, kai VSD šnipinėjo aukščiausius šalies pareigūnus. Primenama, kad 2003 m. VSD gavo kompromituojančios informacijos apie kitą prezidentą – Rolandą Paksą. Pasak laidos vedėjo, nepaisant to, jog galiausiai R.Paksas buvo pripažintas nekaltu, svarbiausias tikslas buvo pasiektas.

„Lietuvos VSD tuo metu atliko operatyvinę operaciją prieš Lietuvos prezidentą, kuris dėl šio skandalo buvo priverstas atsistatydinti (R.Paksas buvo priverstas pasitraukti po apkaltos, – red. past.)“, – tikina Igoris Korotčenko, vyriausiasis žurnalo „Nacionalinė gynyba“ redaktorius.

Pasak Irinos, jos kuratorius domino kompromituojanti informacija ne tik apie politikus bei valdininkus, bet ir apie stambius verslininkus. Kartą R.Petkus ir M.Jackevičius Iriną esą suvedė su verslininku vardu Julius. „Tai žmogus, kuris priklauso pačių turtingiausių Lietuvos verslininkų dešimtukui“, – tikina Irina. Jos prašė su verslininku elgtis labai atsargiai, kad jam nekiltų jokių įtarimų. Anot Irinos, verslininko VSD darbuotojai ne tik bijojo, bet net prašė jo nieko neklausinėti, tik klausyti.

Pasak laidos vedėjo, Julius buvo vienas iš didžiausių Lietuvos mecenatų, Maltos ordino narys. Jie susitikinėjo pusantrų metų, bet galiausiai Julius ėmė kažką įtarti. „Jis pasakė, kad man nėra nieko švento, todėl jis mane meta“, – sakė Irina.

Prostitutė mėgaujasi šokiruojančiomis detalėmis

Laikui bėgant Irina tapo vadinamąja motuše, eskorto merginų (elitinių prostitučių) firmos vadove. Kuratoriai ją esą aprūpindavo slaptomis kameromis, o ji siuntė merginas pas klientus.

R.Petkų ir M.Jackevičių itin domino nufilmuotos labai atviros scenos su Seimo nariais. „Jiems buvo įdomu, kas iš Seimo narių užsakinėja prostitutes, kaip su jomis elgiasi“, – pasakoja moteris. Irinos teigimu, jos prostitučių paslaugomis naudojosi daugelis Lietuvos parlamentarų. „Visi, kuriuos tik aš žinau. Aš nežinau jų vardų, bet esu mačiusi jų nuotraukas laikraščiuose, per televiziją ir atveždavau jiems merginas“, – sako Irina.

„Vienas girtas Seimo narys nutarė visų akivaizdoje atsisėsti ant šampano butelio... Tai nufilmuota ir užfiksuota visų, kurie ten buvo“, – intriguoja prostitutė.

„Jiems buvo įdomu, kas iš Seimo narių užsakinėja prostitutes, kaip su jomis elgiasi“, – pasakoja moteris.

Pasak laidos vedėjo, taip sukompromituotas žmogus tampa pažeidžiamas ir padarys bet ką, kad paslaptį išsaugotų.

VSD taikiniu, pasak laidos vedėjo, tapo Tomas Grybas, diplomatas, tuomečio aukšto Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pareigūno sūnus.

„Man tiesiog pasakė, kur ir kada jis pietauja, kad aš ateičiau ir su juo susipažinčiau“, – teigia Irina. Lietuvos ambasados Latvijoje pirmasis sekretorius T.Grybas, pasak laidos vedėjo, pagarsėjo tuo, kad netoli Pasvalio padarė avariją. Policininkai vėliau tikino, kad sudaužytoje mašinoje buvo nugertas butelis, o vairuotojas vos laikėsi ant kojų (2000 m. liepą tokia avarija ir tokie policininkų liudijimai iš tiesų buvo, – red. past.).

Pasak Irinos, susipažinusi su T.Grybu ji suprato, kad jis gali padaryti bet ką. „Jis kvietėsi prostitutes, darė ištvirkėliškus veiksmus, vertė jas paskui jį bėgioti zuikučio kostiumais, mušė jas savo lytiniu organu. Šį girtuoklį ir iškrypėlį žinojo visi, tad jį išprovokuoti ir sukompromituoti buvo galima kiekviename žingsnyje“, – teigia prostitutė.

Pasak laidos vedėjo, jauną diplomatą kompromituojančią informaciją VSD darbuotojai rinko keletą mėnesių. Bet vėliau paaiškėjo, kad tikrasis jų taikinys buvo Grybas vyresnysis, tuo metu aukštas Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas. Kuo jis parūpo VSD, nutylima.

VSD lyginamas net su gestapu

Laidos vedėjas primena, kad prostitučių ir seksualinių agentų paslaugomis itin mėgo naudotis sovietinės Vokietijos slaptoji tarnyba „Stasi“ bei nacistinės Vokietijos slaptosios tarnybos. Jis klausia, kodėl tuo užsiima tarsi demokratinės šalies, ES narės Lietuvos slaptosios tarnybos?

„Tai gali nutikti tik tokioje šalyje, kurios demokratija netvirta, o jos specialiosios tarnybos ne itin patyrusios. Baltijos šalių specialiosios tarnybos tuo itin aktyviai užsiima ir iš esmės virsta slaptąja policija“, – tikina I.Korotčenko, vyriausiasis žurnalo „Nacionalinė gynyba“ redaktorius.

Lietuvos saugumas kaltinamas pagalba tarptautinei narkomafijai

Laidoje pristatomas šiuo metu suimtas asmuo (jis neįvardijamas, jo veidas nerodomas, – red. past.), neva užsiėmęs sintetinių narkotikų gamyba bei prekyba. Jis esą dar neseniai Lietuvoje veikusioms pogrindinėms laboratorijoms, gaminusioms amfetaminą, tiekė narkotines žaliavas.

„Po Sovietų Sąjungos subyrėjimo Kaune liko chemijos institutas. Kriminalinis pasaulis į jį infiltravo savo specialistus, kurie vėliau Lietuvoje sukūrė ištisą pogrindinių narkotikų gamybos laboratorijų tinklą“, – tikina šis laidos pašnekovas.

uzdengtas
Narkomafijos atstovu pristatytas neįvardytas asmuo tikina, kad VSD agentai kontroliuoja narkotikų verslą.

Lietuvos specialiosios tarnybos, pasak laidos vedėjo, žinojo, kad Lietuva tapu vienu svarbiausių pogrindinių amfetamino gamybos centrų, bet nieko nedarė. Kodėl? „Jie (narkotikus gaminantys nusikaltėliai, – red. past.) paprastai turi buvusių VSD darbuotojų „stogą“, – sako neįvardytas asmuo.

Pasak jo, buvę VSD darbuotojai narkotikų prekeiviams primygtinai nurodė nepardavinėti jų Lietuvoje, tad jie buvo gabenami į kitas šalis – Skandinaviją, Vokietiją, Rusiją. Pasak laidos pašnekovo, buvę ir esami VSD darbuotojai kontroliavo ne tik amfetamino gamybą Lietuvoje, bet ir jo eksporto kanalus į kitas šalis (2013 m. lapkričio pradžioje Lietuvos ir Rusijos teisėsaugininkai pranešė apie sėkmingą bendrą operaciją, per kurią buvo demaskuotas apie dešimtmetį veikęs tarptautinis nusikaltėlių tinklas. Jo nariai Rusijoje gaudavo narkotikų žaliavas, iš kurių Lietuvoje buvo gaminamas amfetaminas ir gabenamas į Vakarų Europos šalis. Nusikaltėlių pajamos siekia apie 4 milijardus litų. Iš Lietuvos šį verslą kontroliavo „Agurkinių“ gauja, – red. past.).

Pasak laidos pašnekovo, buvę ir esami VSD darbuotojai kontroliavo ne tik amfetamino gamybą Lietuvoje, bet ir jo eksporto kanalus į kitas šalis.

Pasak laidos pašnekovo, per Lietuvą buvo vežamas ir kokainas. Nedidelės partijos su VSD žinia buvo konfiskuojamos, o pagrindinės sėkmingai pasiekdavo adresatus.

Irinos legenda: VSD mane paliko likimo valiai, todėl keršiju

Pasak laidos vedėjo, Irina su VSD bendradarbiavo apie 4 metus. Po to ji ištekėjo už lietuvio, išvažiavo į Norvegiją, o galiausiai grįžo į Kaliningradą.

Neseniai ji patyrė finansinių problemų ir pagalbos esą kreipėsi pas savo seną pažįstamą R.Petkų. Jis šiuo metu vadovauja Lietuvos kontržvalgybai. Tačiau R.Petkus, pasak laidos vedėjo, atsisakė padėti savo buvusiai agentei. Jis atsiuntė kažkokį Edmundą, kuris viešbučio numeryje Iriną neva privertė išsirengti nuogai ir prigrasino, kad jei ji dar kartą pasirodys Lietuvoje ar kam nors papasakos apie savo praeitį, bus blogai.

Tai – tikroji ataka, apie kurią įspėjo VSD?

Pasak laidos vedėjo, tai klaida, nes su agentais, kad ir buvusiais, taip nesielgiama. Laidos vedėjas spėlioja, kad VSD bandymai rinkti kompromituojančią informaciją apie tuomečius Lietuvos vadovus, Seimo narius, stambiausius verslininkus gali būti lemti ne tik rūpinantis šalies saugumu. Užsakovai gali būti ir kiti. Laidos vedėjas primena, kad R.Petkus spaudoje siejamas su į Rusiją pabėgusiu bankrutavusio Ūkio banko savininku Vladimiru Romanovu.

Laidoje primenama, kad spauda išplatino VSD pažymą, kad Rusija rengia informacinę ataką prieš Lietuvos valstybę, politikus ir prezidentę Dalią Grybauskaitę. „Tikriausiai VSD žino, kas gali būti paskelbta, ir iš anksto Rusijos žiniasklaidos priemones apkaltino dezinformacija. Kaip sakoma, geriausia gynyba – puolimas“, – teigia laidos vedėjas ir siūlo Lietuvai vis dėlto patikrinti laidoje paskelbtus faktus, jei norima ištirti specialiųjų tarnybų nusikaltimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius