Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 23

Tikrasis „tvarkiečių“ veidas: jei partijos nariai sulaukė įtarimų – pakeisim įstatymus

Į „Tvarkos ir teisingumo“ frakciją prieš pusmetį perbėgęs su „Drąsos keliu“ į Seimą išrinktas Valdas Vasiliauskas netruko pademonstruoti lojalumo naujiems kolegoms. Praėjus vos mėnesiui po to, kai „tvarkiečiams“ Algimantui Juocevičiui ir Ervinui Raistenskiui ir į Vilniaus merus partijos lyderio Rolando Pakso stumtam prodiuseriui Rolandui Skaisgiriui pateikti įtarimai dėl prekybos poveikiu stambiu mastu, V.Vasiliauskas pasiūlė keisti Baudžiamąjį kodeksą ir prekybą poveikiu iš nusikaltimų sąrašo visai išbraukti.
Valdas Vasiliauskas
Valdas Vasiliauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pagal pataisas, straipsnis „Prekyba poveikiu“ keičiamas į „Tarpininko kyšininkavimą“, o pagal jį nebūtų baudžiamas asmuo, kuris tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti kyšį, ir liktų tik bausmė už patį kyšio davimą.

Taip pat parlamentaras siūlo švelninti bausmes tarpininko kyšininkavimo atveju davus ar paėmus didelės vertės – daugiau nei 32 tūkst. litų – kyšį. Šiuo metu už tai baudžiama laisvės atėmimu iki septynerių metų.

Dar V.Vasiliauskas už tarpininkavimą kyšininkaujant siūlo nebausti juridinių asmenų, pavyzdžiui, partijų.

V.Vasiliauskas: susitarimas dėl kyšio – dar ne kyšis

V.Vasiliauskas aiškina teikdamas šias įstatymų pataisas nežinojęs, kad „tvarkiečiai“ A.Juocevičius ir E.Raistenskis ir „Tvarkos ir teisingumo“ į Vilniaus merus siūlytas prodiuseris Rolandas Skaisgirys įtariami būtent prekyba poveikiu.

Jis teigė Baudžiamąjį kodeksą sumanęs taisyti tik dėl jo dviprasmiškumo. Pasak V.Vasiliausko, pagal dabartinį įstatymą, kai numatoma bausmė už visų rūšių susitarimus duoti kyšį, tuo apkaltinamas gali būti bet kas.

Kyšis yra labai konkretus dalykas, o ne interpretacijos klausimas. Dabar yra nekonkretu ir atveriamos visos galimybės specialiosioms tarnybos daryti, ką nori – fantazuoti, prigalvoti, – dėstė V.Vasiliauskas.

„Aš pateikiau šią pataisą, nes dabar baudžiamoji atsakomybė numatyta už nepadarytą nusikalstamą veiką. Kalbama apie netiesiogiai pažadėtą kyšį, netiesioginį susitarimą dėl kyšio. Kyšis yra labai konkretus dalykas, o ne interpretacijos klausimas. Dabar yra nekonkretu ir atveriamos visos galimybės specialiosioms tarnybos daryti, ką nori – fantazuoti, prigalvoti“, – aiškino V.Vasiliauskas.

„Tegu tarnybos pirma geriau sugaudo tikrus kyšininkus. Tuos, kurie davė realius kyšius, o ne tuos, kurie svaičioja ir svajoja ką nors papirkti. STT pernai per metus teismams atidavė tik 50 bylų, žiūrėsime dar, kiek iš jų bus priimti kaltinamieji nuosprendžiai“, – pridūrė jis.

Paklaustas, kodėl iš sąvokos „tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti“ neišbraukė tik žodžio „netiesiogiai“, jei įtaria, kad susitarimai gali būti interpretuojami pernelyg laisvai, V.Vasiliauskas pokalbį pasuko kita tema.

„Dar siūlau, kad už tarpininkavimą kyšininkaujant būtų siūloma ne septynerių metų nelaisvės bausmė, nes tokia nesiūloma net milijoninę kontrabandą stumdantiems, o baudos ir tik tada laisvės atėmimas“, – dėstė jis nuo tiesioginio atsakymo išsisukdamas.

Politikas tvirtina, kad tokias pataisas sugalvojo pats, be partijos įtakos, nes jai net nepriklauso ir nežino, kuo įtariami jos nariai. Tačiau Seimo posėdžių sekretoriate registruotas dokumentas iš tikrųjų parengtas ne V.Vasiliausko ir ne jo padėjėjų, o „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos referento ir Petro Gražulio padėjėjo Donato Laurinavičiaus kompiuteriu.

V.Vasiliausko registruotas pataisas rengė D.Laurinavičius
V.Vasiliausko registruotas pataisas rengė D.Laurinavičius.

Iki šiol – jokių trukdžių

Nors pavienių Seimo narių parengtos įstatymų pataisos paprastai Seimo stalčiuose praguli mėnesius, su V.Vasiliausko pateiktomis Baudžiamojo kodekso pataisomis taip nenutiko. Gruodžio 3 dieną parengtos pataisos praėjusią savaitę jau buvo pateiktos Seimui.

Keista ir tai, kad pirmame balsavime neatsirado nė vieno Seimo nario, kuris tokioms parlamentaro V.Vasiliausko inicijuotoms Baudžiamojo kodekso pataisoms nepritartų. Už projektą nubalsavo 39 Seimo nariai ir tik 13 parlamentarų tylomis susilaikė.

Negana to, Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė pademonstravo, kad šios pataisos ypatingos svarbos ir pasiūlė Seimui jas priimti skubos tvarka. Jos nurodymu Seimo Teisės ir teistvarkos komitetas turės susirinkti ankstyvą antradienio rytą ir apsvarstyti V.Vasiliausko pataisas, kad šios galėtų būti priimtos dar antradienį – paskutiniame Seimo rudens sesijos posėdyje.

Apie priėmimą antradienį, manau, kalbos būti negali, nes tai kodeksas – vientisas įstatymas – ir nuomonės dėl jo reikia paklausti bent Teisingumo ministerijos atstovų, – teigia J.Sabatauskas.

Tačiau Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas tvirtina, kad taip greitai pataisų stumti neketina. Pasak jo, prieš priimant tokias pataisas reikėtų išgirsti visų ekspertų nuomones.

„Aš manau, kad kodeksų skubos tvarka iš principo keisti negalima. Reikėtų tai apsvartyti atsakingai ir neskubant. Reikia išgirsti visas puses. Apie priėmimą antradienį, manau, kalbos būti negali, nes tai kodeksas – vientisas įstatymas – ir nuomonės dėl jo reikia paklausti bent Teisingumo ministerijos atstovų. Jie nebus kviečiami į posėdį antradienį, nes tai žmonės, kurie negali atbėgti pirštu pamojus, reikia tartis iš anksto, todėl svarstymas nusikels pavasariui“, – 15min.lt sakė J.Sabatauskas.

Neigiamai V.Vasiliausko siūlomas pataisas yra įvertinęs ir premjeras Algirdas Butkevičius. Sekmadienį LNK laidai „Alfa savaitė“ jis V.Vasiliausko teiktas pataisas pavadino pačiu blogiausiu politiko elgesio pavyzdžiu.

„Čia yra pats blogiausias elgesys politiko, kai galvoajama, kad galiu pasinaudoti situacija dėl to, kad esu politikas, ir priimti sau ar kitiems suinteresuotiems asmenims palankius įstatymus. Tai parodo politinės brandos stoką. Aš manau, kad nebus priimami tie įstatymai dėl tam tikros žmonių apsaugos ar suvaržančios teisiėsaugos institucijoms rankas“, – sakė jis.

„Transparency International“: keisti būtų klaida

Prieš korupciją kovojančios organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus projektų vadovė Rūta Mrazauskaitė 15min.lt teigė, kad V.Vasiliausko siūlymas keisti Baudžiamojo kodekso straipsnį apskritai yra nepagrįstas tiek dėl jo noro apriboti šio straipsnio taikymą, tiek ir dėl to, kad jis siūlo nebetaikyti šio straipsnio juridiniams asmenims. Anot jos, pasaulinė praktika rodo, kad turi būti baudžiama ne tik už kyšio davimą, bet ir už pasiūlymą, pažadą ar susitarimą duoti kyšį.

Be to, pasak ekspertės, nuostata, kad už tarpininkavimą kyšininkaujant juridiniai asmenys nebūtų baudžiami, prieštarautų Baudžiamosios teisės konvencijai dėl korupcijos.

„Šiuo metu, praktikoje neveikiant Lobistinės veiklos įstatymui, kurį būtina peržiūrėti ir keisti, būtent prekybos įtaka straipsnio taikymas yra bene vienintelis kelias taikyti baudžiamąją atsakomybę tais atvejais, kai iš tiesų neteisėtai naudojamasi įtaka“, – nurodė R.Mrazauskaitė.

Ji priminė, kad anksčiau Lietuvoje galiojo sankcijos už tarpininko kyšininkavimą, tačiau 2011 m. šis straipsnis keistas į prekybą poveikiu, kad labiau atitiktų Lietuvos tarptautinius įsipareigojimus.

Prekyba poveikiu įtariami „tvarkiečiai“

Spalio pabaigoje Generalinė prokuratūra pranešė su Specialiųjų tyrimų tarnyba atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais Vidaus reikalų ministerijos vykdytų viešųjų pirkimų ir atliko kratas partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėse.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Rolandas Skaisgirys, Petras Gražulis ir Vaida Skaisgirė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Rolandas Skaisgirys, Petras Gražulis ir Vaida Skaisgirė

Dviem paroms buvo sulaikyti buvęs vidaus reikalų viceministras „tvarkietis“ Algimantas Juocevičius, buvęs vidaus reikalų ministro Dailio Alfonso Barakausko patarėjas Ervinas Raistenskis, žinomas televizijos prodiuseris Rolandas Skaisgirys, viešosios įstaigos „Pradas media“ direktorius Justinas Garliauskas ir bendrovės „NTService“ vadovas Peisachas Kačerginskis. Pareiškus įtarimus prekyba poveikiu ir pasižadėjus neišvykti iš šalies, visi jie paleisti į laisvę.

Poėmis atliktas ir Seime, paimtas buvusio partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingojo sekretoriaus, parlamentaro Rimanto Ručio kompiuteris.

Atliekant šį ikiteisminį tyrimą specialiuoju liudytoju apklaustas ir dėl skandalo iš vidaus reikalų ministro posto atsistatydinti buvo priverstas Dailis Alfonsas Barakauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius