Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 18

Tikrinama, ar energiniai gėrimai neparduodami nepilnamečiams

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai su policijos pareigūnais tikrina, kaip prekybininkai laikosi draudimo parduoti energinių gėrimų nepilnamečiams. Didžiausias dėmesys skiriamas šalia mokyklų ir kitų vaikų ugdymo įstaigų esantiems prekybos centrams, parduotuvėms, kioskams.
Energiniai gėrimai
Energiniai gėrimai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jau patikrinta apie 200 prekybos vietų. Tik vienu atveju nustatyta, kad nepilnamečiui energinį gėrimą nupirko ir perdavė pilnametė mokinė. Šį įvykį tiria policija. Už tokį nusižengimą gresia bauda nuo 50 iki 200 Lt, o pardavus energinių gėrimų jaunesniems kaip 18 metų – nuo 200 iki 400 Lt.

VMVT primena, kad energinis gėrimas – nealkoholinis gėrimas, kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino, nesvarbu, iš kokio šaltinio. Taip vadinamas ir gėrimas, kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino ir vienos ar kelių kitų centrinę nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų, pavyzdžiui, gliukurono laktono, inozitolio, guaranino, ginsenozidų, ginkmedžių ekstrakto, taurino ar kt.

Tik vienu atveju nustatyta, kad nepilnamečiui energinį gėrimą nupirko ir perdavė pilnametė mokinė. Šį įvykį tiria policija. Už tokį nusižengimą gresia bauda nuo 50 iki 200 Lt, o pardavus energinių gėrimų jaunesniems kaip 18 metų – nuo 200 iki 400 Lt.

Nuo š.m. lapkričio 1 d. įsigaliojus draudimui parduoti, nupirkti ar kitaip perduoti energinius gėrimus nepilnamečiams, pardavėjas suabejojęs, ar pirkėjui yra aštuoniolika metų, turi teisę iš jo pareikalauti pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Jo nepateikus, pardavėjas privalo atsisakyti parduoti energinių gėrimų.

Teisės aktuose nenurodyta, kad prekybos vietose turėtų būti užrašas apie energinių gėrimų pardavimo apribojimus, tačiau VMVT rekomenduoja pateikti tokią informaciją.

Beje, daugelyje tikrintų prekybos vietų tokia informacija yra. „Taip pat prekybininkai savo noru ir iniciatyva, keičia energinių gėrimų išdėstymą parduotuvėse. Pavyzdžiui, kai kurie pardavėjai juos perkėlė prie alkoholinių gėrimų, kiti iš savitarnos – į pardavėjų aptarnaujamą zoną“, – sako VMVT Maisto skyriaus vyriausias specialistas Algimantas Lipnickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius