Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 17

Tikro vasarinio karščio sulaukusi Palanga skelbia – sezonas atidarytas!

Palanga skelbia – vasaros sezonas atidarytas. Ir tai ne tik žodžiai, mat penktadienį kurorte tikras vasariškas karštis – apie 27 laipsniai šilumos. Palangiškiai teigia seniai neregėję, kad tokiu metu žmonės būtų nugulę ne kopas, o degintųsi visai prie vandens. Viliamasi, kad šiluma į miestą savaitgalį privilios apie 200 tūkstančių svečių. Kavinių ir barų savininkai tikisi, kad jau šeštadienį pajus svečių antplūdį.
Palanga šį savaitgalį oficialiai pasitinka vasaros sezoną
Palanga šį savaitgalį oficialiai pasitinka vasaros sezoną. / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Vasaros sezoną Palanga pasitinka muzikine programa. Palangos kultūros centro direktoriaus pavaduotojas Nerijus Stasiulis juokauja, jog kurorte bus tarsi mažoji dainų šventė, mat svečiams bus pasiūlyta įvairių koncertų – nuo chorų aidų iki Stasio Povilaičio, mininčio 50 metų jubiliejų scenoje.

Anot Palangos savivaldybės mero patarėjos Jurgitos Vanagės, jau nuo vidurdienio šventinę nuotaiką Palangoje, Vytauto gatvėje, kuria tradicinis kermošius „Palangos Juzė“, jau ne pirmus metus garsėjantis unikaliais tautodailininkų dirbiniais bei kulinariniu paveldu. Kermošiaus dalyviai šiemet svečiams siūlo ne tik įdomių prekių, bet ir netradicinę atrakciją – iš Aukštaitijos, Žemaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos bei Klaipėdos krašto suvažiavę kermošiaus dalyviai su kurorto svečiais bendrauja savo gimtąja tarme. Taigi visą savaitgalį vienoje iš pagrindinių Palangos gatvių bus juntama visų šalies regionų dvasia.

Atidarydamas kermošių, dalyvius bei kurorto svečius pasveikino ir profesionalumu garsėjantis Palangos orkestras, šiais metais švenčiantis savo 60-ąjį gimtadienį. Kermošiaus dalyviai taip pat neliko skolingi – kiekvienam orkestrantui padovanojo kermošiaus simbolį – ilgą saldainį.

Pavakare miestas prisipildė kūrybinės auros: vietos menininkai pakvietė į įvairių parodų atidarymą. Restorane „Pelikanas“ duris atvėrė Leono Juodvalkio fotodarbų paroda „Palanga“, viešbutyje „Žilvinas“ į parodą, skirtą „Palangos fotoklubo 750“ dešimtmečiui pakvies miesto fotomenininkai. Šio renginio metu publikai pristatytas ir fotoalbumas „Dešimtmečio atradimai“.

19 val. centrinėje miesto aikštėje oficialiai paskelbta Kurorto šventės pradžia. Renginyje dalyvavo Lietuvos kariuomenės pučiamųjų orkestras, Reprezentacinis pučiamųjų orkestras, Karinių jūrų pajėgų  pučiamųjų orkestras bei Didžiosios kunigaikštienės Birutės MPB pučiamųjų orkestras.

Renginio metu miesto vadovams bus įteikta Mėlynoji vėliava, jau dešimtus metus suteikiama Birutės parko paplūdimiui bei liudijanti, kad šis paplūdimys atitinka aukščiausius kokybės reikalavimus. 20 val. palangiškius ir svečius į koncertą pakvietė Aukštaitijos krašto jaunimo Brass Band „Aukštyn“.

Dar didesnės linksmybės Palangoje užvirs šeštadienį – pučiamųjų orkestrams pažadinus miestą, miestas prisipildys renginių, skirtų įvairaus skonio bei amžiaus palangiškiams ir svečiams. Visą dieną truksiančią fiestą 22 val. vainikuos Stasio Povilaičio jubiliejinis koncertas „50 metų scenoje“ Jūratės ir Kastyčio skvere bei 23 val. – įspūdingas fejerverkas nuo jūros tilto.

Didelis susidomėjimas

Palangos turizmo informacijos centro vadybininkas Mindaugas Surblys teigė, kad susidomėjimas kurorto atidarymo švente labai didelis.

 „Šį savaitgalį tikimės daug daugiau svečių nei praėjusį, vadinamą gintarinį savaitgalį. Nakvynių dar galima rasti, tiesa, ne visi viešbučiai priima, kiti dar ruošiasi, kituose didelis užimtumas“, – sakė M.Surblys.

Palangos viešbučiai pajėgūs priimti apie 3 tūkstančius svečių, apstu vietų ir privačiame sektoriuje – nuomojami kambariai, butai. Pigiausiai nakvynė viešbutyje gali atsieiti apie 50 Lt, o privačiame sektoriuje lovą nakčiai galima rasti ir už pusę tiek. Teigiama, kad kainos šį sezoną nesikeitė.

Kavinių savininkai tikisi, kad jau šeštadienį pajus svečių antplūdį. Dauguma teigia kainų nekėlę, pavyzdžiui, porcija cepelinų kainuoja 12-16 Lt, puodelį kavos galima išgerti nuo 4 Lt.

Išgražino miestą

Bendrovė „Palangos komunalinis ūkis“ pasirūpino, kad miestas šventę pasitiktų pasidabinęs. Skveruose žydi gėlės, sutvarkyti paplūdimiai.

„Darbų intensyvumas vis didėja. Sodinome gėles, tvarkėme paplūdimius, žinoma, tai susiję ne tik su sezono atidarymu, tai mūsų kasdienybė. Paplūdimiuose jau sustatėme apie 60 proc. šiukšliadėžių, persirengimo kabinų. Birželį sustatysime likusias. Kadangi yra kurorto atidarymo šventė ir taip šilta, jau veikia konteineriai tualetai, paankstinome jų darbo pradžią“, – sakė „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstantinas Skierus.

Palangiškis stebėjosi, kad paplūdimiai penktadienį jau buvo nugulti poilsiautojų, tiesa, jų dienos metu nors buvo ir ne daug, tačiau karštis svečius atginė prie pat vandens. „Taip būdavo tik birželį, vidurvasarį, visi slėpdavosi kopose. Tikrai nesu to matęs, kad gegužės pradžioje žmonės degintųsi prie pat vandens. Jei savaitgalį ir bus lietaus, kurio praneša, vasarinė liūtis tik atgaivins“, – sakė K.Skierus. Jo vadovaujama tarnyba dirba ir savaitgaliais, tvarko želdinius, laisto, renka šiukšles.

„Kaip moteris kasdien randa darbo virtuvėje, taip mes Palangoje“, – šypteli direktorius.

Jis gyrė Palangos paplūdimius, kurie, pasak vadovo, šiemet itin gražūs. Tarnybos darbuotojai išlygino supustytą smėlį. „Ruošėmės nuo pirmadienio lyg žinodami, kad atšils. Nėra daug žmonių paplūdimyje, tačiau kaip tokiu metu – pakankamai“, – teigė K.Skierus.

Baiminasi išgėrusių drąsuolių

Šią savaitę pradėjo budėti ir Palangos gelbėtojai. Anot gelbėtojo-instruktoriaus Ričardo Kurpiaus, penktadienį bendrajame paplūdimyje poilsiavo apie 200 žmonių, moterų paplūdimyje – apie 300.

„Esant tokiam orui, tai mažai, tačiau penktadienį visi suvažiuos po darbo ir savaitgalį bus daugiau žmonių. Vandens temperatūra ryte buvo 10 laipsnių, vakarop – 12, oras įšilo iki 27. Žmonės nesimaudo, braidžioja, nes šaltas vanduo. Kol kas dirba tik centrinė gelbėjimo stotis, budi 7 žmonės, tačiau nuo kitos savaitės gelbėtojų vis daugės. Didžiausia problema mums – Palangos tiltas. Išgėrę ir įkaitę žmonės gali pradėti šokinėti į vandenį, o vanduo šaltas, gali sutraukti mėšlungis“, – teigė R.Kurpius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius