Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 29

Tikslų pasaulio laiką fiksuoja 600 atominių laikrodžių

Nors daugelis Europos ir kai kurios Amerikos valstybės persuka laikrodžių rodykles dukart per metus, su tikruoju laiku tai neturi nieko bendra. Kita vertus, tikslus pasaulio laikas jokiu būdu nėra tapatintinas ir su Grinvičo laiku. Oficialiai jis vadinamas Pasaulio suderintuoju laiku.
Horoskopas
Astrologinis laikrodis / 123rf.com nuotr.

Šeštadienį „Ryto garsai“ parengė pasakojimą apie tai, kas ir kaip nustato, matuoja Pasaulio suderintąjį laiką ir kaip sužinoti oficialiai skelbiamo laiko paklaidą nuo tikslaus, kurį fiksuoja atominiai laikrodžiai.

Valstybinės laiko ir dažnio etalono laboratorijos vedėjas Rimantas Miškinis sako, kad metrologai, kurie skaičiuoja tikrą, o ne sutartinį laiką, rodyklių nesukioja. Visas pasaulis vienodai gyvena pasauliniu suderintuoju laiku. Lietuvos laiko etalono irgi niekas niekur nesukinėja.

Laboratorijos vedėjas teigia, kad tikslaus laiko saugotojams daug įdomesnis pasaulio suderintasis laikas, dar dažnai netaisyklingai vadinamas universaliuoju. Jis visame pasaulyje naudojamas vieningai ir yra suderintas su atomine laikrodžio sekunde. Atominis laikrodis atkuria tą sekundę, laiko mato vienetą, o laiko skalė suderinta su Žemės sukimosi aplink savo ašį ir Žemės judėjimu aplink Saulę.

Žemė juda nelabai tolygiai – tai lėčiau, tai greičiau. Yra speciali Žemės sukimosi stebėjimo tarnyba, kuri stebi, kaip Žemė juda, sukasi, keičiasi diena ir naktis, eina metai. Dėl to sukimosi netolygumo atsiranda nesutapimai. Jei mes laiką matuojame sekundėmis, išdėliojame tiksliomis atominėmis sekundėmis, tai pagal sekundes vieni metai gaunasi truputį ilgesni, kiti – trumpesni.

Retkarčiais, tam, kad atominio laiko sekundžių išdėliojimas sutaptų su astronominiu laiku pagal Žemės judėjimą, tenka įvesti tas keliamąsias sekundes. Kai tos keliamosios sekundės buvo įvestos, 1956 metais buvo nulis, suderinta, o iki dabar jau prisikaupė 34 keliamosios sekundės“, – aiškina jis.

Laiko reikalų žinovas pastebi, jog anksčiau ištisus šimtmečius tikslaus laiko etalonu buvęs nulinio dienovidžio arba Grinvičo laikas dabar domina nebent astronomus.

„Istoriškai taip susiklostė, kad Grinvičo laikas naudojamas kaip astronominis laikas. Tai astronominio laiko skalė, kuri turi savo pavadinimą – UT-1 (angl. Universal Time-1). Grinvičo laikas nustatomas astronominiais stebėjimais, kai stebi žvaigždes ir nustato laiką. Anksčiau, kol nebuvo atominių laikrodžių, jis buvo vienas svarbiausių. Visi jūrininkai, išplaukdami į jūrą, susiderindavo savo laikrodžius pagal astronominių observatorijų laikrodžius, kurie būdavo nustatomi tokiais pačiais metodais, kaip ir Grinvičo laikas“, – pasakojo R. Miškinis.

Lietuvoje yra du atominiai laikrodžiai, kurių signalai šiuo metu nukrypę maždaug 300 milijardinių sekundės dalių nuo pasaulinio atominio laiko. Laboratorija jau veikia 11 metų.

Nors Didžiosios Britanijos Nacionalinėje fizikos laboratorijoje esantis atominis laikrodis autoritetingų metrologų pripažintas pačiu tiksliausiu, anot pašnekovo, tikslus laikas Žemėje skaičiuojamas pasitelkus šimtų ne ką mažiau tikslių laikrodžių tinklą.

„Šiuo metu nėra pasaulyje svarbiausio ar tiksliausio laikrodžio. Tarptautinė atominio laiko skalė suformuojama naudojantis maždaug 600 atominių laikrodžių, kurie išdėlioti visame pasaulyje, veikia visiškai savarankiškai. Jie nėra kažkaip paveikiami, susieti kažkokiom jungtim ar ryšiais tarpusavyje. Jie veikia savarankiškai, bet jungiami į vieną sistemą. Tas apjungimas daromas pasitelkiant palydovines navigacines sistemas“, – kalbėjo specialistas.


Anot R. Miškinio, per 11 metų mūsų šalies atominių laikrodžių rodmenys tik kelis kartus buvo koreguojami. Paprastai užtenka stebėti ir žinoti paklaidą.

„Lietuvoje yra du atominiai laikrodžiai, kurių signalai šiuo metu nukrypę maždaug 300 milijardinių sekundės dalių nuo pasaulinio atominio laiko. Laboratorija jau veikia 11 metų. Per tą laiką koregavom kokius tris kartus. Paskutinė korekcija atlikta prieš 5 metus. Per tą laiką nukrypo tuos 300 nanosekundžių, milijardinių sekundės dalių. Koreguoti tenka labai retai, ir tai nėra būtinas dalykas. Svarbu žinoti, kiek mūsų laikrodis tą dieną yra nukrypęs“, – tvirtina R. Miškinis.

Valstybinės laiko ir dažnio laboratorijos vadovas visiems, kad svarbu laiką žinoti sekundės dalių tikslumu, siūlo pasikliauti šalies mokslininkais, o laiką tikslinti pasitelkiant informacines technologijas.

„Vienas populiariausių būdų šiuo metu yra internetas. Prisijungus prie interneto galima susinchronizuoti savo kompiuterio laikrodį pagal mūsų atominį laikrodį. Mūsų atominiai laikrodžiai prijungti prie taip vadinamų NTP serverių, jie transliuoja į internetą mūsų laboratorijos laiką.

Visiems, kam užtenka laiko tikslumo sekundėmis, R. Miškinis pataria sekti radijo stočių transliuojamą kasvalandinį tikslaus laiko signalą.

VIDEO: Galileo, The Best Atomic Clock in Space

 

VIDEO: Atomic Clock

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius