-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 15

Toleranciją skatins filmai

Rytoj Kaune prasideda „Savaitės prieš rasizmą ir kitas nepakantumo formas“ renginiai. Mokytis tolerancijos kauniečius kvies filmų ciklas „Kas jungia ir skiria“.
Kadras iš dokumentinio filmo „Vilniaus getas 2009“
Kadras iš dokumentinio filmo „Vilniaus getas 2009“
Temos: 1 Rasizmas

Renginius pradės Kaune jau lankęsis dokumetinis filmas „Vilniaus getas 2009“. Pernai žurnalisto ir režisieriaus Audriaus Lelkaičio sukurtas filmas pasakoja apie daugialypės diskriminacijos apraiškas Vilniaus romų bendruomenėje. Filmas buvo sukurtas remiant Europos Bendrijų programai PROGRESS, jo premjera įvyko žmogaus teisių kino festivalio Ad Hoc: Nepatogus kinas metu. Vilniuje šis filmas bus demonstruojamas tarptautinio kino festivalio Kino pavasaris programoje.

Filme atskleidžiama Vilniaus kirtimų gyvenvietės romų kasdienė būtis ir socialinės atskirties problemos. Pasak autoriaus, romus ir jų taborą lietuviai dažnai vadina „Vilniaus čigonų taboru“, bet taboras – tai laisvanoriškai susibūrusių ir laisvai klajojančių romų bendrija. O Vilniaus romų gyvenamasis rajonas jų namais tapo kiek kitaip, ne savanoriškai. Maždaug prieš 50 metų sovietų valdžia Kirtimuose prie Vilniaus apsistodavusius romus savotiškai įkalino: priregistravo viename pastate ir paliko tarp dangaus ir žemės.

„Šiandien niekas jiems čia nepriklauso, nei žemė, nei vargani nameliai, kuriuos miesto valdžia imasi griauti. Iš žmonių atėmė jų gyvenimo būdą, bet, regis, nieko nedavė mainais“, – sako filmo kūrėjas.

Ką turime bendro su moldavais

Antrasis programos filmas, kurį Kauno žiūrovai galės išvysti kovo 18 dieną, pasakoja apie Lietuvoje gyvenančius moldavus. Filmą režisavęs Ion Bujor Moldovoje yra žinomas žurnalistas ir savo vardo televizijos vadovas. Dokumentiniame filme „Lietuvos moldavai“ pasakojama apie Lietuvos ir Moldovos Respublikos žmogiškus ir kultūrinius ryšius, apie moldavų ir lietuvių tautų susigiminiavimą. Tai atskleidžia 30 metų Lietuvoje gyvenančių brolių moldavų gyvenimo istorija ir jų kelionė į vyndaryste ir nuotaikingomis švenčių tradicijomis garsią Moldovą.

Tą pačią dieną, kovo 18-ąją, bus pristatytas ir dviejų lietuvių autorių – Liucijos Bartkienės ir Romenos Ražinskaitės – filmas „Per 20 metų“. Šiemet sukurtoje juostoje taip pat kalbama apie moldavus. Pasak autorių, tai filmas apie moldavų – rumunų bendriją „Dačija“, kurios nariai 1989 m. aktyviai dalyvavo Lietuvos tautinio atgimimo judėjime, „Baltijos kelyje“ stovėjo susikibę rankomis su lietuviais. Per dvidešimtį gyvavimo metų jie augo, keitėsi, saugojo savo identitetą ir iš lietuvių mokėsi tautinių ambicijų. Visi bendruomenės renginiai buvo nukreipti į tai, kad ne tik ji pati bet ir Lietuvos visuomenė kuo daugiau sužinotų apie rumunų ir moldavų kultūrą bei istoriją.

Filmų savaitę kovo 20-ąją užbaigs žurnalistės Rūtos Sinkevičienės filmas „Litvakai. Nuo Vilniaus iki Jeruzalės“.

Filme kalbinamas Izraelio prezidentas Šimonas Peresas, rašytojas Icchokas Meras, Viačeslavas Ganelinas ir kiti Lietuvoje gimę ir augę žydai, repatrijavę į Izraelį, tačiau nepraradę ryšių su Lietuva. Šiuolaikiniame ir istoriniame kontekste filmas pasakoja, kodėl litvakai vadinami išskirtiniais žydų tautos žmonėmis, kiek jie padovanojo Lietuvai ir kiek paliko išvažiavę į Izraelį.

Apie kitus savaitės prieš diskriminaciją renginius Lietuvoje informacijos galima rasti interneto puslapyje http://www.hrmi.lt/renginiai/savaite-pries-rasizma/2010-m/

Kaune filmai bus rodomi Kauno įvairių tautų kultūrų centre (Šv.Gertrūdos g. 58)

Seansų tvarkaraštis:

Kovo 16 d., 17.30 val., Dokumentinis filmas „Vilniaus getas 2009“ (2009 m., 40 min.)

Kovo 18 d., 17.30 val., Dokumentinis filmas „Lietuvos moldavai“ (2009 m., 36 min.);
Dokumentinis filmas „Per 20 metų...“ (2009 m., 34 min.)

Kovo 20 d., 17.30 val., Dokumentinis filmas „Litvakai. Nuo Vilniaus iki Jeruzalės“ (2008 m., 40 min.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius