Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 04

Tomas Viluckas: viceministrai – tik šešėliai Lietuvos politinėje arenoje

Radijo stoties „Laisvoji banga“ eteryje kalbėjęs politikos apžvalgininkas Tomas Viluckas teigė, kad dabartinis ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus siūlymas, jog viceministrai galėtų tapti karjeros tarnautojais, o ne politinio pasitikėjimo pareigūnais, kurie, kadenciją baigus ministrui, su juo turėtų pasitraukti iš užimamų pareigų, skamba gražiai, tačiau, pasak T.Vilucko, kyla klausimas, kas parinks tuos viceministrus.
Tomas Viluckas
Tomas Viluckas

„Kai pažiūrime į viceministrų figūras, matyti, jog tai yra pakankamai blankios amenybės, dažniausiai pralaimėjusios rinkimus ir joms, kaip kompensacija, pasiūlomos šios vietos. Tai žmonės, kurie atlieka tarpininkavimo vaidmenis tarppolitiniame balanse, tuo metu egzistuojančiame valdančiojoje koalicijoje. Akivaizdu, kad visos viceministrų figūros yra tik nykūs šešėliai, kurie slankioja Lietuvos politinėje arenoje“, – „Laisvosios bangos“ eteryje kalbėjo T.Viluckas.

Anot apžvalgininko, tereikia prisiminti, kaip buvo reanimuoti viceministrai po to, kai konservatoriai prieš ketverius metus laimėjo rinkimus ir padaliję Ūkio ministeriją įkūrė Energetikos ministeriją. „Konkrečiai kalbu apie Anicetą Ignotą, kurio įtaka buvo milžiniška visam šalies ekonominiam sektoriui. Ir tuomet bandydami nugesinti šio politinio veikėjo įtaką konservatoriai įsteigė viceministro pareigybes ir perdalijo Ūkio ministeriją į Energetikos ministeriją, – sakė T.Viluckas. – Būtent tuomet buvo pasakyta, kad viceministrai turi būti politinio pasitikėjimo figūros. Ir dabar mes turime tokią situaciją, kad ši pareigybė patiria didelę krizę.“

Vakarų demokratijos sistemose neįsivaizduojama, kad pralaimėjusios partijos lyderis ir jo komanda neatsistatydintų. O pas mus pralaimėjusieji sako, kad jų balsus atėmė kitos partijos, įvyko klaidos ir panašiai, bet kad vyktų rotacija partijų viduje ir ateitų nauji žmonės, to nematome, – nuogąstavo T.Viluckas.

Pati didžiausia problema, anot T.Vilucko, yra tai, kad pačios partijos viduje neturi pakankamai tinkamų kandidatų. Čia jis išskyrė Darbo partiją ir jos siūlytus viceministrus, taip pat tyla dabar, kai būtent jiems atiteko Energetikos ministerija. Esą tai rodo, kad partija neturi stiprių asmenybių, todėl pareigos tampa tik galios išraiška.

„Didžiosios šalies partijos neturi rotacijos schemos, kur nuolat atsinaujintų asmenys, užimantys atsakingas pareigas. Matome, kad pačiose partijų viršūnėse lyderiai sunkiai keičiasi. Vakarų demokratijos sistemose neįsivaizduojama, kad pralaimėjusios partijos lyderis ir jo komanda neatsistatydintų. O pas mus pralaimėjusieji sako, kad jų balsus atėmė kitos partijos, įvyko klaidos ir panašiai, bet kad vyktų rotacija partijų viduje ir ateitų nauji žmonės, to nematome.

Kitas dalykas – apstu nešvarių partinių žaidimų, į kuriuos įeina tik „savi“. Apie tai kalbėjo ne vienas šalies vadovas, tačiau metai po metų situacija nesikeičia. Ir nieko nuostabaus, kad tų asmenybių pradeda stigti, o joms įsivėlus į partines kovas, jos pašalinamos“, – nuogąstavo T.Viluckas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius